Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Telenor Smart Pro 2 (aka Alcatel M'Pop)
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Telenor Smart Pro 2 (aka Alcatel M'Pop)

Telenor ne menja svog proizvođača rebrendiranih modela. I dalje je pitanju Alkatel a jedan od novijih modela je Telenor Smart Pro 2, iliti Alcatel One Touch M'Pop. S obzirom na broj aparata koji su na taj način prodali ne samo kod nas, glat su mogli da traže od Alkatela da im naprave uređaj po određenim specifikacijama.

Nedavno su Telenor i Alkatel potpisali još jedan ugovor, ili bolje reći dogovor. U njemu se Alkatel obavezuje da će u narednom trogodišnjem periodu staviti na raspolaganje svoj softver i servise Telenorovoj mreži u 11 zemalja. U pitanju su internet optimizacija (2G, 3G i 4G), zatim pomoć u zbrci kod OTT (over the top) videa, i na kraju pomoć u vidu sistemske arhitekture, dizajna, planiranja i testiranja. Više o tome ovde .

Da se vratimo mi na priču o OT-5020, kako je u stvari ime ovog M'Pop/Pro 2 telefona. Postoje A, D, E i W verzije (čak se negde pominje i mnogo veći broj!). Koja je od ovih završila u Telenoru to ne verujem da i oni znaju. Mislim, kad su uspeli da posle godinu dana ustanove da ICS neće naškoditi OT-995 i njegovim kupcima... Negde sam natrčao da je u pitanju X verzija.I ovaj uređaj se može nazvati telefonom klasičnog dizajna, tj. monoblok sa zaobljenim ivicama. Joj ala će Apple da se omasti kada konačno podobija sve ove na sudu. Ova verzija ima mesto za samo jednu sim karticu ali neke verzije imaju mesta za po dve. Ekran je kapacitivni TFT od 4 inča dijagonale i rezolucije 480x800 sa oko 233ppi. Od Gorile ni traga ni glasa. Sam ekran nema loš prikaz boja ali su mu uglovi gledanja očajni.

Unutra je ARM Cortex A9 CPU od 1Ghz na MTK6575 čipsetu. CPU je u paru sa 512mb rama i 4gb prostora za magacin. Neke od verzija imaju i 1gb rama. Telenor kaže da ima "do 1,4gb ugrađene memorije". Ok, ovo je patka, ali na žalost nisam to proverio pošto vlasnik nije imao sluha za moju znatiželju. Za njega je to VR' telefon. Ovo DO 1,4GB treba i podvući. Prosto mi dođe da ih nazovem i pitam.

Kao što sam rekao, dizajn telefona je klasičan i podseća na OT 995 sa sve gumiranom plastikom na poleđini. Deluje prilično kompaktno. Ništa se ne uvija, ne pucka... Od tastera tu su hardverski volume +/- sa (ovaj put) desne strane, power gore. Od softverskih tu su tri Android dugmeta. Isto kao i kod drugih Alkatelovih modela. Postali su malo dosadni.Od ostalih bitnih stvari treba pomenuti krajnje prosečnu kameru za ovaj cenovni rang telefona. Slikama fali oštrine ali me je prijatno iznenadilo to što nema crvene fleke na sredini. Izgleda da je vreme loših senzora prošlost. Kamera ima 5 mpx, koristi autofokus i touch focus a video snima u 720p@30fps. Kad smo kod autofokusa, rekao bih da malo kasni. Prednja je naravno vga. Takođe treba pomenuti da je mesto za memorijsku karticu maskirano baterijom. U prevodu, da biste je izvadili morate ugasiti telefon i izvaditi bateriju. Jeste da se kartica ne vadi svaki dan, ali kad već zakeram...

Vredno pomena je verzija Androida. U pitanju je 4.1 Jelly Bean. Pored ovoga i cene sve ostalo je prosek ili ispod njega. Čak ni 1400mAh baterija nije sjajna. Korisnici originalne verzije su se žalili da im je tek zvaničan update ubrzao telefon, rešio gps probleme, probleme sa rotacijom i povećao autonomiju. Znajući Telenor, kakav god update da je, pustiće ga za godinu dana dok utvrde da li će eventualno naškoditi telefonu i korisnicima.

Sa čime uporediti ovaj telefon da bi se dobila neka slika o njemu? Sa svojim prethodnikom (Smart Pro - OT991) nema smisla. U pitanju su dijametralne razlike. Pre bi se mogao uporediti sa Smart hd (OT995) od kojeg je tek neznatno slabašniji ali ima noviji softver.

U svakom slučaju Telenor nam je predstavio zanimljiv model iz Alkatelove kuhinje i uz odgovarajući paket i jeftin. Kuršlus u softveru koji u startu ispravljaju zakrpama mi ne uliva poverenje ali da dolazi sa malo jačom baterijom i da ima blic mogli bismo mu zažmuriti na oba oka.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

 1. Dejan

  Apsolutno. Istraživanje novih tehnologija kompanije košta a neko to mora da plati. Da li kroz high-tech uređaje koji u startu koštaju više nego što bi trebalo ili kroz reciklirane i prepakovane uređaje koje će prodati po višoj ceni. Recimo Galaxy S2 i S2 plus. A provajderi... Pa, ja ću pre izabrati da uzmem telefon preko njih nego u nekoj radnji.

 2. dane

  mislim da je ne prihvatljivo u današnje vreme kompanija zamenjuje model sa hardverski slabijim modelom. a pored toga mislim da nas sve nase mobilne kompanije sisaju kao ovce

 3. DUSAN

  7171 DUSAN

 4. Dejan

  M'POP dual sim verzija ima oznaku OT-5020D i lep video o tome kako se postavljaju obe kartice i unboxing uopšte imaš na http://www.youtube.com/watch?v=pBWuQgZ3u8Q Kao što sam i napomenuo, postoji više verzija ovog telefona.

 5. Branka

  Molim za objasnjenje kako se postavljaju sim kartice u alkatel M pop , naravno verzija sa dve kartice. Hvala

 6. tiki

  kol