Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -LG Optimus L9
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

LG Optimus L9

Još jedan od telefona koji mi je bio u rukama na kratko. Naravno nisam odoleo da ga ne pretresem na brzaka i vidim šta i koliko može i svoja zapažanja podelim sa vama.

Optimus linija LG pametnih telefona ima svoje podgrupe. Jedna od njih je i L. L serija telefona se odlikuje dobrim odnosom cene i onoga što dobijemo za to. Posle L3, L5 i L7 logično da je došao red na devetku. Da li će se trend neparnih brojeva nastaviti ostaje da vidimo u nekoj budućnosti. Odmah na početku da napravim razliku između dva L9 modela. Ovaj koji sam ja probao je P760 a ne P769. Razlike nisu prevelike ali postoje. Najveća razlika je u tome što ovaj model NEMA Gorilla Glass ekran. Ovi naši bajni provajderi su u zemlju doneli samo ove malo slabašnije modele. Tako da ako vršljate po GSM Areni i sličnim sajtovima da znate šta da gledate a ujedno da znate šta kupujete.Ovo su specifikacije:

 • IPS LCD, kapacitativni, 16m boja,
 • 540x960px, 4.7", 234ppi,
 • dimenzije 131,9x68,2x9,1mm, 125gr težina,
 • 4gb ROM, 1gb RAM,
 • cpu 1ghz dual core cortex-A9,
 • čipset TI OMAP 4430,
 • GPU PowerVR SGX540,
 • kamera 5mpx, 2592x1944px, autofokus, blic, detekcija lica, geotaging...
 • sekundarna VGA,
 • video 1080p...

Telefon izgleda veoma tanko s obzirom na dimenzije ali samo izgleda. Zapravo je veoma čvrst i uliva poverenje. Nekome će delovati prelagan ali to je zbog dimenzija gde se očekuje da bude teži nego što jeste, dakle čist subjektivan osećaj. LG je ivice zaoblio veoma malo i meni se sviđa kako veliki ekran leži u takvom kućištu. Poklopac baterije je rapav i na njemu se nalaze otvori za kameru, zvučnik i blic. Takođe, sa strana se konusno spušta ka obodu što mu daje određeni utisak elegancije. Obod aparata krase dve sjajne (hrom) lajsne i gledano sa strane liči na Adidasov znak. Celo kućište je inače od plastike. Sa leve strane između lajsnica je dugme volume. Sredina tastera volume +- krije i treće dugme koje služi za brz pristup QuickMemo funkciji. Ova funkcija vam dozvoljava da uzmete screenshot i da po njemu nešto napišete (nažvrljate). Funkciju pozivate pritiskom na malo srednje dugme a screenshot hvatate tako što pritisnete odjednom Lock i Home dugmad. Recimo, zove vas neko i diktira vam broj telefona ili adresu. Pritiskom na srednje dugme vi dobijate mogućnost da iste zapišete na ekranu i posle koristite.
Sa desne strane je power dugme. Na vrhu je audio 3,5mm džek, mikrofon za video a sa donje glavni mikrofon i USB izlaz.
Na licu telefona je ekran a iznad su zvučnik, prednja kamera, senzor blizine i led. Ispod su tri ICS tastera od kojih je srednji (home) hardverski.Telefon je došao bez memorijske kartice, bar tako mi kaže vlasnik a nemam razloga da mu ne verujem. Tako da, ko se odluči za ovaj aparat sleduje mu još jedna investicija. Zatim, na LG Facebook Srbija piše da su svi L9 telefoni sa Gorilla Glass ekranom ali to se odnosi samo na L9 P769.

Ova devetka dolazi sa ICS 4.0.4 i u planu je Jelly Bean za ovu godinu ali znajući LG ako i bude ove godine to će biti 31. decembra. LG se nikad neće popraviti u vezi izdavanja podrške (update) za svoje uređaje. Sa druge strane neki izvori tvrde da od toga nema ništa pošto je LG, jelte, izjavio kako je 1ghz nedovoljan za Jelly Bean (ali da li je tom prilikom mislio na singl ili dual core?). ICS je uparen sa Optimus UI 3.0 (korisnički interfejs). U principu ništa specijalno, a ako vam se ne sviđa tu je uvek GoLauncher na marketu.

Na mreži sam primetio da se mnogi žale na nemogućnost prebacivanja aplikacija na SD karticu bez root-a telefona. Na žalost, telefon više nije kod mene pa ne mogu sa sigurnošću reći...
Trebalo bi da može:
     Menu->settings->aplications->manage aplications
Zatim:
     Downloaded->izabrati aplikaciju->klik na move to SD card
Ako ovo negde ne prođe tu je ap2sd aplikacija i slične.

Hardver je sasvim jak da se nosi sa igrama veoma lako. LG je ubacio par stvari koje ga izdvajaju od konkurencije. Meni se najviše dopala tastatura koja se može podeliti na dva dela tako da pola tastature ide skroz levo a pola desno. A tu je i ručno pisanje (hand writing). Video plejer podržava prevod, čak i našu latinicu. Ćirilicu nisam imao čime da testiram.
NFC čip je tu, bar za model uzet u Telenoru. Antena se krije u poklopcu baterije.Pogodnosti velikog ekrana ne treba da ponavljam, You Tube klipovi izgledaju fenomenalno kada se puste na HQ. Pored odličnog prikaza slike plusevi idu i na dobre uglove vidljivosti i precizan i brz odziv. Jedna od mana su otisci prstiju na ekranu i to veći nego na drugim modelima koje sam imao prilike da probam. Ovom prilikom ne mogu a da ne primetim kako je ekran rastao zajedno sa brojem iza slova L.
L3 - 3,2"
L5 - 4"
L7 - 4,3"
L9 - 4,7"

Kamera na poleđini je 5mpx i sasvim pristojne slike daje. Verovatno već i vrapci znaju da kvalitet fotki NE daje BROJ megapiksela... samo da vas podsetim. Autofokus radi odličan posao i moguće je dodirom fokusirati objekte po želji. Tu je i led blic ali ne računajte da će noćne fotke biti nešto specijalno. Kvalitet videa je čist prosek. Prednja kamera je VGA. Za Skajp i narcisoidne fotke koje ćete postavljati na socijalne mreže vršiće posao.Baterija ugrađena u ovaj aparat ima 2150 mAh i izgura ceo dan ozbiljnog maltretiranja. Verovatno bi izgurala i dva dana normalne upotrebe, e sad, šta je za koga normalna upotreba. U mom slučaju je ovo vezano za jedan dan. Ipak ne treba zaboraviti da treba napojiti ovoliki ekran. Na žalost, baterija prekriva karticu ali i nema se česta potreba za vađenjem memorijske kartice.

U kući imam nekoliko telefona i dva računara i sve to koristi wireles sa adsl-a. Samo u par navrata mi je bežični adapter prijavio slab signal od komšije koji je poprilično udaljen. Ovo čudo ima neku ozbiljnu antenu koja je uhvatila nekoliko signala i prosto me iznenadila. Pored ove antene i gps antena je odlično i brzo pogodila lokaciju, tako da su i to plusevi na strani ovog telefona. Ako kojim slučajem imate TV sa podrškom za DLNA onda možete upariti isti sa L9.

Pandani ovom telefonu bi mogli biti Xperia P, ARC S, možda Huawei P1... Kao i u svakom poređenju, neki su u nečemu bolji, u nečemu lošiji. L9 je telefon koji će odgovoriti na sve vaše zahteve, ali i telefon zbog koga ćete morati da kupiti pantalone sa većim džepom. Pored mikroSD kartice, naravno.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

 1. predrag

  ima 8mpx kameru a ne 5 mpx,greske na sajtovima i forumima