Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Kako da vam Notepad uvek snima u UTF8
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Kako da vam Notepad uvek snima u UTF8

Kada želite da napravite tekstualni fajl u, recimo Notepadu, i da u njemu tekst bude u našoj latinici ili ćirilici, prilikom snimanja morate za enkodovanje izabrati UTF-8. U suprotnom, ako samo "lupite" enter fajl će se snimiti u ANSI formatu. Kada otvorite taj fajl videćete da tekst nije baš isti kao onaj koji ste uneli. Ako je naša latinica u pitanju, onda ste dobili "ćelavu". A ako je tekst bio na ćirilici onda ste dobili gomilu znakova pitanja. U tom slučaju sav vaš trud je otišao u nepovrat. Istina, prilikom snimanja će vas Notepad pitati, ukoliko prepozna UTF8 karaktere, da li ste sigurni da želite da snimite u ANSI i reći vam da ćete na taj način izgubiti vaše podatke.

Ovo i ne bi bilo strašno da otkucate par tekstualnih fajlova godišnje, ali šta ako ih kucate desetine mesečno? Koliko puta ćete produžiti sa enter i snimiti fajl u ANSI? Ja, recimo, svaki svoj tekst prvo otkucam u Notepad-u i desilo mi se par puta da moram da otkucam dobar deo teksta iz početka.

Po zvaničnom Micro$oftu ne postoji način. Da li oni ne znaju ili ne žele da mi znamo, ne znam.

"By default the encoding option in notepad is set to save as ANSI and there is no way to set UTF-8 as default. This is by design. If you wish to save the file and change the encoding, you will have to manually set the encoding to UTF-8. "


Rešenje ipak postoji.

Prvo pravimo prazan .txt fajl. Idemo na sistemsku particiju (obično C), pa zatim windows->ShellNew. Tu desni klik new pa Text Document. Ukoliko nemate ovakav folder vidite da nije sakriven (hidden) a ako ga zaista nemate onda ga napravite.



Preimenujemo ga u, recimo UTF8.txt. Na netu možete naći razne nazive ali u principu ga možete nazvati kako god hoćete.



Otvorite fajl koji ste napravili pa ga snimite tako što: idete na File->Save As... i tu encoding birate UTF-8. Dalje Save pa Overwrite (replace).



Otvaramo registry bazu. Idemo run i kucamo regedit. Tražimo putanju HKEY_CLASSES_ROOT.txtShellNew. Levi dvo-klik na String Value sa nazivom FileName type REG_SZ i u Value data unosimo UTF8.txt. Dalje OK.



Ukoliko nemate FileName String Value napravite ga tako što idete u prazno u desnom prozoru desni klik New->String Value i preimenujete ga u FileName. Ostaje da testirate i to je to.



Na kraju mali disclaimer. Ovo rešenje sam probao na mojim mašinama pod win xp i win7 i radi bez problema. Na win8 nisam probao ali bi trebalo da je isto. Za svaki eventualni problem koji vam se desi ja ne mogu snositi odgovornost. Ovo je sve u edukativne svrhe. A naročito se odnosi na one manje vične a posebno prilikom izmena vrednosti u registry bazi. Postoji dosta ovih i ovakvih rešenja na netu, ali sve se svodi na isto. Važno je napomenuti da problem ostaje (ANSI) kada se Notepad pokrene preko third party softwera, u mom slučaju preko Total Commandera. Ako neko zna rešenje, bilo bi mi drago da ga podeli sa svima u komentarima ispod.

Zašto kucam u Notepad-u, pitaćete se, kada je tu recimo Word? Word ima svoj markup koji mi je nebrojeno puta prošao na web stranicu i prepravio html markup na blogu kakav mi svakako nije trebao. U Notepadu kucam čist tekst i dobijam čist tekst. A verujte mi, to je ono što nam zapravo i treba.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Dejan

    RoPz, drago mi je da sam ti pomogao. Hvala na poseti.

  2. roPz_22

    Ова "смицалица" је коначно ријешила мој дугогодишњи проблем.Хвала Дејане.