Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Samsung A5 2016 black
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Samsung A5 2016 black

Prvi susret sa ovim telefonom mi je napravio onaj wow efekat koji nisam skoro osetio u susretu sa nekim novim gadžetom, a u zadnje vreme sam stvarno svašta proturio kroz ruke. Znate onaj osećaj kad otvorite kutiju i podignete crni monolit napravljen od stakla i aluminijuma koji ima težinu. Osećaj da držite ozbiljno parče hardvera u rukama. I to bez prvog paljenja. A taj monolit je tako dizajniran da prvo morate da ga dobro pogledate, okrenete par puta, ne palite ga dok čekate da Magnetske Anomalije krenu ka vama...

DA vas ne zbunim, model A5 (2016) o kome je ovde reč sada već star telefon jer je njegov naslednik tek izašao (A5 2017). Samsung je ovaj put uradio pravi posao. Kombinacija stakla i aluminijuma je pun pogodak. I to ne samo što mu to daje elegantan i kompaktan izgled, već i te kako doprinosi zaštiti prilikom mehaničkih oštećenja. Prvi put kada mi je ispao nije mi bilo dobro. Na sreću pao je postrance i samo se malo primećuje oštećenje na aluminijumskom kućištu. Aluminijumsko kućište nije iz komada već je iz nekoliko delova a spojevi su rastavljeni plastikom koja ujedno ima ulogu odbojnika. Takođe, s obzirom da je obložen 2,5D Gorilla Glass staklom četvrte generacije sa obe strane, dosta je velika otpornost i na ogrebotine. Ključevi u džepu pored ovog telefona neće predstavljati problem. Ove staklene površine su ujedno i razlog pada telefona u mom slučaju. Veoma su klizave i ako ga stavite na blago kosu površinu (hauba automobila, recimo), skoro sigurno će se naći na podu. Ispašće čak i iz blago znojavih ruku. Skoro pod obavezno je nekakva futrola za ovaj telefon, što je ujedno i greh prema njemu.Na prvi pogled izgledom obe strane telefona izgledaju isto, crne, jednolične i glatke. Razlika je što se sa zadnje strane nalazi kamera i blic. Kamera je malo ispupčena i telefon na ravnoj površini stoji malo iskošen. Na kosoj površini mu to samo pomaže da krene na pod. Prednje staklo krije Super Amoled ekran od 5,2 inča sa rezolucijom od 1080x1920 px. Gustina piksela je odličnih 424 ppi a sam ekran ima odnos prema telu nekih 72,5% što je isto tako dobro. Iznad ekrana su rezervisana mesta za senzore blizine i svetla, zvučnik i prednju kameru. Ispod ekrana su recent i back dugmad koja pri prvom dodiru dobijaju pozadinsko osvetljenje koje se nakon par trenutaka od poslednjeg dodira gase. Između njih je hardversko home dugme koje je ujedno i senzor otiska prsta. Po obodu se nalazi sve ostalo. Sa leve strane su volume tasteri, sa desne power i vrata za sim i sd kartice, iznad mikrofon za snimanje kamerom a ispod priključak za slušalice, USB, zvučnik i mikrofon.

Ovaj A5 pokreće osmojezgarni Cortex A53 procesor na 1,6 GHz. Čipset je potpisao Exynos (7580 octa) a GPU je Mali T720MP. Postoji verzija sa dve SIM kartice koja ima Snapdragon 615 čipset i Adreno 405 GPU. Tu su još i 2 GB ram memorije i 16GB za podatke koja se može proširiti microSD karicom do 128 GB. Sve ovo na 6.0.1 Androidu. Kao što vidite, ozbiljan hardver, ne baš vrh ponude ali ozbiljan. Nisam radio nikakve testove, toga na internetu ima koliko hoćete ali mogu vam reći da još nisam naišao na aplikaciju koja će ga usporiti a probao sam za ovih osam meseci koliko ga imam, baš svašta. Dovoljno je s vremena na vreme očistiti nepotrebno zauzetu memoriju (ram i storage) i to je to. Prilikom raznih maltretiranja nisam primetio da se telefon nešto specijalno greje.Samsung je telefon nakrcao raznim aplikacijama od kojih se mnoge ne mogu obrisati. Smart Manager daje uvid u stanje baterije, zauzetosti memorije (ram i storage) i sigurnosti. Svaka od opcija daje još dodatnih mogućnosti, kao što su uvid u potrošače baterija, čišćenje nepotrebno zauzetog prostora memorije i skeniranje telefona. Moguće je sve ovo uraditi pojedinačno a moguće je ići na CLEAN ALL, ali tada nećemo znati šta je telefon sve uradio. Tu su radio, s planner, s health, s voice.

Telefon se može povezati na internet preko Wi-Fi (802.11 a/b/g/n, dual band, WiFi direct, hotspot). Sticajem okolnosti sam u poslednje vreme često koristio dual band ruter i 5GHZ rocks to world. Ako WiFi nije dostupan, tu je podrška za GSM/CDMA/HSPA/EVDO i LTE a mogu vam reći da je lepo videti 4G u liniji za obaveštenja. Malo je reći da internet leti, jedino je limit količina podataka u paketu kod provajdera. Bluetooth je prisutan u verziji 4. Tu su i GPS i GLONASS antene za navigaciju i lokaciju. NFC pozdravljamo kao i USB OTG. NFC antena je postavljena iza i na sredini telefona. Quick connect je zgodna stvar ako imate neki smart tv gde možete prebaciti ekran telefona na ekran tv-a i pustiti bilo šta. Probao sam ovo kod drugara i zahteva da oba uređaja budu u istoj WiFi mreži.

Za sigurnost je najveći plus dodatak čitača otiska prsta koji je elegantno postavljen u home taster. Uverio sam se da radi bez greške. Takođe, pravljenjem Samsungovog naloga na telefonu, moguće je postaviti opciju Find My Mobile gde će se preko nekog web pregledača pristupiti nalogu i naći telefon, skoro u metar. Tu su opcije da telefon zazvoni, zaključa, pogledaju podaci o pozivima, porukama i slično. Vrlo zgodna stvar ako imate poverenja u Samsung.

Od naprednijih funkcija tu su One-handed operation gde će se smanjiti veličina ekrana da bi se mogao koristiti jednom rukom ukoliko je to neophodno. Quick lunch Camera će pokrenuti kameru ako se pritisne brzo dva puta. Palm swipe to capture će uraditi screenshot ako prevučete dlanom preko ekrana u stranu. Smart capture je tu sa dodatnim opcijama za tek napravljeni screenshot. Inače je screenshot moguće napraviti i klasično power+home. Smart alert je funkcija gde će telefon koji je bio položen na ekran, prilikom dizanja blago zavibrirati ukoliko ima propuštenih poziva i poruka. Easy mute omogućava da se utišaju (mute) dolazni pozivi i alarmi tako što će da se postavi ruka preko ekrana ili se telefon samo stavi na ravnu površinu ekranom na dole. Preuzimanjem serice plug-ina moguće je poslati na štampu fajl ukolik je neki štampač u mreži i pod WiFi-jem. MirrorLink je mogućnost povezivanja sa automobilom gde će nam ruke biti slobodne za upravljanje. Naravno da nam je neophodan i automobil koji ima odgovarajuću podršku, Fića ne dolazi u obzir. Postavljanje privaten mreže (VPN) je takođe moguće.

Deljenje internet konekcije je moguće kao hotspot, i teteringom i to preko USB-a i Bluetooth-a. Rekao sam da telefon ima podršku za NFC, a omogućeno je deljenje između dva Android telefona sa NFC čipom putem Android Beam-a.To je i Tap and pay ali je neophodno instalirati odgovarajuću aplikaciju.

Baterija ugrađena u ovaj A5 je litijum-jonska od 2900mAh koja se bez odlaska u servis ne može menjati. Deklarisana je na 16 sati razgovora ali u u nekoj realnoj upotrebi izgura bez problema dva dana. Bar u mom slučaju, a stalno nešto radim na njemu (poruke, vesti, mejlovi). Dnevno u proseku potrošim oko 35-40% baterije. Osvetljenje na ekranu mi je auto, a verujem da je postavljeno na najjače, da bi to bila druga priča. Punjač je Fast charging i punjenje telefona je zaista brzo.Na kraju mnogima ono najbitnije, kamera. Napred je postavljena 5 Mpx, f/1,9, 24mm, 1080p koja je sasvim ok, za ono za šta je namenjena. Za već pomalo dosadne selfije. Ili da nas snima svo vreme dok gledamo u ekran? Ovu kameru telefon koristi da bi pomoću nje uz odgovarajuće proračune procenio da li gledamo u ekran ili ne i po potrebi ostavio ga upaljenim iako na njemu ne radimo ništa. Ova opcija se zove Smart stay i može se isključiti, nadam se, stvarno. Glavna kamera 13MPx sa f/1,9 aperturom. Fokalna dubina je 24mm, što će reći wide angle i omogućava veću "širinu" slike. OIS, iliti optički stabilizator slike je prisutan, autofokus, led blic, fokus na dodir, geo-taging, detekcija lica, hdr, panorama... Video snima u 1080p sa 30 frejmova. Fotografije mogu da se prave u 4:3, 19:9 i 1:1 formatima. Moguće je birati između auto i pro moda gde će kod pro biti dodate opcije za WB (white balance), ISO, i brzinu ekspozicije. Od modova tu su panorama, continous shot, hdr, night kao i mogućnost preuzimanja sa još modova sa interneta a trenutno je dostupno pet i svi su besplatni. Slike su po meni odlične. Ništa specijalno bolje ali ni lošije od telefona ovog cenovnog ranga. Video takođe.

A5 2016 je odličan telefon sa možda i ponekom manom koju ja nisam bio u stanju da vidim. Moguće da je monolit počeo da šalje svoje Magnetne Anomalije, ko će ga znati.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Dejan Petrović

    Setings deo je takođe pretrpeo velike izmene. Deo zadužen za pozive isto tako. Sve u svemu, poboljšanja su osetna i A6 je sada totalno drugi telefon.

  2. Dejan Petrović

    Samsung je upravo pustio update za ovaj telefon na verziju Androida 7.0. Osim redizajnirnih mnogih segmenata GUI-ja, dodato je dosta opcija, dosta podataka, sitnih poboljšanja u svakom segmentu onog dela softvera koji je deo Andoida ili TouchWizz-a. Velike promene je pretrpeo notification bar. Fontovi su, rekao bih, tanji. Kamera je dobila par softverskih poboljšanja ali ne i nove modove.