Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Project Glass
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Project Glass

Tehnologija napreduje dzinovskim koracima. Ono što je do juče bilo nezamislivo danas je stvarnost. Zapravo, malo šta može da nas iznenadi.
Šta kažete na naočare koje su toliko pametne da će vas postideti?



Dobre stvari

Iza Projekta Glass stoji ni manje ni više nego Google. Sve se kuva u tajanstvenoj X laboratoriji. A kakve su to zapravo naočare? Pa recimo da možete primati poruke sa Guglovih krugova,da primate mejl, da ih možete koristiti kao navigaciju, za video pozive... i da ne nabrajam. Video će biti dovoljan.



Američki gigant se nada da će proizvod biti dostupan sledeće godine za developere a najkasnije za dve na tržištu. Koristiće, pogađate, Android operativni sistem. Cena od 1500$
je veoma interesantna. U sebi će imati ugrađenu kameru, mikrofon, zvučnike i komuniciraće sa mrežom preko bežične konekcije. Pored toga, imaće mini-displej koji će prikazivati tekstualne poruke, mejl i druge digitalne informacije. Upravljanje bi trebalo da bude glasovnom komandom.
U ovom trenutku trebalo bi da je "Explorer" edicija dostupna za razvojne timove za razvijanje aplikacija.


Sergej Brin - koosnivač Gugla.

Ne treba napominjati da je ovo nastalo na temeljima vojnih HMD i da se otišlo korak dalje.

Loše stvari

Kritičari su odmah uprli prstom u Gugl da će korisnike bombardovati reklamama što su iz Gugla demantovali.



Dalje, zamislite situaciju kada vam počnu stizati obaveštenja o najbližem kafiću, mejl sa posla, poruka od devojke, ups crveno na semaforu, poruke sa krugova, itd. Kako će se sve to filtrirati i kako znati šta vam od toga treba a šta ne? Kako će Gugl da zna koliko informacija je za mene previše informacija? Ili za nekog od vas?

Kako će Gugl da nam "objasni" da nam ovakav uređaj treba? U principu, on radi isto što i smart phone osim što ovaj nosite ispred nosa? Ja nisam siguran da želim da nosim "telefon" na nosu 24/7, radije ću ga držati u džepu. Zatim, da li će moći da se obaveštenja postavljaju po našoj želji ili će biti po "difoltu" posred ekrana (vidokruga)? Da li će sve komande biti glasovne ili ne? Da li će slike biti providne ili ne? Kako će se naočare ponašati kada sednemo za upravljač automobila ili dok gledamo film ili radimo nešto na računaru? A šta će oni koji već nose naočare? Kako će se displej ponašati po danu a kako po mraku?

A šta da radimo sa ljudima u okruženju? Ne gleda svako blagonaklono na to da ga neko snima svo vreme. Ni meni se ne bi svidela ideja da me neko snima dok razgovaram sa njim ili sa nekim drugim.
Ovako je prošao Steve Mann u Mekdonaldsu.

Na kraju, treba da se zapitamo kuda sve ovo vodi? Ionako socijalni život kakav je bio pre deset godina više se neće vratiti a kako stvari stoje žalićemo i za ovim sada. Ne sviđa mi se što idemo ka tome da nećemo izlaziti iz kuće, da nam niko neće trebati, da ćemo svu komunikaciju sa ljudima voditi "iz fotelje"... A najviše mi se ne sviđa što će sve to da prođe kroz nečije servere.



U međuvremenu pratite krugove.
A možda odnekud iskoči iGlass. ;)

Ja trenutno razmišljam da promenim telefon za ... telefon.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*