Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -HTC Wildfire - Android za svakoga
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

HTC Wildfire - Android za svakoga

Телефон је већ довољно стар да га сви мање-више знате, али хајде да мало завиримо по ћошковима. У питању је елегантан апарат, заобљених ивица, одличне финалне израде, без лоших састава, увијања, итд. Мало је поширок за мој укус, али димензије диктира екран дијагонале 3,2 инча. Са предње стране се испод екрана налазе четири тач тастера и оптички џојстик. Изнад екрана се налазе лед, сензор за гашење и звучник. Одозго је 3,5 мм аудио џек и тастер за закључавање. Са леве стране је тастер за појачавање тона и место за усб кабл, испод рупица микрофона, док са десне стране нема ништа. На полеђини телефона се нашло места за још један звучник, камеру и лед флеш диоду. Задња маска долази у пет боја а иза ње батерија li-ion 1300 mAh. Иза батерије место за сим картицу, док microSD картица има своје место испод батерије и није потребно вадити батерију да би се дошло до меморијске картице. Занимљиво да задња маска има и улогу антене или бар доста утиче на исту, пошто, када сам скинуо маску на упаљеном телефону, он је изгубио сав сигнал.
Уз телефон се добијају САМО слушалице (доброг квалитета), меморијска картица од 2гб са драјверима за комп на њој и пуњач са usb каблом. Веома лепо што има само један кабл пошто пуњач има usb прикључак на себи. И наравно гомила свешчица са упутствима на разним језицима.


Ова Дивља Ватра подржава велики опсег фреквенција и наравно, најбитнију HSDPA. 7,2 mbs су заиста брзи. Апарат подржава тетеринг тако да се може користити и као модем.

Под хаубом се налази Qualcomm MSM 7225 макина од 528 коња. Пртљажник се састоји од 384 MB RAM; 512 MB ROM и можете додати кровни гепек у виду microSD, до 32GB. Од горива користи Android OS, од v2.1 (Eclair) октана и може се набуџити на 2.2 октана.
Није баш Порше али је изузетно брз.

Екран је капацитивни тачскрин. QVGA 240x320 16 мил. боја и није нешто за похвалу али свакако врши посао. И то како врши... Једном када се навикнете на коришћење оваквог дисплеја просто не верујете да сте до јуче стискали тастере на конфекцији. Што се тиче одзива, он је одличан. Да не објашњавам сада разлику са резистивним, има на Википедији. Довољно је рећи да је довољан и најмањи додир. Just touch... Дакле екран неће реаговати на било какву оловку, чак ни на нокат, већ само на кожу. Али довољан је само мали додир. На сваки додир телефон реагује слабим вибрирањем, што се може искључити али ја мислим да је то ок. Бар знате да је телефон примио команду.
Испод екрана су четири тастера (home, menu, back i search) такође осетљива на додир. И оптички џојстик који своје право лице показује при сурфовању интернетом. Апарат подржава ауто-ротацију, HTC Sense Ul...

Што се тиче звука, нисам приметио неке проблеме. Наравно није као на мом Lansingu али је за телефон добар. На слушалицама није лош, мада није баш бајан када се одврне до краја. Од аудио формата подржава само mp3.

Поред већ поменутог HSDPA, ту су још wlan Wi-Fi 802.11 b/g, и плави зуб v2.1. Обе последње конекције нисам имао прилике да испробам, али зато HSDPA јесам. Када је доступан брзина је невероватна. Додуше, то ми је познато јер користим Теленоров модем за интернет. И морам рећи да ми се дешавало да боље хвата HSDPA сигнал од модема, чак и када стоје један поред другог.

А када смо код конекције, повезивање са рачунаром је могуће на више начина. Ја сам користиио само usb. Драјвер на телефону није довољан, већ треба скинути са официјелног сајта HTCSync. Да не залазим у детаље тог истог, рећи ћу само то да тражи новију верзију поштанског клијента за размену података. Ја сам мало старомодан и још користим офис 2003. што ће се морати променити.

Камера је 5 MP, 2592 x 1944 и слике су добре, међутим на монитору од 19 инча то није то. Поређења ради, слике са А610 су неупоредиво боље иако је сензор исти (5mp). Са друге стране, за заустављање тренутка је одличан, јер није увек Canon при руци а телефон јесте.
Ту су још аутофокус и флеш.

Подржава GPS, дигитални компас, Фејсбук, Фликр, Твитер, Google search, Maps, GMAIL, Youtube... и шугави Т9 који сам одмах искључио.
И да, може се послати и sms.

Батерија је декларисана на 480(2g)/690(3g) сати на стенд бају и 7h 20min (2g)/8h 10min (3g) разговора. Обратите пажњу на однос 2g/3g. У реалном раду у мом случају батерија ми траје око 3-4 дана. За то време имам пола сата разговора, поруке не куцам. Често коришћење интернета (када је џабе до нове године), и сервиси који су стално укључени.

И овај телефон долази са SENSE UI (кориснички интерфејс) у комбинацији са Андроидом, као и на претходним моделима. Упутство за употребу постоји на апарату у пдф формату али то није довољно шта и колико овај телефон може.

За почетак, по паљењу телефона, долази се до homescreen-а, а скринова има чак седам. Да кажем да је централни (главни) скрин, лево су мејл скрин, скрин за поруке и скрин за време и временску прогнозу. Десно су фаворити, вести и један скрин који је празан и чека да се употреби по потреби. На почетном скрину, горњи део екрана заузима део са сатом, датумом, тренутном температуром и још пар информација. Да напоменем да се време и температуре помало разликују од стварности пошто телефон податке вуче са интернета, али су углавном тачни. На дну екрана су три поља за основни приступ телефону. Лево отварање главног менија телефона, десно додавање разних иконица, виџета, пречица хоумскрину, док је средишњи за приступ основној намени телефона - телефонирању. Именик, листе позива и сл. Средина телефона је резервисана за виџете. Заправо, пречице, иконице као на компјутеру.

Да напоменем да комбинација има толико, тема на нтернету, додатака... да је могуће направити да не буду два иста телефона на свету.

Телефонирање је упрошћено. Екраном доминира "тастатура" а у помоћ прискаче "паметно бирање". При куцању првих пар слова нечијег имена телефон ће понудити најчешће позиване контакте. Што је веома корисно. Да би се неки контакт пребацио у фаворите и тамо додала слика потребно је наравно да број буде меморисан на телефону. На фаворит скрину можете направити колекцију пријатеља са све малом сликом, и информацијама о рођенданима (а телефон ће вас на то подсетити ), профилима на социјалним мрежама (и ту ћете добијати обавештења), итд...

За сурф интернетом може се користити неколико начина. Ја сам користио само HSDPA. Апарат има свој претраживач, али ми је Опера Мини (скинута са нета) много боља. Када се повеже на 7,2 мbs, сурфовање постаје веома лако и интуитивно. И брзо. Постоји посебна Youtube апликација за гледање видеа, али нажалост не постоји подршка за флеш.

За трошење интернет сати ту је још и MAPS апликација. У једном програму спакована навигација, google earth, и још доста тога. Мапа има неколико лејера и у зависности шта се гледа/тражи може понудити много. Прецизност лоцирања је око 2-3000 метара.

О социјалним мрежама нећу трошити речи пошто дотичне не користим али су подржане.

Ту је и Footprints па коме је много досадно, не може рећи да неће наћи ништа занимљиво на овом телефону.

Камера. Можете снимати слике, можете видео. Слике су добре, за телефон одличне. За снимке у мраку ту је блиц. Од подешавања ту су стандардне алатке.

Шта рећи о овом телефону? Телефон свакако није за напредније кориснике, али је одлична улазница у свет Андроид уређаја за оне који не очекују превише и оне са плићим џепом.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*