Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Smart Group Home Media Bundle
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Smart Group Home Media Bundle

U zadnje vreme sam u potrazi za uređajem da Philips tv star par godina pretvorim u "smart". Na tržištu se vrtelo x raznih uređaja, što u formi dongle-a, što u formi media plejera ali u zadnje vreme ih nešto nema. Od drugara koji drži prodavnicu kompjuterske opreme sam dobio uređaj iz naslova na probu pa ako mi odgovara da ga uzmem. Ni on nije znao šta je tačno u pitanju pa sam mu ja došao kao zamorče. Trebalo bi da je u pitanju Android uređaj koji dolazi u kombinaciji sa NAS uređajem. NAS? Prihvatio sam bačenu rukavicu bez pogovora i postao zamorče.

Došla mi je poveća kutija sive boje sa nekoliko natpisa. Svi natpisi su na holandskom. Po otvaranju krenuo sam redom da vadim sadržaj. Unutra me je sačekala sveščica sa uputstvom na, opet holandskom i list A4 formata sa par najosnovnijih stvari za povezivanje prevedeno na srpski. Slike na papiru su užasno loše odštampane i morao sam da upoređujem tekst sa onim iz sveščice da bih video o čemu se radi. Tu je i disk sa istim tim ali opet na holandskom. Holandski jezik je totalna nepoznanica za mene. Zatim u desnom odeljku su mala bluetooth qwerty tastatura, wi-fi dongle i sam media plejer. U zasebnoj kutiji ispod su nekoliko kesica sa pripadajućim kablovima, daljinskim upravljačem, napajanjima, pratećim diskovima za instalaciju. Svaka kesica je posebno označena da li je sadržaj nje namenjen za povezivanje plejera ili NAS-a. Od kablova i neophodne opreme sve je tu osim dve AAA baterije za daljinac. Levo u kutiji je NAS.

Medija plejer je male veličine (W129xD100xH36mm), nešto manji od Set Top Boxeva i plastika je crne sjajne boje što ujedno predstavlja i magnet za prašinu. Sa prednje strane je led on/off i ir senzor. Sa leve je mesto za SD karticu. Iza je mesto za sve neophodne priključke. U pitanju su ulaz za adapter napajanja od 12v. Tu su dva USB 2.0 od kojih je jedan rezervisan za wi-fi dongle a u drugi se povezuje mali kabl koji se račva. U jedan kraj se priključuje bluetooth prijemnik a drugi služi da se baterija na tastaturi dopuni. Zatim, LAN za povezivanje sa NAS, HDMI za povezivanje sa televizorom. Dalje tu je CVBS tj. kompozitni video, YPbPr iliti komponentni video. I na kraju S/PDIF za povezivanje sa optičkim kablom. Kao što vidite, lep broj konektora, nema šta.



Wi-fi dongle je u formi stick-a, usb memorije. Ima malenu led koja svetli kada preuzima/šalje nešto u mreži. Povezuje se na USB i nije potrebna nikakva konfiguracija. Uređaj ga jednostavno prepozna. Dongle je 802.11n standarda.

Daljinski upravljač je standardne veličine i dobre završne obrade. Svi tasteri su meki i precizni. Natpisi su uglavnom na tasterima što mi se nije svidelo. Tastera ima pregršt i u principu moguće je u potpunosti koristiti uređaj sa njim. Čak je lakše i praktičnije ići kroz menije sa daljincem nego tastaturom.

Tastatura je zaista malih dimenzija. Tek nešto duža od HTC 516 telefona. Na neke tri četvrtine je puna qwerty tastatura. Svi tasteri imaju pozadinsko osvetljenje koje se pali na posebno dugme na tastaturi. Tu je i indikator napunjenosti baterije. Mnogi tasteri imaju duplu funkciju preko fn tastera. Svi tasteri su blago ispupčeni i za ovako malu tastaturu mogu reći da je krajnje funkcionalna. Hod je plitak i precizan. Desno je tačped a ispod d-pad i dva tastera za levi i desni klik. Sa leve strane je mali slajder prekidač za uključivanje tastature tako da ako se ne koristi ne troši bateriju. Tu je i mikro usb za povezivanje sa pomenutim kablom za punjenje. A dugme sa crvenom "flekom" koje možete videti u videu i na slici služi kao laserski pointer, verovatno za neke prezentacije pošto mu nisam našao neku ulogu. Bluetooth prijemnik se krije u tastaturi i potrebno ga je izvaditi i povezati sa plejerom.



NAS je uspravnog oblika i ima mesta za dva sata hdd do 2TB ako se ne varam. Diskovi se ubacuju odozgo. Svaki ima zasebnu fioku u koju se pričvrste šafovima. Sa prednje strane je led koji svetli kada NAS radi. Iza je prekidač za paljenje, zatim ulaz za napajanje, LAN i 2 usb-a od kojih je jedan 1.0 a drugi 1.1, što me je malo začudilo. USB su posebno obeleženi. Takođe, iza se nalazi ventilator koji služi da rashladi NAS pošto pored dva hdd i nema više puno mesta u njemu.



Uređaj radi pod Androidom v2.2. CPU je jednojezgarni ARM11 na 500mHz a čipset je Skyviia SV8860. Meni prilično nepoznat čipset ali malom pretragom vidim da je čest gost u proizvodima kineskih manje poznatih firmi. Link ka oficijenoj stranici je mrtav, što je loš znak. ARM11 je familija procesora stara preko 10 godina i koliko vidim jedina koristi jezgra ARMv6 arhitekture. Radni takt uz broj jezgara su u ovoj priči najveća kočnica. Kada tome dodam količinu ROM memorije slobodnu za korišćenje od čak 80mb (!?) stvari postaju jasnije. RAM memorija se može proširiti SD karticom do 32gb ali ROM  je hendikep broj dva.

Zašto sam malo "kratak" sa informacijama?
U meniju uređaja ima vrlo malo podataka o hardveru i softveru. Broj aplikacija je mali a nedostaje i Google Play. U sekciji about nema opcija za nadogradnju a i sama sekcija je najšturija moguća. Postoji nadogradnja firmwere-a ali gde ga naći? Na oficijelnoj web stranici, kažete. A koja je oficijelna stranica? Jedini link koji sam našao u čitavoj ovoj kutiji je unisupport.com koji ne vodi nigde. A teško da je neko ovo odradio pa da se nađe na nekom forumu pošto pretragom o ovom po netu nema ništa. Međutim, upornim čačkanjem po meniju sam došao do oznake mmb-22 hdtv i stvari postaju malo jasnije. Uređaj je zapravo star nekih 4 godine i u svetu Androida je star isuviše. U Evropi je distribuiran uglavnom u Holandiji i Nemačkoj pod raznim nazivima, uglavnom kao Meteorit MMB-22 HDTV i na netu se mogu naći rešenja o preraspodeli particija da bi se omogućila instalacija ICS 4.0.3. Ima i na engleskom ali uglavnom na nemačkim forumima. Ako bi se na ovaj način i rešio hendikep os-a i softvera ostaje problem snage hardvera. Tu pomoći nema. Nemački distributer Pearl.de je imao i zvaničan update firmwere-a (nekad) ali sada tamo nema više ništa.

Po povezivanju i pokretanju dolazi se do menija. Za ovakvu vrstu uređaja je čista klasika. Ono što je mene interesovalo je youtube aplikacija. Ona je podeljena na my youtube, search i popular. Pri pokušaju da se ulogujem na moj nalog mi je uporno izbacivao grešku. Tek kasnije sam primetio da mi sa svakim pokušajem stiže i email. Mail od google-a koji me obaveštava da neko sa "manje sigurnog" uređaja/aplikacije pokušava da se uloguje. A ako sam to ipak ja da sledim link koji me vodi da stranice da dozvolim pristup istim. Nisam ni znao da ta stranica i postoji. Nakon toga uspešno pristupam mom nalogu ali kada sam pokušao da pokrenem bilo koji klip dočekala me je poruka "can not open stream()". Uz sve pokušaje youtube je bio mrtav. Surfovanje internetom je moguće preko Android pregledača ali i preko Pegazusa koji je po meni lošiji izbor. Surfovanje je teklo ok ali kada sam pokušao da preko pregledača pokrenem youtube, uređaj me je vratio na aplikaciju. Dead End.

Usled nedostatka USB portova bilo bi zgodno dodati jedan USB hub. Ovo sam zaobišao tako što sam jednostavno umesto bluetooth porta povezao eksterni hdd, čisto za probu. Od svih fajlova samo wmv nije mogao da pokrene. Čak ga nije ni video. Sve ostale (MOV, FLV, WMV, MKV, MP4, AVI, MPG, TS/M2TS, ISO, VOB, DAT, RM/RMVB) je moguće pokrenuti a tu je podrška za prevod u formatima SMI, SRT, SUB i SSA. Od muzičkih fajlova moguće je pokrenuti MP3, WMA, WAV, AAC, FLAC, OGG. Formati slika koje je moguće pustiti su JPG, BMP i PNG. Uređaj je bez problema pustio 1080p i posle nekih pola sata rada nije se propisno ni ugrejao. MMB-22 može da čita i sa NTFS i sa FAT formatiranih diskova.

Na kraju NAS.
Ubacio sam jedan sata hdd u prvi slot. Ako je samo jedan u pitanju onda mora u prvi. Inače tu je podrška za RAID 0 i 1, moguće je kreiranje foldera sa dozvolama za deljenje, ftp server i najzanimljivije podrška za bit torrent. Nisam uspeo da NAS-u pristupim preko mreže računarom dok je, naravno plejer video sadržaj bez problema ali i vezan je direktno, kablom. Na moju žalost setio sam se da MMB-22 ima podršku za DLNA tek kada sam ga vratio tako da nisam siguran da li bi to šta promenilo.

Odlično zamišljen dodatak kućnoj multimediji. Doduše, za ovaj uređaj promašeno vreme od bar te 4 godine. Da je malo jači hardverski i da ima pristojnu podršku u vidu nadogradnje softvera kroz menije bilo bi to lepa priča. Nije svako vičan čačkanju po rom-u a plus što je potrebna preraspodela particija. Dalje, nedostatak marketa je ozbiljan hendikep, iako u meniju postoji APP CENTER sa veoma ograničenim brojem aplikacija. Pitanje je i koje i kako bi radile na starom uređaju, i softverski i hardverski. Napominjem da sam na pola čačkanja odlučio da uređaj vratim tako da nisam hteo puno da eksperimentišem. Dalje apps2sd ne radi što dodaje još koju kap u čašu.



Bilo kako bilo, sve je spakovano u kutiju i vraćeno a ja sam ipak uzeo nešto drugo, novije, savremenije ali bez NAS-a. Dotle, stay tuned.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. dekip

    S obzirom da se NAS može povezati i putem USB, nisam siguran ali mislim da se podešavanja mogu zaobići ukoliko se koristi ruter sa USB portom. E sad, ako će se koristiti oba HDD-a u RAID-u, a i LAN port bi dobro došao... Ja ga odavno nemam. Nakon toga sam uzeo Prestigio i rešio se muka. Ali nemam NAS.

  2. Branko

    Intresujeme da li imate uputsvo na enegleskom za ovaj set, odnosno sa NAS uređaj