Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -LG L80
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

LG L80

Već sam pominjao da sam pri odabiru telefona organizovao svojevrstan box meč. U drugom uglu ringa je bio L80. Sudbina je htela da se moj kolega odluči baš za njega. Nisam mogao da odolim da ga još podrobnije ne pretresem. U pitanju je telefon koji je kupljen u radnji (nije model od provajdera), a moji utisci su u tekstu koji sledi.

U pitanju je 5" telefon dimenzija svojstvenim uglavnom LG-ju. Naime, najveći broj telefona ima odnos dijagonala 16:9, LG-jevi modeli su 16:10. Iz tog razloga i oni manji modeli (L2, L3...) izgledaju nekako zdepasto. Dimenzije su mu 138,2x74,3x9,7mm i teško da se može koristiti jednom rukom. Za proseču ruku je jednostavno preširok. Sa težinom od 141 grama naprosto nemate osećaj da nešto držite u ruci. S obzirom na višak plastike a manjak metala telefon je začuđujuće čvrst i kompaktan. Razumljivo, svu čvrstinu mu daje ekran. Dizajn telefona je za moj ukus čudan. Poklopac baterije je blago rapav, teksturisan i zaobljen dok je okvir gladak sa jasnim i oštrim linijama. Na prvu loptu deluje kao da poklopac nije od ovog telefona. Čisto subjektivno mišljenje.Krenimo od ekrana. LG je ovde napravio zanimljiv kompromis. L80 ima IPS LCD ekran ali WVGA rezolucije od SAMO 480x800 piksela što će reći da mu je gustina piksela jedva 187 tačaka po inču. Izuzetno, izuzetno malo pa čak i nek je sto puta IPS. Za one koji su do juče koristili slabije telefone ovo neće predstavljati problem. Prikaz boja je dobar i jasan a rekao bih da nisu toliko naglašene kao što je to primer kod Samsungovih modela. Nažalost, družio sam se sa njim u periodu tmurnog vremena tako da ne znam kakav je pri direktnom sunčevom svetlu ali ne sumnjam u IPS panele. Ekran nema nikakvu zaštitu u vidu Gorile.

Ono što me je iznenadilo je da i ovaj aparat nema led za obaveštenja. Takođe mu ne svetle navigacioni tasteri. Bar ima senzor blizine pored VGA kamere. Nisam nešto obraćao pažnju na ove hendikepe da li su prisutni i na drugim uređajima ali nadam se da je to nešto što neće da postane trend. Kao i u prethodno opisanom 516 i ovde je neophodno proveravati da li su stigle poruke, mejlovi i sl. Bar je tu senzor blizine koji će ugasiti ekran prilikom razgovora. Nedostatak istog na 516 je totalni promašaj.

Ispod ekrana su tri Android tastera od kojih je home hardverski. Postoji telefon sa istom oznakom ali sa 4 kapacitivna tastera. U pitanju je aparat sa dve sim kartice pošto je jedan od tastera svojevrstan "switch" između dve sim kartice. Tasteri su raspoređeni kao na 516. Dakle +-volume sa leve strane, power sa desne. Sa gornje je audio ulaz i malena rupica za mikrofon dok je sa donje mikro usb i mikrofon za razgovor. Na poleđini su 8mpx kamera i blic a ispod zvučnik. Da, ovaj telefon ima kameru od 8mpx ali to ne znači da informacije koje ćete naći na drugim mestima nisu tačne. Naime, tačne su za druge verzije L80. U ovom slučaju je u pitanju D373EU verzija. Na GSMareni je postavljena D380 verzija. Ona između ostalog ima 4 kapacitativna tastera. Primetno je da LG ima više "potpuno istih" telefona. I da ne zaboravim, ovaj model NEMA olovku koja se može videti na nekim slikama ovog modela.

LG se u ovom slučaju odlučio da upari dvojezgarni A7 Cortex na 1.2ghz sa sveprisutnim Adrenom 302. Sve to je spakovano na Qualcomm čipsetu MSM8210 Snapdragon 200. Memorije za skladištenje ima pristojnih 8gb dok je radne 1gb. Šta ovo znači? Na neko ozbiljnije igre zaboravite ali za svakodnevnu upotrebu je i više nego dovoljno. Plus i podatak da je baterija Li-Ion od 2540mAh što je dovoljno da telefon izgura dan pri maksimalnoj upotrebi. Čak i do tri dana uz neko "laganije" korišćenje. Nisam imao prilike da poteram neki hd video da vidim razliku u tom manjku 2 jezgra u odnosu na 516 pošto je ostatak hardvera skoro identičan. Opet, a kakav bi mogao biti prikaz 1080p na 180ppi? Ono u čemu prednjači u odnosu na pomenuti HTC ali i na mnoge druge u cenovnom rangu je verzija Androida. Ovaj u startu dolazi sa 4.4.2 KitKat-om. U mom kratkom druženju sa L80 nisam primetio ni trunku laga. Telefon radi savršeno glatko. Treba napomenuti da KitKat krade čak 2,5gb memorije tako da verzija sa 4gb može biti osetno osakaćena.Kada sam pomenuo kameru, treba da dodam da je omogućen brz pristup kameri dužim pritiskom na -volume u stanju mirovanja (stand by). Od bitnijih stvari tu su autofokus (multi-point), geo taging, detekcija lica, pomenuti blic... Za slike nisam imao puno vremena a i bilo je tmurno napolju. One već uslikane mi deluju pristojno za ovu klasu telefona. Prednja kamera je loša i vrši će posao za skajp. Za selfie ćete morati da se potrudite sa glavnom. Shutter zvuk nije moguće isključiti tako da ako želite da fotkate neku cicu a da ona to ne zna moraćete da skinete neku aplikaciju sa play store-a za fotografisanje. Video snima u 720p u 30 frejmova što i nije loše. Za prikaz na ovom telefonu je ok ali čim se isti prebaci na računar to više nije to. Da vas ne zbuni, nema nativnu podršku za .avi format ali sa third party aplikacijom se to da rešiti.Šta još ima zanimljivo? Tu su par LG-jevih sitnica koje život znače. Knock Code je svojvrsna sigurnosna aplikacija gde je potrebno "tapnuti" određeni broj puta i određenim redosledom po 4 polja da bi se telefon otključao. U pitanju je preko 86.000 kombinacija. Moguće je podesiti ovu aplikaciju po želji, pa čak i smanjiti i postaviti u neki ugao da bi se mogla koristiti jednom rukom. Važno je napomenuti da polja nisu nikako označena tako da ko ne zna gde su čak i da zna kombinaciju neće moći da otključa telefon.
Ono što mi se posebno svidelo je Plug&Pop. Ukoliko priključite slušalice pojaviće se ikonice aplikacija koje se mogu koristiti uz upotrebu slušalica. Isto i kada priključite USB kabl.
Dalje,tu je capture plus funkcija. Ko je pokušao da "snimi" neku web stranu sa printscreen znaće o čemu pričam. Na taj način će se snimiti samo ono što je na ekranu ali ne i cela stranica koja je često "duža". Ova funkcija će snimiti celu stranicu i sačuvaće, recimo neki članak za kasnije čitanje.
Tu je i Clip Tray. Funkcija preko koje je moguće spakovati više stavki u klipboard i kasnije ih upotrebiti, snimiti, poslati...
Meni je nekako Plug&Pop najupečatljiviji i bilo bi dobro da ga imam na 516.

GPS antena je nekako "vrljava", tj. kao da se pozicija gubi, kao da telefon nije svake sekunde siguran gde je. Nisam siguran da li je to posledica jakog zvučnika (elektromagneta) u blizini. Kad smo kod zvučnika, ono što sam mogao da zaključim je da je u pitanju jasan i čist zvuk. Slušalice nisam imao prilike da probam.

Generalno pristojan telefon. Kao i svaki ima mana i vrlina. Za mene preširok i isuviše lagan. U principu nisam navikao na ovakav odnos dijagonala ali kome sve ovo ne predstavlja problem mislim da će biti i te kako zadovoljan sa ovim telefonom.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*