Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Da li neko koristi vašu gmail adresu?
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Da li neko koristi vašu gmail adresu?

Ako možda imate sumnju da neko koristi vašu gmail adresu i loguje se sa njom, u Google podešavanjima postoji opcija pomoću koje možete videti da li su vaše sumnje osnovane. Potrebno je da se logujete na vaš Google nalog i idete na deo koji se zove sigurnost/security.

Kad skrolujete malo na dole, a možete i klikom na link Device activity & notifications sa leve strane, dolazite do dela gde možete videti poslednje sigurnosne događaje, podešavanja i nama najbitnije skorije korištene uređaje.

"Review which devices have accessed your account, and control how you want to receive alerts if Google thinks something suspicious might be happening."


Klikom na Review Devices idemo na stranicu gde možemo proveriti kada i gde je korišten vaš nalog. Pojaviće se lista svih uređaja gde je vaša gmail adresa korištena. Za svaki uređaj će biti naziv samog uređaja (windows, mobilni telefon ...), lokacija i vreme kada je poslednji put korišteno. Klikom na bilo koji od uređaja dobijamo još informacija sa jednom BITNOM opcijom, REMOVE. Na ovaj način možemo "odlogovati" neželjeni uređaj a nakon toga promeniti lozinku da taj neko više ne može da pristupi vašem nalogu.

Ovo je veoma bitno za one koji se često loguju svuda iz određenih razloga, bilo da su to poslovni računari ili ste se na brzaka logovali kod drugara ili drugarice pa zaboravili da se odlogujete. A znamo da je radoznalost ubila mačku...

Još jednu stvar bi valjalo pomenuti kada sam već počeo priču o ovom delu Google naloga. Na početku pomenute strane među prvim opcijama je Find Your Phone. Negde ste zagubili telefon ili vam je ukraden. Ako je ukraden i nisu profesionalci koji će odmah da urade factory reset, već klinci spremni za laku lovu, jedna od opcija je upravo ova. Idemo na Get Started. Na sledećem prozoru biramo uređaj koji nam je nestao. Sledeći prozor daje par opcija, sa vremenom i lokacijom poslednje sinhronizacije. Odmah pored su Ring i Locate. Ako je na telefonu uključena gps antena, onda će i pogodak biti precizniji, u suprotnom će zavisiti od lokacije koju pruža provajder preko svojih antena.

Ove opcije nisu nikakva novost, samo je problem što ih niko ne koristi a dosta je onih koji ni ne znaju da postoje. Zbog toga ovaj tekst shvatite više kao neki podsetnik.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*