Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Vonino Magnet M9
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Vonino Magnet M9

-Vonino, kažeš...
-Nikad čuo. Ma to opet neko kinesko smeće.
-Šta ti je to? Neka 'talijanska odevna marka?

Ovako manje-više su reagovali moji poznanici na pomen Magnet M9 tableta, američke firme Vonino. Iskren da budem, i ja sam podigao obe obrve kada sam se prvi put sreo sa ovim tabletom. Dugo sam u IT svetu ali se do sada nisam sreo sa proizvodima ove firme. Što i ne čudi, jer, kada sam pročešljao net, na prvih deset strana preko 90% su bile stranice na rumunskom. Čak i na kutiji primerka koji je meni zapao piše da je uvoznik Advanced Technologies, firma iz Rumunije. Kao da je pravljen specijalno za naše komšije. Postojala je stranica vonino.hr i mogu se naći tragovi sa slikama ali sada više ne postoji.

Pa da zavirimo malo u kutiju...

U pitanju je tablet star par godina. Kako je svo ovo vreme uspeo da provede zapakovan, ne znam. Tek, ja sam ga prvi raspakovao. Za čitav roman su način i putevi kojima gedžeti dospevaju na naše tržište.S obzirom da je za današnje pojmove mator, hardver i softwer su... isto tako matori. Iz tog razloga i neću pisati o tome da li je to dobra kupovina ili ne. U radnjama ga ionako nećete naći. Poželeo sam da ga opišem jer, kao što pomenuh, na mreži osim na rumunskom, nema puno toga o njemu. A možda će nekom neki polovnjak pasti šaka.

M9 je 9-inčni tablet u plastičnom kućištu sa tankim aluminijumskim poklopcem, veoma dobre izrade. Spojevi precizni i generalno kvalitetno urađen. Tu su svi tasteri (power i volume) i priključci (3,5mm za slušalice i microUSB) koji se standardno nalaze na tabletima. Ono što se ređe sreće su stereo zvučnici, mesto za SIM karticu i senzor svetla. Dakle, tablet se može koristiti i kao telefon a može koristiti i SIM karticu samo zbog 3G signala. U paketu dolaze bluetooth, gps, wifi i radio. Sasvim dovoljno da se koristi za navigaciju. Tu su kamere i to 5mPx pozadi i 2mPx napred. Za slike sasvim prosečnog kvaliteta.

Ekran prema podacima proizvođača je PLS panel, rezolucije 1920x1280. Nema podataka o gustini piksela ali je prikaz veoma dobar. Takođe, Vonino tvrdi da ekran prepoznaje do 10 dodira.

Ovaj Magnet pokreće četvorojezgarni Cortex A7 na 1,7GHz, čipset je MTK8389T a gpu je PowerVR SGX544. Tu su 1Gb sistemske i 16Gb za podatke koja se može proširiti do 32Gb microSD karticom. Kao što vidite, ništa specijalno ali sasvim dovoljno za svakodnevnu upotrebu. Baterija je li-jon 5300mAh.Za vreme kada se pojavio Jelly Bean 4.2 je bio sasvim ok. Na žalost, zvanična nadogradnja za ovaj uređaj je misaona imenica. Operativni sistem, dakle, jeste malo stariji ali to ga neće sprečiti da barata sa multimedijom. Očekivano, sve video fajlove koje sam imao pri ruci je poterao bez nekih problema.

U kutiji se pored tableta dobija samo punjač sa usb kablom. Slušalice se ne dobijaju. Tu je i "igla" za otvaranje bočne fijoke za kartice. Poklopac na tabletu se inače ne otvara.

Zanimljiv tablet, kvalitetno urađen, sa dosta mogućnosti. Zastareo, ipak. Za neke manje pare se isplati uzeti za svakodnevne poslove a posebno za navigaciju.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*