Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Blackberry Comeback
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Blackberry Comeback

Blackberry telefoni su poprilično retki na našem tržištu. Možda prvenstveno zato što je kanadska kompanija furala samo mesendžere (komunikatore, nazovite ih kako god). Takva vrsta telefona ovde nikada nije normalno zaživela. Delom zbog određenih limita takvih telefona, delom što su takvi telefoni prvenstveno namenjeni poslovnim ljudima. Svi znamo ko su i kakvi su poslovni ljudi kod nas.

Blackberry je kod nas bio prisutan uglavnom preko mobilnih provajdera. Kao što rekoh, kod nas nije bio nešto naročito popularan. Nije bio IN. Uski pogledi kompanije koji su se najviše ogledali u nepravovremenom krpljenju i nadograđivanju softvera su koštali RIM u udelu tržišta. Kako u svetu, tako i kod nas. O ceni i hardveru koji je nuđen po istoj, ne treba trošiti reči.



RIM (Research In Motion) je svakako kompanija vredna pomena, daleko od toga da nije. U jednom trenutku je krenula rekom bez povratka ali je uspela da se vrati, što u zadnje vreme malo kojoj kompaniji iz IT sveta uspeva. Naime, RIM je napravio ogroman zaokret u filozofiji, kako svojih pametnih telefona, tako i u novom operativnom sistemu i pratećem softveru.

All in One kompanije, kao što su RIM i Aple, koje u istom loncu kuvaju i uređaje, i operativne sisteme, i aplikacije predstavljaju jedan zatvoren ekosistem. Ekosistem koji je pod strogom kontrolom kompanija koje ne dozvoljavaju bilo kakva odstupanja od šablona. Pa dobro, RIM je krenuo sa devizom "Pukovnik ili Pokojnik", da vidimo šta će od toga biti.



Blackberry operativni sistemi su poznati po tome što ih je nemoguće hakovati. Za sada ne postoji virus ili bilo koji drugi maliciozni softver koji bi mogao nauditi uređajima koje pokreće ovaj OS. RIM je u verziji 10 napravio veliki zaokret. Predstavio je OS koji je zadržao sve najbolje osobine predhodnika ali i doneo dosta novih stvari. Pre svega u potpunosti redizajniran korisnički interfejs. RIM kaže i revolucionaran.

UI (user interface - korisnički interfejs) je potpuno nešto novo. Definitivno je potrebno vreme za privikavanje. Počevši od lock ekrana razlike u odnosu na konkurenciju su evidentne. Lock ekran nudi, pored sata i datuma još i obaveštenja o eventualnim novim porukama i mejlovima i prečica za kameru. Povlačenjem prsta na gore, vi u stvari dovlačite home ekran odozdo.
Početni ekran je podeljen na tzv. aktivne frejmove. Ima ih ukupno osam, s tim da su prikazana četiri a ostali su ispod i treba ih samo "povući" gore. U pitanju su aplikacije koje su poslednje korišćene a svaka poslednja dolazi na prvo gornje levo mesto i istiskuje sve ostale za po jedno mesto. Blackberry tvrdi da je potršnja baterije u konstantnom ažuriranju aplikacija u frejmovima minimalna. Kada ste u aplikacijama, ne postoji nazad ili zatvori dugme. Umesto toga samo "podignete" aplikaciju prstom na gore. Pomeranjem prstom po ekranu levo-desno dolazimo do grupe aplikacija kakve smo već videli na Androidu. Ovaj oblik korišćenja Blackberry zove FLOW.
Tu je i PEAK. Peak se odnosi na pojavljivanje trake sa obaveštenjima svaki put kada povučete prstom po ekranu bez obzira da li ste u sred neke aplikacije ili ne. Sve ovo na novim BB uređajima radi tečno bez imalo laga.

Od stvari koje su vredne pomena, tu su BB Hub, BB Messenger (nasviranija verzija aplikacije po kojoj je Blackberry poznat)... Aplikacija za kameru je nešto što do sada nismo videli. Naime, korišćenjem Time Shift moda, možete okinuti fotku u bilo kom trenutku. Aplikacija će nakon toga prepoznati lice (ili lica) na fotki i bukvalno će premotati (kao film) napred-nazad dok ne nađe najbolji trenutak gde su na licu oči (recimo) otvorene. Za najbolje fotke potrebno je da se slika pri dobrom osvetljenju.



Surfovanje netom je pesma. Novi BB ima možda i najbrži pregledač. Zatim, još jedna novina su kaskade. Recimo čitate mejl i pritom vam stigne poruka. Jednostavno pomerite mejl malo u stranu i pogledate inbox. Multitasking u pravom izdanju.

Novi OS će novim korisnicima svakako ponuditi jedno novo iskustvo. Ali i zbunjujuće iskustvo. Nedostatak dugmeta za izlazak iz aplikacija će često znati da zbuni. Dok se ne priviknete, dešavaće se da nećete za trenutak znati kako da izađete ili se vratite. Dalje, veliki hendikep je u malom broju aplikacija. Mala baza korisnika vuče sa sobom i malu bazu aplikacija. BB mape su blagi očaj.

RIM je u startu bacio na sto dva uređaja. Q10 i Z10. Ovaj prvi mi nije interesantan, hardverska tastatura koja prekriva pola telefona nije baš pametan izbor. A i kasni nekoliko meseci. Zato Z10 deluje mnogo mnogo privlačnije. Telefon ima oblik kao što smo i navikli od drugih proizvođača. Samo nismo navikli na tako jake (čak oštre) ivice. Dalje, sklopovi su takođe tamo gde nismo navikli da ih viđamo. Skoro svi proizvođači idu na to da telefoni budu iz dve polovine, Z10 ima spojeve ispod i iznad ekrana. Pored toga, zamerki nema. Telefon deluje kvalitetno, izdržljivo i prosto zrači. Ekran je 4,2" sa 1280x768px i 356dpi. Specifikacije su ekstra a i dimenzije (130x65,6x9mm) su zadovoljavajuće. CPU je dvojezgarni 1,5ghz sa 2gb rama na Snapdragon MSM8960 čipsetu i ima čak 16gb rama za skladištenje podataka. GPU je dobro poznati Adreno 225. Aparat ima sve nove džidžabidže poput NFC i LTE. Vreme upotrebe ovih konekcija kod nas tek treba da dođe.



Da li je vreme za eventualni prelazak na novu filozofiju? Z10 je svakako nešto što bi svako od nas voleo makar da proba. Postoje prepreke u vidu dijametralno različitog načina upotrebe i manjka aplikacija. Ali, koliko nam stvarno znače tih 700k aplikacija na Google Marketu?

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*