Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -A4TECH XL-747H X7 Blue - Oscar edition
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

A4TECH XL-747H X7 Blue - Oscar edition

Došlo je vreme da se stari miš pošalje u zasluženu penziju. Odlučio sam se na model iz naslova na predlog drugara koji ima stariju verziju ovog modela i koji o njemu ima samo reči hvale.

Miš dolazi u interesantnom pakovanju a sa kutije me je popreko pogledao Sem Fišer koji samo što mi nije rekao "Hey pall, you did a nice chioce". Ako tako kaže Sem onda nema greške, je li tako? U pakovanju pored miša dolazi disk sa drajverima i rezervne teflonske klizne površine. Ima ih 8 a na poleđini stoji logo 3M što govori da ništa nije prepušteno slučaju. Miš inače ima na sebi 4 klizne površine tako da je jedna briga manje na duže staze.

Miš je malo veći što je za mene odlično ali za nekog sa malom šakom možda će predstavljati problem. Završna izrada je odlična, svi spojevi su precizni i miš deluje kompaktno i vidi se da je predviđen za vrhunska maltretiranja. Sa leve strane je deo predviđen za palac obložen grubom rebrastom gumom dok je sa desne deo predviđen za domali prst od blago teksturisane plastike. Levi i desni klik su blago udubljeni na sredini tako da miš u ruci stoji kao saliven.Miš ima 7 tastera. Levi i desni klik su tu, skrol takođe. Točkić skrola je obložen gumom. Za palac su predviđena dva tastera jedan pored drugog. Pored skrola tu su još i "treble" taster ispred skrola i blago levo ka kažiprstu (za dešnjake) i iza skrola svetleći taster za promenu dpi. Svi tasteri i skrol su odlično podešeni u smislu da je klik dubok tačno koliko i treba. Zvuk koji se pri tom čuje je manje-više klasika. U principu kao i svaki mikroprekidač. Ni previše bučan, ni tih.

Sa donje strane su 4 klizne površine o kojima je bilo par reči. Optika je Avago3060 ili 3080 koju koriste i mnogo skuplji miševi. Tu je okrugli poklopac koji kada se odvije krije svojevrsni šaržer sa 7 tegića ukupne težine 19,5 grama. Svaki teg ima gumeni prsten oko sebe tako da je nemoguće da se sam pomeri a sam šaržer ima svoje ležište tako da ma koliko da se miš cima nema nikakvog pomeranja tegova. Sa svakim tegom manje razlika je osetna i potrebno je samo odrediti težinu po želji. Tastera ispod miša za antivibrate kontrolu nema. Ovo je nova verzija miša i pomenuta kontrola se podešava softverski a za to je potreban drajver.Miš je u osnovi plug&play za osnovne funkcije. Kabl je obložen tkaninom i dugačak je 1,8m a usb konektor je pozlaćen. Po priključivanju na računar windows će instalirati osnovne drajvere ali da bi miš funkcionisao kako treba potrebno je instalirati njegove originalne drajvere. Dakle disk. Po instalaciji drajvera se da primetiti da je sve tu osim antivibrate kontrole. Drajveri na disku nemaju podršku za jednu od osnovnih funkcija miša već je neophodni drajver potrebno skinuti sa oficijelnog sajta odavde. Što me navodi da je A4TECH ovde napravio propust i naštancane diskove za stariju verziju miša ubacio i za ovaj ali nigde nije naznačio da je disk zapravo neupotrebljiv i da je potrebno posetiti zvaničnu stranicu ili da je negde ostavljen link. Na netu je mnogo razočaranih kupaca koji su neko vreme bili u obmani da su kupili miš koji i pored natpisa na kutiji zapravo nema antivibrate kontrolu, jer dugmeta ispod nema a nema ni objašnjenja.Ok, drajver je instaliran, pojavila se ikonica na desktopu a i u sistray-u pored sata. Desni klik na ikonicu pored sata i tu je nekoliko opcija. Između ostalih i antivibrate kontrola koju kada otvorimo imamo nekoliko nivoa osetljivosti, tj. kada će miš isključiti laser. Tu su i 4d podešavanja točkića, podsetnik, kontrol panel itd. Tu je i Anti-vibrate Oscar Editor a na isto mesto vodi i ikonica na desktopu. Tu je moguće svakom tasteru dodeliti ulogu i sve to snimiti u okviru profila na memoriju miša koje ima 64mb. Ovo ujedno znači da je moguće podesiti miš i odneti ga na drugi računar i koristiti ga sa istim podešavanjima. Kada smo kod podešavanja tu je i macro manager gde je u okviru osnovnih funkcija (loop, key, if, equal to...) moguće još dodatno podesiti parametre svake funkcije miša i sve to naravno snimitu preko određenog profila na memoriju miša. A moguće je neka podešavanja (skripte) postaviti na Oscar Classical Script Exchange Site i podeliti sa drugima ili pak preuzeti neku skriptu koju su drugi postavili.

Pomenuo sam promenljivu dpi. Ona ide u 6 koraka od 100 do 3600 i svaki korak je propraćen određenim pozadinskim osvetljenjem samog dugmeta. Boje sa lako pamte tako da u svakom trenutku možete znati koja je trenutna rezolucija. Odziv po osama je do 1ms (max 1000Hz reports/sec) što je oko 8 puta brže od klasičnih miševa. Odziv klika je 3ms dok je kod klasičnih miševa to oko 16ms i razlika je više nego osetna.Sami tasteri su deklarisani na 8 miliona klikova mada se na netu može videti da ima i lošijih primeraka gde skrol počne da preskače ili neki klik zaglavi što možda može biti uzrok i prašina ali i neka podloga od tkanine gde se sitne dlačice napakuju baš tamo gde ne treba. Teflonski klizači su deklarisani na čak 250km što je interesantan podatak. Nikada nisam razmišljao koju razdaljinu to parče plastike pređe u mojim rukama. Od ostalih podataka treba navesti da je maksimalna brzina oko 1,14m/sec a ubrzanje do 20G.

Ovaj X7 nesporno ima par sitnih nedostataka ali za cenu je i više nego dobar. Za prosečnog korisnika će i ovih par osnovnih funkcija biti od značaja, dok će pun potencijal uvideti napredniji korisnici koji će iz ovog miša umeti da izvuku maksimum. Sami dodatni tasteri i bez potrebe za nekim naprednijim funkcijama i te kako dobro dođu, recimo, tasteri pored palca se po default-u mogu koristiti u web pregledaču za napred/nazad po stranicama. I da, na kraju da dodam da mi je u početku slika pauka preko miša bila nekako odbojna ali mi je sada sasvim, sasvim ok. I mislim da su modeli bez njega nekako bezlični.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*