Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -LEADTEK WinFast GTS450 1G SDDR3
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

LEADTEK WinFast GTS450 1G SDDR3

Bilo je vreme kada se biralo između par kartica. Sa jedne strane si imao recimo, GeForce 4mx a sa druge strane GeForce 4 ti(tanium). I bio je tamo neki ATI. Ali TAJTENIJUM...
Sanjao sam ga često ali ga nikada nisam imao, čak ni sada kada bi mi ga neko poklonio i džabe. Obično su u moj računar završavale kartice sa oznakama mx, fx, itd. Gejming je skup sport, to svi mi znamo.

Posle dužeg druženja sa 9800gt i nasilnog rastanka morao sam da u prilično nepovoljnom trenutku kupujem drugu. Izbor je pao na Leadtekov model WinFast GTS450 1gb sddr3.Specifikacije:

    GPU/Memory 783/533(1066) MHz
    1GB, 128-bit memorijska magistrala
    Dual-Link DVI+D-Sub+HDMI
    RAMDAC 400Mhz


  
Ova kartica nije top model i nije nešto što će ostaviti wow efekat ali je svakako sposobna da na monitor dijagonale 22" izbaci kvalitetan prikaz hd videa i trenutno aktuelne igre u 1920p rezoluciji sa pristojnim stepenom detalja.Za početak, reč-dve o čipu. U pitanju je Fermi arhitektura poznata po tome što su se prvi modeli grejali previše. Ovaj model nosi treću varijaciju osnovnog modela. U pitanju je GF106 koji je duplo "osakaćena" verzija GF104, čipa koji pokreće GTX460, a o GF100 i da ne govorimo. Čip sadrži 4 multiprocesorska bloka šejdera (shader multiprocessor block, SMs). Svaki od njih ima 48 stream procesora, iliti CUDA jezgara plus texture blok. Ukupno ovaj GPU ima 192 CUDA jezgara i može da filtrira 32 texela po taktu. Što je i dalje dvanaest puta slabije od GF104. GF106 ima 1170 mil. tranzistora izrađenih u 40-nm procesu koji su stali na 228 mm².Nije mi jasno zašto GPU-z ovu karticu vidi kao GF116, ali sve ostalo je manje-više tačno.


U idle stanju.

Nvidija je ovu karticu namenila onim sa plićim džepom tako da su pored procesora osakaćeni i magistrala, memorija...
Magistrala je 128bit i pušta 16px po taktu. Leadtek je na ovu karticu postavio sddr3 memorijske module. Štedelo se svuda, nema šta.

Sama ploča ne prati u potpunosti referentni dizajn, crne je boje i deluje nekako mračno. Uklonjen je 6-pin konektor za dopunsko napajanje i ima klasičan hladnjak sa ventilatorom. Odmah ću navesti jednu veliku manu. Iako zauzima dva slota na ploči,kartica ima mali oklop na hladnjaku, nema dupli panel na izlasku iz kućišta što u prevodu znači da topao vazduh ne izbacuje van već isti ostaje unutar kućišta. To smatram za veliki propust proizvođača kartica jer još malo plastike koja će izvesti toplotu napolje ne može previše da utiče na cenu ali može mnogo da znači. A kartica zauzima dva slota pa zauzima.
Što se izrade tiče, imamo bih još jednu zamerku. Naime, GPU sa hladnjakom i ventilatorom je postavljen na kraju PCB-a. To bi bilo ok da ne bi težina svega toga naginjala slobodan kraj karte na dole. A ako imate u kućištu drugu karticu ubodenu ispod, to može biti problem jer krilca ventilatora kače po kartici.

Napomenuo sam da je sa kartice uklonjen 6-pin konektor. To znači da je potrošnja struje manja od referentnih kartica sa 6-pinom koje troše oko 106w.
Kartica je SLI ready, ali ko će da kupi dve ovakve kartice da bi formirao SLI? Bolje za taj novac kupiti nešto jače.

Kartica je manje-više tiha, tj. računar ne brunda više nego što je brundao. Pod većim opterećenima  ventilator podiže broj obrtaja ali nije nešto zbog čega bi trebali da stavljate tampone u uši. Tu dolazimo do onog "šta bi bilo kad bi bilo". Da kartica ima nekakav plastičan tunel kojim bi odvodila toplotu van, imala bi manje potrebe da diže broj obrtaja, samim tim bi bila tiša a i hladnija.

Na mojoj mašini e-6550, asus p5k, 4gb rama sve radi besprekorno. Prilikom puštanja hd videa nije bilo nikakvih problema. Dok pri igranju nekih zahtevnijih igara ventilator je povećavao broj obrtaja. Kućište je pristojno provetreno sa po jednim ventilatorom ispred i jednim iza koji formiraju svojevrstan vazdušni tunel. Ne pravim kompromise u rezoluciji dok u AA i AF podešavanjima pravim, tako da se za mene ne može reći da sam prezahtevan gejmer i ova kartica vrši posao. Cene variraju od radnje do radnje i verovatno i nije neki best buy, ali ubacivanje nekog radeona u kućište bih doživeo kao skoro pa religioznu uvredu.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*