Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Be a Galaxian
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Be a Galaxian

Ovih dana je baš zahladnelo. Dosadno je i kući. Otišao bih kod druga N. ali još mi odzvanja onaj poslednji razgovor:
-Šta ti je to? Neki Galaxy?
-Kakav crni Galaxy. Alcatel.
-To neki novi Galaxy model?
-Nije neki novi Galaxy model, već neki novi Alcatel model.
-Svejedno.
-Nije svejedno. Ne mora svaki telefon koji ima veliki displej da bude Galaxy.
-Ne razumem se ja puno u te Galaxy-je.
-J*** te Galaxy!

Čudo jedno kako je Samsung od, u početku sasvim prosečnog telefona napravio brend.

Za početak treba reći da je Samsung svojom, svakako ispravnom politikom zaposeo čelo liste kao najveći proizvođač mobilnih uređaja (po merilu prodatih jedinica). Time je pretekao Nokiju koja je to mesto držala od 1998. godine!? I ovde bi mogla da se kaže koja reč o Nokiji i o "planu B". O Posrtanju, pogrešnim potezima, a nadasve o neosluškivanju tržišta. Da li vezati "plan B" za Android ili... Firefox OS? Svašta se šuška, tek, Nokija je no. 2. Samsung nije grešio i u pravo vreme je prešao na Android iako je i dalje pravio neke modele sa svojom Badom.



U trenucima opšteg buma i ekspanzije pametnih telefona u svetu Epl je tužio Samsung i dobio 1,05 milijardi američkih dolara odštete. Verujte mi, lakše mi je bilo da napišem reč nego nule. I Samsung je tužio Epl i dobio ali zanemarljivo malo novca. Malo je reći da je ovim udarcem Samsungu povučena ručna. Pored novčane kazne, Samsung je morao da povuče i osam modela iz prodaje u Americi. Samsung je ovu odluku ispratio rečima da će ovo biti veliki udarac za njihov sektor istraživanja. U pitanju su optužbe za povredu patenata. Stvarno i nije toliko bitno ko je i koliko u pravu, tek, Epl igra na kartu patentiranja svega i svačega. Tako su nedavno patentirali pravougaoni monoblok oblik mobilnog uređaja sa zaobljenim ivicama!? Po meni, veći je problem u službi za patente, ali tu se ne može ništa.

"The momentum that Apple had gained in the wake of the big billion-dollar judgement seems to be losing its steam."
-Manoj Menon

Ako bismo zalazili u posledice Eplove pobede na Samsungom, treba napomenuti da je Američki sud podigao ban sa skoro svih spornih uređaja. Ali isto treba napomenuti desetogodišnji "dil" HTC-a i Epla o "nenapadanju" koji je krajnje zanimljiv.

"Apple and HTC came to a ten-year agreement which reportedly requires the handset maker to pay Apple royalties, although exactly how much has not been revealed. Samsung has successfully argued that the case covers some of the same patents under dispute in its court battle with Apple, but the deal details will only shown to lawyers, not made public."

Ako se za kopiranje patenata može reći da ih možda i nije bilo, krađa marketinških ideja je evidentna.
Naime, Epl je poznat po tome što svetu uvaljuje The Next Big iThing i to papreno naplaćuje. Bilo da pričamo o iPadu, iPhone-u, iPodu (za one koji ne znaju - bezobrazno skup muzički plejer) i da ne nabrajam, svi su podignuti u nebesa, svima je zalepljena lepa cifra, i svi su imali sasvim prosečne mogućnosti naspram konkurencije. Sa druge strane, Epl za sebe nije smatrao da uopšte ima konkurenciju. Javnost je u tom pogledu podeljena. Jedni su iUređaje kupovali kao nešto što se mora imati. aJfon i samo aJfon, aJped i samo aJped. Kao da drugi proizvođači ne postoje. iUređaju su doživljavani kao kakva relikvija. Niko od njih nije razmišljao da preskupo plaća nešto što realno vredi mnogo manje. Pokojni Stiv Džobs je stvarno imao viziju. U jednom trenutku svaki telefon sa belim kućištem je "sigurno bio neki iPhone". Sa druge strane, tu su oni koji ove prve doživljavaju kao ped... gejeve. Ako nabave uređaj po razumnoj cenu, uzeće ga, a ako ne tu je Android. A tu već ima izbora koliko hoćeš.
 


Samsung je uvideo da je ključ u pažljivom praćenju tržišta i pravovremenom brendiranju. Ali brendiranju koje će da stvore potrošači a ne proizvođač. Učeći od "vizionara" Koreanci su polako uspeli da od Galaxy imena naprave brend. Igrajući na kartu pravovremenog izbacivanja novih modela sa osnovnim nazivom Galaxy (pravi naziv je slovo i četiri broja, npr. S3 = I9300) i dodajući mu još neko slovo ili reč na kraju došao do toga da je tržište bilo preplavljeno Galaxy telefonima. U osnovi, to je more različitih modela, čak preko sedamdeset (70!?) različitih uređaja, što tableta, što telefona. Postavlja se pitanje koja je suštinska razlika u tom moru modela. A upravo je najavljen sedamdeset i neki, Galaxy Grand.
S obzirom na broj modela uređaja nisu svi realna investicija.U jednom trenutku izlazi model S3 kao takmac vs iPhone5 sa cenom od oko €700 a u drugom magla za €400. Kako drugačije nazvati Galaxy S3 mini nego prodaja magle. Telefon kome treba izvaditi bateriju da bi se došlo do microSD kartice ima konkurenciju u svom dvorištu u vidu telefona istih karakteristika ali za mnogo manje novca. Pored toga, taj telefon je manje umanjeni S3 a više prepakovani S Advance. Poređenja radi, OT-995 košta oko 240 evra, S Advance 350 evra, S3 mini oko 400. Da ne pominjem S2 koji uskoro dobija ICS i šije S3 mini u svemu a posebno u kvalitetu ekrana. Konkurencija je ili povoljnija ili za isti novac nudi više. Recimo...
A šta reći o izbacivanju modela sa različitom količinom memorije? Zvuči poznato?
Postavlja se pitanje da li cenu dižu trenutno manje potrebne stvari poput NFC  čipa ili eventualno MHL.

Nesumnjivo je da su svi ovi modeli vredni pažnje, samo neki nisu vredni kupovine. Jasno je da ime mora da se plati, ali mora da se plati i onih milijardu i kusur.

Možda je Aple uspeo da prodrma Samsung presudom u svoju korist, ali dugoročno gledano, doći će trenutak kada će se za iPhone10 reći da je to neki Galaxy.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*