Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -BY526 Wi-Fi nano adapter
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

BY526 Wi-Fi nano adapter

Vršljajući po Aliekspresu naleteo sam na ovaj jeftin bežični adapter. Za nepuna $2 rekoh, daj, nek ide život. Ideja je bila da ga povežem sa Orange Pi koji je u to vreme tek bio na putu.Jeste da ta "Narandža" ima gigabitni LAN port, ali na kablove sam alergičan. Nije prošlo ni deset dana, tek, adapter je stigao a seller je oborio svojevrstan rekord. Odmah da ga probam, kad problem. Računar ne može da prepozna mrežni adapter.

Na celoj stranici trgovca od koga sam ga kupio nema ni reči o modelu, o proizvođaču, a tek o drajveru... Ništa. Odmah sam krenuo da čitam poruke kupaca, da šaljem poruke trgovcu, ma svašta. Trgovac ili ne zna šta je to drajver ili ga baš briga. Preturajući po Aliekspresu kod drugih trgovaca saznam koji je tačno model u pitanju i onda polako dođem do čipa koji je unutra a onda je sve bilo lakše.

Prvo malo o wi-fi adapteru. BY526 je adapter standardnih dimenzija za nano kategoriju. Priključuje se na računar preko USB 2.0 porta. Na sebi na kućištu od crne plastike ima samo oznaku na kom standardu radi (802,11n). Nema nikakvu signalnu LED u sebi, niti bilo kakvu drugu oznaku. Kasnijim preoravanjem interneta nalazim da radi na 2,4GHz i da mu je maksimalni protok 150Mbps. Unutra je poznati Realtekov čip RTL8188CU, poznat po tome da ga ugrađuju mnogi no name proizvođači u svoje proizvode.

Drajver sam našao na mestu gde nikada ne bih mogao da pomislim da ću naći. Da olakšam nekom eventualne muke ostaviću link za preuzimanje ako nekom bude trebalo. Po instalaciji drajvera računar je prepoznao adapter i povezao sam se na mrežu bez problema. U radu se ponaša sasvim dobro. Ne greje se mnogo, nema prevelikih padova transfer rate-a ili bar ja nisam primetio, u principu radi odlično. Za $2 radi i više nego dobro. Signal je bio pun na udaljenosti od nekih 8m od rutera, dakle, dovoljno. Po onome što se može naći na mreži trebalo bi da mu je domet čak sto metara.

Kao što rekoh, drajver za BY526 možete preuzeti ovde.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*