Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Samsung Galaxy J1
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Samsung Galaxy J1

Samsung je sa Galaxy brendom postigao ogroman uspeh. Dovoljno je da na nekom uređaju piše Samsung Galaxy i to na tržištu jednostavno ide. Pa taman da taj natpis stoji na građevinskim kolicima. Potrošači će to kupiti pa tek onda će gledati šta su to kupili. Generalno, Galaxy modeli su obično dovoljno dobri za cenu a u odnosu na konkurenciju. Da li je to slučaj i sa modelom krajnje neinspirativnog imena, J1?

Prvo to J u imenu. Iako su se posle ovog modela pojavili znatno jači i veći modeli J1 nije prvi u J liniji Samsungovih proizvoda. Pre par godina je izašao Galaxy J ali kod nas nije preterano zastupljen i relativno je nepoznat. Od ostalih tu su J5 i J7 a šuška se da bi J2 trebalo da se pojavi ove godine. Svi oni su se "uglavili" jedan iza drugog, dele neke novine ali nemaju nikakve veze sa pomenutim J modelom. S obzirom da neki "brojevi" fale, za očekivati je da će ih Samsung popuniti u mesecima koji dolaze.Model koji je meni dopao šaka je bele boje i prvo što sam primetio je da sa gornje i donje strane ima karakteristična udubljenja. Svi znamo da Samsung veoma retko eksperimentiše i da dosta modela liče jedan na drugi. U ovom slučaju mogu da kažem da je ovo jedan radikalan potez koreanaca u pogledu dizajna. Meni se ta udubljenja nisu nešto dopala pošto je ovo manji telefon i dođu nekako prevelika. Slična udubljenja imaju i J5 i J7 ali s obzirom da su to modeli sa ekranima od 5" i 5,5", dakle veći, ta udubljenja su dosta elegantnija i uređaji izgledaju efektnije. Plastika sa strane i poklopac su "soft touch" i telefon prijatno leži u ruci.

Što se rasporeda tastera tiče, tu je Samsung ostao dosledan. Sa leve strane Volume +- a sa desne Power. Sa donje strane je mikro USB priključak i rupica mikrofona, dok je sa gornje samo 3,5mm audio ulaz. Dakle sve na svom mestu. Na poleđini su zvučnik, 5mpx kamera i blic. Poklopac se skida i tu je baterija 1850mAh koja se može skidati, kao i mesta za mikro SD karticu i sim karticu. U zadnje vreme sam mišljenja da je mnogo bitno to što se baterija može vaditi, pogotovo kod slabijih modela, zbog soft reseta, tj. nasilnog gašenja vađenjem baterije.

Dimenzije telefona su 129x68,2x8.9mm. Za 4,3" telefon pun plastike rekao bih da je malo deblji. Težina mu je nekih 122gr. Subjektivan osećaj u ruci je da je prelagan ali kompaktan.

Kamera je za ovaj cenovni rang čist prosek. Mada verujem da oni koji se odluče za ovaj model neće to uraditi zbog fotkanja. Ovom modelu neću zameriti nešto lošiju kameru koliko ću mu zameriti ispupčenu kameru. Telefon jednostavno ne leži lepo na ravnoj površini i neka navlaka bi mu dobro došla. Kod mnogih modela je to slučaj, i kao da su dizajneri prilikom rada na modelu imali u vidu neku navlaku u startu, ne kao opciju već kao must have.

Dolazimo do ekrana. U pitanju je TFT ekran 480x800 sa 217ppi. S obzirom na svoju veličinu ova gustina tačaka je zadovoljavajuća. Prikaz je sasvim pristojan a boje su jasne i čiste, opet imajući u vidu veličinu ekrana. Uglovi gledanja su ok ali ne bih preporučio gledanje video klipova pod direktnim sunčevim svetlom. Iznad su kamera od 2mpx, led za obaveštenja, senzor blizine i zvučnik. Ispod su dva kapacitivna tastera back i menu, dok je home standardno za Samsung hardverski.

Ono što najviše koči ovaj telefon je hardver. Dok dvojezgarni 1,2ghz cpu još može i da prođe 512mb sistemske memorije je izuzetno malo. Pogotovo imajući u vidu da telefon radi na Androidu 4,4. Tu je i 4gb rama za smeštaj podataka plus mogućnost proširivanja putem mikro sd kartice. I pored toga telefon radi veoma glatko ali iz nekog mog iskustva, već za par meseci upotrebe postaće bolno jasno da je to SAMO 512mb. Verovatno je i to jedan od razloga zašto je Samsung ovde ubacio osakaćenu verziju TouchWiza. GPU je Mali400, dakle jednojezgarni procesor.

Šta reći o ovom telefonu? Kome ga preporučiti? Za iole ozbiljnije korisnike nije. Za ozbiljnije igranje igara  takođe nije, generalno za multimediju uopšte. Možda ga uzeti klincima kao neki prvi telefon ili slično. Ili ako vam sve ovo nije bitno a treba vam povoljan Android telefon sa pristojnim mogućnostima. U suprotnom zaobiđite ovaj model i skupljajte novac za nešto bolje.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*