Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Deljenje između Windowsa i Androida
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Deljenje između Windowsa i Androida

Prošli put smo pričali o deljenju podataka između računara sa najčešće zastupljenim windows operativnim sistemima. Ovaj put ćemo u celu priču dodati i mobilne uređaje pod Android operativnim sistemom. Nastavljamo gde smo stali u prošlom članku i krećemo sa podešavanjem našeg telefona/tableta. U zavisnosti da li vam je telefon rutovan ili nije, zavisi i šta i koliko ćete postići.

Telefon nije rutovan

Za razliku od računara pod windowsom, ovde stvari stoje malo drugačije. U okviru samog operativnog sistema ne postoji način da dozvolite folderu da bude deljen. Takođe, ne postoji preinstalirana aplikacija koja će vam dozvoliti da zavirite u foldere na nekom od windows računara koji su u mreži.

Za početak, skoknite do marketa (google play) i preuzmite ES File Explorer a potom ga instalirajte. Ova aplikacija će raditi na svim uređajima od 1.6 pa na dalje ali je poželjno da to bude nešto novije od 2.0. Postoje i druga rešenja ali ono što izdvaja ovu aplikaciju od drugih je SMB koji omogućava pristup vašem računaru preko WiFi.

Ok, instalirali ste aplikaciju, sada je pokrenite. Aplikacija će vam otvoriti sav sadržaj vaše SD kartice. U zaglavlju ćete primetiti četiri ikonice: Homepage, Local, LAN i Cloud. U pitanju je zaista odličan file manager. Idete na LAN a potom dole u futeru na Scan. Podrazumeva se da vam je uključen wireles.



Izlistaće vam se dostupni računari u mreži obeleženi sa IP adresama a u okviru njih i folderi dostupni za deljenje. Iz foldera možete prekopirati sve što želite a isto tako možete ići na Local, čekirati fajl (ili više njih) koji želite i prekopirati u deljeni folder na računaru koji vam treba. Na ovaj način možete prebacivati brdo slika, video klipova i sl. na računar i obratno. Aplikacija provereno vidi deljene foldere na računarima pod winXP, win7 i win8 u mreži.





Ukoliko ste podesili da vam računar traži šifru idete na LAN i u futeru izaberete opciju New. U novom prozoru popunite podatke i idite na ok. IP adresu vašeg računara možete naći tako što ćete u run kucati ipconfig ili kada u vašem pregledaču u google pretrazi ukucate ip address. Prvi pogodak će biti - Your public IP address is ***.**.***.**



Već sam više puta rekao da mi je Total Commander fajl menadžer broj jedan, pa čak i u verziji za mobilne uređaje. U ovom slučaju prednost dajem ES File Exploreru koji u zavisnosti od podešavanja daje mogućnost direktnog puštanja videa sa vašeg računara, ukoliko se nalazi u folderu za deljenje. Zatim, pored kopiranja fajlova sa Adnroida na Windows i obratno, mogu se brisati fajlovi na Windowsu sa Androida. Mogu se direktno otvarati text fajlovi, dodavati im redove teksta i snimati bez potrebe pruzimanja na telefon. Stvarno pravi izbor za osnovni fajl menadžer na Androidu.

Ukoliko telefon nije rutovan, NE POSTOJI način da na računaru vidite deljene foldere sa Androida.

Telefon je rutovan

U tom slučaju najidealnije rešenje je Samba. Samba bi trebala da omogući da se deljeni fajlovi sa Androida vide na računaru pod Windowsom. Nemam rutovan telefon tako da ne mogu da vam prenesem iskustva iz prve ruke što vas ne sprečava da ga date vi u komentarima ispod.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Vlada

    Slažem se da ES File Explorer radi perfektno, kao i ES Task Manager. Imam Android konzolu sa Androidom 5,1 pa me zanima dali neko zna nesto o programima za upravljnje konzolom sa PC-a?