Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -ASUS GF210 SL TC1GD3 L
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

ASUS GF210 SL TC1GD3 L

Stari Pentium 4 na 3Ghz koji je mnogo toga preturio preko glave nije nužno i zreo za kontejner. Komšija je kupio novu mašinu a staru je želeo da pretvori u svojevrstan "smart" dodatak televizoru. Zbog prirode posla kojim se bavi grafičkoj karti nije pridavao nikakav značaj. Ipak, za korišćenje jednog takvog računara za puštanje multimedije (HD filmova prvenstveno) bilo kakva grafička karta novijeg datuma nameće se kao imperativ.

Rukovodeći se matematikom: cena + nivo buke = idealna kombinacija, izabrali smo Asusov "tihi" model. Ceo naziv je u naslovu članka. U pitanju je jedna od najjeftinijih grafičkih kartica a opet od Asusa, čijim proizvodima dajem poprilično poverenje. U pitanju je PCI-E 2.0 grafička karta. PCB je plave boje i relativno malih dimenzija. Ono što nije malih dimenzija je zaista masivan aluminijumski hladnjak koji prekriva GPU i memorijske čipove. Hladnjak je toliko veliki da kartica zauzima dva slota, što je svojevrstan hendikep za ploče sa malo slotova. Potrošnja je deklarisana na 75w i nije neophodan dodatni kabl (molex) za napajanje.Za izlaz kartica nudi VGA (d-sub), DVI i HDMI, što će reći sva tri popularna izlaza. Od toga VGA kao maksimalnu rezoluciju može koristiti 2048x1600, dok druga dva izlaza mogu i do 2560x1600. Ovo i ne znači nešto puno s obzirom o kakvoj je kartici reč. U ovom slučaju za monitor 19" i hd tv 1080p je i više nego dovoljno. Tu je i sveprisutna HDCP podrška a koliko je ona problem je za neku drugu priču.Šta se krije ispod masivnog hladnjaka koji sam pomenuo?
GPU je izrađen u 40nm sa 16 CUDA jezgara a takt je 589Mhz. Memorija je DDR3 i ima je 512Mb, 1Gb u turbocache modu. Takt memorije je 1200Mhz a širina magistrale je 64 bita. Šta sve ovo znači? Asus je otišao korak dalje od Nvidijinih specifikacija i ubacivanjem DDR3 memorijskih čipova umesto DDR2 solidno ubrzao karticu, koliko se ona uopšte može ubrzati. U pitanju je protok (bandwith) od 9,6 Gb/sec. Uz pomoć Asusovog GPU TWEAK programa koji dolazi na disku u pakovanju takt GPU-a i memorije se može donekle i podići. GPU može ići do 689Mhz a memorija do 1400Mhz. GPU-Z ima malo drugačija očitavanja što možete i da vidite. Kada sam kod TWEAK-a treba da napomenem da je on podešen da se pokreće odmah po startovanju računara što se može i isključiti. Moguće je podesititi do 6 postavki parametara GPU-a i memorije od kojih su poslednje dve gejming i power saving. Tu su još i monitori temperature, zauzeća GPU i memorije, potrošnje električne energije... U nekim mojim testiranjima kartica nasvirana do kraja se nije puno grejala, tj. nije prelazila nekih 48-50°C ali sada je i inače hladno. Mislim da bez odgovarajućeg hlađenja unutar kućišta ne bi bilo pametno ovu karticu poterati ozbiljnije u letnjem periodu. Opet, u meri u kojoj se može poterati izbiljnije.Računar u pitanju je Pentium 4 na 3Ghz sa 1Gb rama a sve to na MSI G31TM-P21 ploči. OS je windows XP sp3. Benchmark je 3DMARK06.

Od Asusovih tehnologija tu je EMI Shield. Asus tvrdi da je uz njenu upotrebu smanjio i do 66% elektromagnetnih smetnji i samim tim mi bi trebali da u toliko dobijemo bolju i čistiju sliku. Dalje, Asus navodi 0db Silent Cooling kao posebnu karakteristiku ali je logično da kartica bez ventilatora, dakle sa pasivnim hlađenjem ima 0db, tj. da je bezšumna.I na kraju bolno saznanje da u listi drajvera na disku nema drajvera za XP. Definitivno je sve manje i manje podrške za ovaj OS što me malo vraća u vreme kada se tek pojavio i kada smo svi nadograđivali šta je bilo neophodno da bi ga instalirali. Od sete se ne živi. Na Asusovom sajtu za ovu karticu postoji podrška za XP u vidu drajvera. Postoji nekoliko njih i svi su stari 10 i više godina. Iz nekog razloga preuzimanje njih sa sajta je išlo užasno sporo. Od njih nekoliko tek je jedan odgovarao i sistem je uspešno prepoznao kartu. Ostali su izbacivali da im fale pojedine .dll datoteke. Već sam video obaranje sistema kad je sve konačno proradilo.Da li ova kartica ima upotrebnu vrednost, tj. da li je vredi kupovati? Za gejming svakako nije. Čak je miljama daleko. Za ovo za šta je kupljena je sasvim ok. Čak je Asus na pakovanju i reklamira sa "Perfect for Building a Hushed HTPC" sloganom.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*