Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -TP-LINK tl-wn722nc - U prevodu bez kablova
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

TP-LINK tl-wn722nc - U prevodu bez kablova

Stalno pričamo o tzv. "cable managment"-u unutar kućišta računara, tj. o gomili kablova koji su razvučeni po kućištu i koji pretstavljaju pravu paukovu mrežu koja smeta da bi bilo šta unutra uradili. Naravno, najveći problem predstavlja ometanje protoka vazduha radi hlađenja i eventualno kačenje krilca ventilatora po žicama. A šta da radimo sa onom hrpom kablova iza računara? Da li i to spada u "cable managment"? Kako se rešiti kablova od 5.1 sistema, štampača, antenskog kabla za vašu tv/satelitsku kartu, mrežnog za adsl...

Ček, ček, neki kabl može i da se odstrani. Recimo mrežni. On čak može da bude i najveći problem pošto adsl modem obično ne bude baš blizu pa taj kabal ide po celoj kući.
Kako?
Mrežnom bežičnom karticom.

Ja sam se odlučio za ovaj model:

wireless


TP-LINK tl-wn722nc

U pitanju je 150Mbps USB bežični adapter sa antenom. U pakovanju pored antene, adaptera, dokumentacije i diska sa drajverima dolazi i postolje sa usb kablom od nekih metar i po. Sam adapter je monolitnog dizajna (stik) sa prednje strane beo a sa zadnje crn. Kroz belu plastiku sija zelena dioda kada je uređaj u upotrebi. Sa jedne strane je mesto za postavljanje 4dbi antenice a sa druge QSS dugme. U mom slučaju za sada nepotrebno ali svakako bitno. I naravno zaštitni poklopac usb priključka. Adapter je zgodan za korišćenje bilo kada i bilo gde. Novije generacije prenosnih uređaja uglavnom imaju ugrađena slična rešenja ali za one druge ovo je odlično rešenje. Antena se može rotirati u svaku stranu.
Postolje je praktično ako iza računara nema mesta od zida ili neke druge prepreke. Možete ga postaviti na sto pored monitora, na pod ili bilo gde ali opet, limit je kabl koji se ne može promeniti već samo nastaviti. Na postolju uređaj se postavlja vertilakno a iza usb slota je mesto za postavljanje zaštitnog poklopca. Zgodno da se ne izgubi.

Instalacija na win7 je klasičan plug'n'play mada nije zgoreg instalirati ponuđene drajvere sa diska. Tu je i Tp-link-ov program za traženje mreža mada sam primetio da je windows-ov bolji.

ADSL modem mi je udaljen nekih 10-12 metara od računara plus dva zida i signal je pun. Mada, najinteresantnije je to što je uhvatio signal od jedne firme koja je od mene vazdušnom linijom udaljena 2km!? Da sam znao da kupim ovaj adapter pre nego što sam dobio adsl posle silnih peripetija. Signal je bio relativno slab ali je surfovanje bilo manje-više normalno.
Mogu misliti kakav bi sinal bio da stavim antenu od 8dbi, takođe istog proizvođača. A čitam da može da se prikači i spoljna antena... i do 24dbi...
A tek u gradu sa gomilom bežičnih rutera... bruka.

Šta bi mogle biti mane? Recimo, pomenuta dioda, pogotovo noću. Zatim nešto veće dimenzije stika. Naime dimenzije su mu 93,5x26x11. Dalje, desilo mi se da pri podizanju sistema adapter ostane neprijavljen što se rešava ponovnim ubadanjem u slot. Sve ostalo je za desetku uključujući i cenu.

wireless


Ovo su zvanične specifikacije:

Interface: USB 2.0
Button: Quick Security Setup (QSS) Button (WPS Compatible)
Dimensions ( W x D x H ): 3.7 x 1.0 x 0.4 in. (93.5 x 26 x 11mm)
Antenna Type: Detachable Omni Directional (RP-SMA)
Antenna Gain: 4dBi
Wireless Standards: IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b
Frequency: 2.400-2.4835GHz
Signal Rate: 11n: Up to 150Mbps(dynamic)
             11g: Up to 54Mbps(dynamic)
             11b: Up to 11Mbps(dynamic)
EIRP: <20dBm
Reception Sensitivity: 130M: -68dBm@10% PER
                       108M: -68dBm@10% PER
                       54M: -68dBm@10% PER
                       11M: -85dBm@8% PER
                       6M: -88dBm@10% PER
                       1M: -90dBm@8% PER
Wireless Modes: Ad-Hoc / Infrastructure mode
Wireless Security: Support 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK
Modulation Technology: DBPSK, DQPSK, CCK, OFDM, 16-QAM, 64-QAM
Advanced Functions: WMM, PSP X-LINK(For Windows XP), Roaming

Ako vam treba dobra internet veza a nemate adsl/cable/wireless net ovaj adapter je prava stvar za vas. Neko u kraju sigurno nije postavio šifru i onemogućio "pozajmicu".

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*