Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Sunovrat Džina
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Sunovrat Džina

Pre više od deset godina, u vreme omasovljavanja mobilnih telefona kod nas, vladale su drugačije prilike. Moj prvi telefon je bio Alcatel Easy DB. Mali simpatični debeljko sa ogromnom antenom za koga su govorili da zrači jednako kao i Černobil u prvim danima posle katastrofe. Ali i da ima neverovatan domet što je tada bilo bitno pošto su predajne antene bile dosta ređe. Bio je povoljan i vršio je posao. Mogao si sa njim razgovarati i slati sms.

Nokia

A onda se pojavila Nokia 5110. Za današnje standarde cigla od telefona koji je imao ogromnu autonomiju (baterija je gurala i do sedam!!! dana i to par godina!!!). Ali ono što je bitno je to da su na njemu bile instalirane "igrice". Samo tri, ali jedna od tih "samo" je bila i SNAKE. Sate i sate života mi je uzela Nokia sa tom novom stavkom u meniju.

Drugi proizvođači nisu prepoznali potencijal igranja na telefonu tako da je Nokia brzo postala omiljena kod mlađe populacije. Kasnije su i drugi uvideli značaj igara na telefonu, ali kasnije je uvek kasno.
Za 5110 modelom su se kao na traci ređali 3210, retko tanak telefon u to vreme. Užasno dobro je ležao u ruci. Aparat koji se prodao u 160 miliona primeraka, što ga čini jednim od najprodavanijim telefonima u istoriji. Pored ove činjenice poznat je i po tome što je imao i tri "skrivene" igre koje su se mogle otključati putem računara. Ali, kao najveće zasluge, pripisuju mu se mogućnost slanja preinstaliranih sličica sms-om, zatim interna antena, a možda i najveća jeste popularizacija T9.
Pa 3310, telefon koji je postao pomalo i dosadan. Naime, svi su ga imali. Ali i telefon koji se jednostavno nije mogao uništiti. Verujem da ih i dan-danas ima ispravnih koliko hoćete.

Nokia

Nokia je u to vreme prednjačila i sa izmenjivim maskam. Neverovatan broj raznih maski za gotovo svaki model koji je u to vreme izašao.

Ali Nokia se od konkurencije nije izdvajala samo po šminki, dizajn telefona je bio takav da je svaki segment kupaca imao model za sebe. Kvalitet izrade je bio vrhunski. Ne mali broj puta su mi razne Nokie ispadale/padale i nikada im se ništa nije desilo. U najgorem slučaju bi se telefon raspao. Maske, baterija i sl.

Iako su u to vreme Nokijini telefoni bili skuplji od konkurencije, Nokia je beležila porast prodaje i postavljanje sebe na tron proizvođača mobilnih telefona. Uvidevši napredak tehnologije u segmentu mobilnih uređaja Nokia počinje da izbacuje seriju N (multimedijalni aparati) a kasnije i seriju E (komunikatori). Poseban uređaj čini Nokia N-Gage. Gaming platforma koja na žalost nije zaživela. A kasnije i Xpress music.
Ograničenja tadašnjih telefona ogledala su se u limitima tadašnjih OS dovela su do pojave prvih ozbiljnih OS. Nokia je krenula sa razvojem Series 60, kasnije Symbian OS, preteče Symbiana kakvog ga danas poznajemo. Jednu od prvih verzija je koristio i N-Gage. U godinama koje su došle, Nokia je usavršavala kako Simbian, tako i svoje modele i važila je za neprikosnovenog vladara mobilnih telefona. Ali svakako najvažnije i pokušaj vladanja "pametnim" telefonima, segmenta koji se tek pojavljivao i koji je na neki način Nokia sama inicirala.

A onda se desio iPhone sa iOS-em, a za njim i Google-ov Android...

Nokia

Danas Nokia nije ni bleda senka legendarnog džina koji je tako dugo vladao tržištem tih malih aparata koji su se uvukli u svačiji džep. U međuvremenu su se pojavili novi (ali i stari) igrači, prvenstveno mislim na HTC i Apple.

Apple-ov iPhone je vremenom postao priča za sebe. Aparat iza koga je stajala proročanska vizija Stiva Džobsa postao je gedžet za bogate, za one koji žele da budu "IN", za one koji vole da na sto u kafiću pored ključeva skupog auta, pakla skupih cigareta stave i iPhone. To iPhone nije sprečilo da postane kultni aparat i da se proda i ogromnom broju primeraka. Činjenica da je od pojave prvog modela do sada izašlo samo 5 modela aparata samo daje na težini. Telefon je imao sve što  je trebalo da ima. Kvalitetan OS, vrhunsku izradu, moćan hardver, gomilu aplikacija na netu i bio je jedinstven.

Sa druge strane totalno drugačija filozofija koja se ogleda u "geek-ovskom" OS, ogromnom broju modela različitih proizvođača i na kraju modelima koje si nekako mogao i kupiti. Telefone sa Android operativnim sistemom su pravili svi. I to doslovno. Zapravo ne baš svi. Nije ga pravio Apple... i nije ga pravila Nokia.
Gogle je u svoj OS ubacio svašta. Google maps, market, povezanost sa socijalnim mrežama... i što je najvažnije slušao je korisnike šta im treba. Sa svakom novom verzijom Android je postajao sve bolji i bolji tako da je našao svoju primenu i u nekim uređajima koji nemaju veze sa mobilnim uređajima i sa komunikacijama uopšte. Ali o tom nekom drugom prilikom.
Android su pratili razni razvojni timovi i razvili ogroman broj besplatnih aplikacija za apsolutno sve i svašta.


Nokia shvativši da je spavanju na lovorikama došao kraj pravi jedan veoma loš korak. U određenoj meri zapostavlja symbian i okreće se microsoftovom OS win7. Win 7 je neslavan pokušaj Bila Gejtsa da se ugura baš svuda i pokazao se kao loš takmac vodećem dvojcu. U međuvremenu vrtoglavi pad akcija dovodi do toga da Nokia pozatvara dosta svojih fabrika po svetu, pa čak smanji i broj radnika i u samoj Finskoj. Izbacivanje novih modela na najnovijoj verziji Symbiana kao i na win 7 nisu doneli očekivane rezultate.

Šta se to dešava sa Nokiom? Šta to mi kao korisnici očekujemo od jednog mobilnog telefona, a što Nokia nema? Finci svakako nisu zaboravili da prave telefone.

Odgovor se krije u mogućnostima samog aparata gledano kroz prizmu cene. Ako pogledamo Android mašine videćemo da su to:
-uređaji sposobni za multitasking (rad više aplikacija istovremeno),
-koji imaju gomilu vidžeta koji se brinu o baš onim stvarima koje nama trebaju,
-imaju instaliran flash (a on je itekako neophodan za surf internetom),
-koji imaju mogućnost root-ovanja telefona (omogućava vam da uradite ama baš sve sa vašim telefonom - naravno, ukoliko znate šta radite),
-ima indicija da će uskoro moći da se na androidu podigne i win 7, pa i Ubuntu,
-koji imaju veoma dobru sinhronizaciju kontakata (facebook, twitter, gmail, yahoo idrugi nalozi),
-aplikacije su skoro sve besplatne...
iOs sa druge strane ima:
-veću bazu aplikacija,
-itunes sa gomilom muzike i filmova,
-organizovan je u foldere,
-snima fotke skoro trenutno...

...i oba OS-a svakom novijom verzijom ispravljaju nedostatke i uvode neophodne novine.

A šta je sa Nokiom? Da li išta od ovoga može na uređaju sa Nokia imenom? Na žalost ne. Novine koje izbaci Nokia konkurenti su izbacili pre par godina. Može li Nokia nešto postići sa win 7? Teško. Dil Mikorsofta i Nokie više liči kao ples gde nijedan partner ne igra ono što igra onaj drugi, a pri tom ni jedan ne zna da igra. Ako izuzmemo win7 za koji je i symbian tata, Nokia i nema šta novo da ponudi. Od firme koja je išla ispred svog vremena i kreirala trendove, Nokia je došla do toga da je svaka njena novina kod konkurencije već viđena. Posebno mi se ne sviđa tvrdoglavo "deljenje" memorije gde je bilo predefinisano koliko će prostora zauzeti muzika, koliko slike, koliko video klipovi... Korisnici Android aparata znaju da će najnovijom verzijom os-a dobiti baš ona unapređenja koja im trebaju, korisnici Nokia na symbianu Anna su dobili nove teme, nove verzije postojećih aplikacija, i... nove ikonice!? A Belle će biti kopija Androida? Ne, gospodo iz Finske, to nam ne treba. Morate se mrdnuti iz tih stolica i pogledati kroz prozor. A napolju su se izdešavale razne stvari. Google is our friend!

Nokia

Nokia danas, to je firma u kojoj radnici nisu sigurni za svoju budućnost, gde se sprema 10k otkaza. Zatvoren je veliki broj proizvodnih, istraživačkih, prodajnih idr. pogona po svetu i u samoj Finskoj. To je firma čije akcije vrtoglavo padaju. Nokia danas nije više dovoljno moćna da parira Eplovom iPhonu, Guglovom Androidu, HTC-u ,Samsungu... Nokia ne može da izađe na kraj ni sa jednim ZTE-om u donjem segmentu.
Rezovi u menadžmentu su neminovni. Već su otišli Mary McDowell (izvršni potpredsednik zadužen za mobilne uređaje i finansije), Niklas Savander (izvršni potpredsednik zadužen za tržište) i Jerri DeWard (direktor marketinga i brend menadžer). Svakako krupne zverke. Da li će nastale promene u vrhu biti dovoljne da se prebrodi gubitak od skoro 1 000 000 000€!!! (dobro ste pročitali) neto?

Nokia sutra, to su modeli Asha na symbianu. To su modeli Lumia na windowsu. Nokia trenutno beleži blagi porast koji može nešto da znači ali i ne mora da znači ništa.

Nokia

Da li će Nokia doživeti sudbinu još jednog velikog džina RIM-a, ostaje da se vidi. Ili će nastaviti da pada u zaborav i prestati da postoji kao Palm? Mada mi nijednog od njih nije uopšte žao. Komunikatore nikada nisam voleo.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*