Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Horizons A115
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Horizons A115

Kako se era analogne televizije u Srbiji opasno bliži svom kraju, došao sam u poziciju da nađem rešenje za praćenje tv programa i posle 28. februara. Naime, živim u okolini Beograda i repetitor na Avali je prvi sa koga će biti prekinuto emitovanje analognog tv signala. Na moju žalost, osuđen sam za antenski signal bez mogućnosti ka boljem rešenju u skorije vreme. U obzir dolaze dve opcije: nov televizor sa dvb-t2 tjunerom ili mali uređaj koji u sebi ima dvb-t2 tjuner, popularno nazvan Set Top Box. Televizor sam kupio pre par godina i ne menja mi se tek tako, pa je u obzir došao set top box. Odlučio sam se za Horizons A115 po preporuci likovno-grafičkog urednika našeg najpopularnijeg IT časopisa.U pitanju je uređaj veoma malih dimenzija 188x120x38 i težak nekih 300 grama. U kutiji se pored uputstva i daljinskog upravljača našlo mesta još za 2 AAA baterije. Uz uređaj ne dolazi ni jedan kabl za povezivanje sa televizorom. Neophodno je kupiti HDMI ili SCART kabl. Na uređaju postoji RF out koji nisam probao a na zvaničnom sajtu (koji je naš, a ne sajt proizvođača) kažu da može da se poveže i na taj način. Ali bez obzira apsolutno ne preporučujem da na ovakav način pustite sliku na televizor. Treba birati isključivo između HDMI i SCART kabla. Oni koji nemaju televizor sa nekim od ova dva ulaza mislim da je krajnje vreme da kupe novi televizor.

Dakle, HDMI ili SCART?
HDMI i to po mogućstvu sa pozlaćenim konektorima. Prednosti su velike počevši od bolje zaštite od smetnji/šuma, bolji kvalitet slike, mogućnost za pun prenos HD videa... I na kraju elegantnije izgleda.O samom uređaju...
A115 sa prednje strane ima dugme za paljenje/gašenje, dva tastera za menjanje programa, displej, usb 2.0 ulaz i senzor daljinca. Za zadnje strane su RF in, RF out, HDMI, SCART, audio stereo, koaksijalni digitalni audio izlaz i kompozitni video signal senzor. Utikač za priključivanje je euro, dakle "pljosnat" i ne zauzima puno mesta tako da je idealan za euro utičnicu u modularnom programu. Prilikom rada se greje veoma malo tako da može opušteno da radi po ceo dan. U prosečnom srpskom domaćinstvu televizor se pali rano ujutru a gasi kasno uveče. U prilog ide i potrošnja struje koja iznosi maksimalno 6W a do 1W u stand-by modu. Uređaj izgleda lepo i elegantno, sa crnom mat bojom će biti krajnje neupadljiv pokraj televizora.

Specifikacije hardvera:

 • Glavni procesor - ALI M3812
 • Demodulator - Sony CXD2837
 • Radna Memorija DDR III - 1Gb
 • Flash Memorija - 32Mb

Daljinac je nekako grublje izrade. A s obzirom da veliki broj sličnih uređaja ima POTPUNO ISTI daljinac rekao bih da se pravi u istoj "šupi". Ili da ne pravi ista firma i uređaj i daljinac. Daljinac je relativno malih dimenzija i koristi dve AAA baterije. Na sebi ima pregršt dugmadi. Sama dugmad su malo bolje izrade a veliki broj oznaka nije na njima već na telu daljinca što pozdravljam. Obično se mnoge oznake vremenom izbrišu od upotrebe kada su na dugmadima. Neću ih nabrajati ali ću reći da sam na osnovu njihovog broja u startu zaključio da uređaj ima dosta funkcija. I ima ih. Daljinac ma koliko ne delovao tako upečatljivo po izgledu radi dobro. Svako dugme je precizno i uređaj prima komandu bez potrebe nekog naročitog pritiska. Kod mene je radio lepo na udaljenosti od nekih 4 metra. Probao sam i pod većim uglovima i nije bilo problema.Prvo paljenje nas vodi do "Dobrodošli" menija gde se postavlja region, jezik, rezolucija i odnos dijagonala prikaza. Posle početnog podešavanja idemo na menu. Menu je koncipiran kao red ikonica sa leve strane a ostatak je polje sa opcijama za svaku ikonicu. Prva stavka je Installation gde se može birati između manuelnog i auto biranja. Automatsko biranje je najčešća varijanta s tim što bi trebalo u startu izabrati da bira samo DVB-T kanale da se ne bi kasnije pojavile "rupe" kada se analogni signal ugasi. Na moje oduševljenje, uređaj je našao čak 22 kanala, od toga za neke nisam znao ni da postoje. Svi kanali su bili 90% i više po kvalitetu i jačini. Kod analognog signala sam imao upola manje kanala i mnogi su bili prepuni "snega". Ova podešavanja su osnovna za gledanje programa i nakon toga uređaj je spreman za upotrebu. Svi kanali su imali odličan prikaz, bez kašnjenja, artefakta i bilo čega sličnog. Kašnjenje između prebacivanja programa je sekund-dva i za moj ukus mnogo. Tjuner na televizoru je menjao kanale skoro trenutno. Verujem da je ipak u pitanju stvar navike. Kanali su poređani onako kako ih uređaj skenira i neki će biti duplirani. U opcijama se može složiti lista po želji, kanali se mogu brisati i preimenovati.

Šta od opcija mališan nudi?
 • Prvo Elektronic Program Guide (EPG) iliti elektronski vodič kroz programe. Pritiskom na EPG dugme ulazi se u EPG menu gde se dobijaju informacije o rasporedu emisija, kratkom opisu i sl. Tu su opcije za postavljanje alarma za neku emisiju, zatim time-line...
 • Teletekst se podrazumeva.
 • Prevod tamo gde je to moguće, recimo sa nekog video fajla preko USB-a. Prevod filma u okviru kanala preko antene se podrazumeva.
 • Zatim FAV opcija u Listi Kanala, gde se određeni kanal postavlja u favorite radi lakšeg pozivanja. U istoj listi postoji svojevrsan menadžment gde se neki kanali mogu zaključati, ali i preimenovati i obrisati kako sam već rekao.
 • Isto kao i za listu video kanala tu je deo za upravljanje radio kanalima, s tim što u preview polju neće biti trenutni program već samo naziv radio stanice.
 • Što se prikaza tiče uređaj podržava rezolucije: 480i/480p/576i/576p/720p@50HZ/720p@60HZ/1080i@50HZ/1080i@60HZ/1080p@50HZ/1080p@60HZ. Format slike u odnosima:  Auto/4:3PS/4:3LB/16:9. Zatim izbor izlaza (out) slike: SCART CVBS+HDMI/SCART RGB. Digitalni audio izlaz: LPCM izlaz/BS izlaz.
 • Tajmer se pored opcije za snimanje programa i obaveštenja o nekoj emisiji može koristiti i za buđenje.
 • Tu je opcija roditeljskog zaključavanja sa upotrebom šifre.
 • Moguće je podesiti parametre OSD (on screen display) i to transparentnost i time out.
 • Jedna od zanimljivijih opcija je slika u slici. Opciju prvo treba uključiti u podešavanjima. Moguće je birati između 4+1 i 3x3 varijante.
 • Da dodam još i mogućnost stavljanja antene pod napon od 5v, zatim odabir prikaza kodiranih kanala, automatsko isključivanje... pa čak i dve igre.

Sa prednje strane sam rekao da ima USB ulaz. Moguće je A115 povezati sa USB memorijom ili eksternim hard diskom. Uređaj je u stanju da reprodukuje muziku, slike i video. Probao sam samo mp3 i zvuk je ok, onoliko dobar koliko je tv u stanju da pusti a po specifikaciji treba da pusti još i FLAC, OGG, WMA, AAC, AC3, AC3+. Slike sam pustio u .jpg i .png formatu u one su ok. Video fajlovi koje pušta su MPEG4 AVC/H.264, MKV, MPEG2, M2TS, MP4, TS, VOB, DivX, MOV, AVI. Ali ne i wmv, čak ga uopšte i ne vidi. Titlove prikazuje SAMO ako im je naziv identičan kao i sam video. Snimanje je moguće jednim pritiskom na dugme ili preko tajmera. USB memoriju ili eksterni hdd je moguće formatirati u FAT i NTFS.

Horizons je moguće nadograditi (update) putem OTA i preko USB-a. Nisam siguran da će proizvođač ikad pustiti update preko antene a nisam isto tako siguran da će proizvođač pustiti isti i za preuzimanje. Zašto tako mislim? Na uređaju, kutiji, uputstvu ili bilo gde ne postoji nijedna informacija o proizvođaču dok sa donje strane piše da je napravljen u PRC-u. Pa naravno da je "Kinez" i da je iz jedne velike kutije kod nas prepakovan u zasebne kutije. Ali nigde ni jedan link ka firmi koja ga je proizvela.Kada se podvuče neka crta, ovaj uređaj nudi zaista mnogo. Objektivnih mana nema, osim tmurne budućnosti nadogradnje. Opet, nije u pitanju Android uređaj pa da mu neka nadogradnja uopšte treba. Daljinac od tv-a može komotno u penziju pošto će se koristiti samo za paljenje. Za pojačavanje zvuka ne treba, A115 ima i mogućnost pojačavanja zvuka. Još kada bi u etru bilo programa vrednih našeg vremena...

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

 1. Zoran

  Horizon a115 ima dve verzije softvera na Horizon Josipović d.o.o. ver 1.0.1 i ver 1.0.2 ( negde ima i verzija 1.0.3. iz 2015.g ali neznam gde)

 2. dekip

  Moraš na tv-u izabrati "source" tj. izabrati da tv prikazuje signal koji će primiti preko scart-a. TV neće sam prepoznati nijedan set top box. To se mora ručno podesiti, a kod nekih modela to se mora raditi stalno.

 3. Sasa

  Postovani, kupio sam Horizons A115 NA TV-U IMAM rf antenksi ulazi i scart..kupio sam klasican kabli sa musko zenksim prikljuckom...lepo sam povezao sa tv-om ali nisam ima nikakav signal> kada upalim tv..da li se mora otici na neku opciju za dobijanje signala sa risivera i podesavanje unutar njega>? hvala Sasa