Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Deljenje između winXP, win7 i win8
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Deljenje između winXP, win7 i win8

Imate par računara u kući i hteli biste da neku fotku prebacite sa jednog računara na drugi? Jedan fleš rešava problem. A šta ako nemate fleš? Kako da prebacite fajl sa jednog računara na drugi bez fleša, eksternog harda i slično? Ako imate umrežene računare preko nekog novijeg rutera (802.11n) onda ste pola posla završili.

Druga polovina posla je podešavanje svakog računara ponaosob i dodeljivanje dozvola. Idemo redom, prvo podešavanje računara. Ono što treba da uradite je da namestite da se računari vide i da, po potrebi sklonite prozor sa windows security i lozinkama.


Win7

Prvi na redu je win7. Idemo redom Start->Computer->Network (levo pri dnu) i treba da vam izađe prozor koji će polako da popuni listu sa računarima koje računar pod win7 vidi. U pitanju je prvo polje pod Computer. Ako biste kliknuli na neki od pronađenih računara trebalo bi da dobijete foldere koji se mogu deliti a ako kliknete na neki od foldera trebalo bi da se pojavi prozor koji traži korisničko ime i lozinku. Hajde da ga isključimo.



Idemo redom Start->Control Panel-> Network and Internet -> Network and Sharing Center -> Change advanced sharing settings
Otvaramo padajući meni pod Public i tražimo Turn off password protected sharing. Čekiramo i idemo na Save changes.



Ovo naravno nećemo raditi ako nam mere sigurnosti trebaju, ali ako su to sve računari u vašoj kući a pri tom vam je mreža zaštićena lozinkom, bojazni nema.

Win8

Uh, ovde odmah pređite iz Metroa u Desktop. U zavisnosti kakvu osmicu zapravo imate ima nekoliko pravaca da bi došli do istog cilja. Ja koristim Pokki aplikaciju koja radi posao Start dugmeta, stoga ću pokriti podešavanja i sa i bez slične aplikacije. Po mikro$oftu to nije program nego aplikacija. Veliki promašaj je ova osmica.



-Varijanta sa Start dugmetom

Dakle idemo Start->Computer->Network i opet dobijamo popunjeno polje sa računarima koji se vide u mreži. Cilj nam je isti kao i sa win7.
Start->Network and Sharing Center->Change advanced sharing settings. Birate na kom profilu želite da isključite prozor sa lozinkom a ako niste sigurni idite na All Networks. Tu čekiramo Turn off password protected sharing i snimamo.

-Varijanta bez Start dugmeta
Desni klik na vašu internet konekciju u desnom uglu pored sata pa Open Network and Sharing Center. Dalje Change advanced sharing settings ...



WinXP

Na winXP nema potrebe da se isključuje bilo šta. Samo treba proveriti da li se folderi sa drugih računara uredno vide. Pravac My Computer a ako nema izvučena ikonica onda desni klik na Desktop->tab Desktop->Customize Desktop i tu čekirajte My Comuter. U svakom slučaju otvorite My Comuter i idete na My Network Places. Tu bi trebalo da se prikažu svi računari koji se vide. Izaberite koji vam treba i to je to.

E sada treba da dozvolimo fajlovima da ih računari mogu deliti. U osnovi cilj je isti. Prvo, napravimo folder u koji ćemo ubacivati fajlove koje želimo da delimo. Pa onda u zavisnosti od OS...

Win7

Desni klik na željeni folder pa na Properties. Tu biramo Sharing i idemo na Share i na kraju u praznom padajućem meniju biramo kome dajemo dozvolu. Za početak idemo na Everyone a kasnije kada shvatite kako sve ovo funkcioniše, dajte dozvolu kome hoćete. Idemo na Share pa Done. Sledeće na redu je Security na Properties tabu. Idemo na Advanced->Permissions->Change Permissions->Add->Advanced->Find Now i u tabeli koja će se popuniti tražimo Guest pa Ok. Sada je Guest dodat i idemo na Ok. Na sledećem prozoru čekiramo Full Control pa Ok. Opet, radimo sa našim računarima pa stoga ovakva podešavanja u suprotnom treba dobro pročitati i šta sve od opcija dozvoliti. Dalje Ok pa još jednom Ok. Trebalo bi da smo ostali na Properies tabu kome je pod Group or user names dodat i Guest. Sada bi sadržaj foldera trebalo da bude vidljiv na drugim računarima.



Win8

I ovde pravimo folder i idemo na Properties. Pod Sharing idemo na Share i u padajućem meniju idemo na Everyone. Da naglasim još koji put, ako pravite neku sopstvenu mrežu, verovatno ćete napraviti drugačija podešavanja. Ovo što vam ja pokazujem je čista osnova. Stali smo kod Everyone pa idemo na Share i Done. Idemo na Security->Advanced->Add-Select a principal->Advanced->Find Now. Opet tražimo Guest pa Ok->Ok i ovde na SELEKTOVANOM Guest čekiramo Full Control. Dalje Ok->Ok i trebalo bi da imamo popunjenu tabelu na kojoj stoji da naš gost ima punu kontrolu. Sada bi i sadržaj sa win8 foldera trebalo da bude vidljiv na drugim računarima.

WinXP

Napravimo folder i desni klik na njega. Idemo na tab Sharing i čekiramo Share this folder on the network a za njim i Allow network users to change my files. Kao što vidite XP ima mnogo manje sigurnosnih mehanizama.



ZAKLJUČAK

U ovom slučaju smo dali mogućnost na tri računara da mogu da čitaju, preuzimaju i pišu ali samo za sadržaj jednog foldera u svakom od njih. U pitanju su računari sa različitim operativnim sistemima i svi su u okviru postojeće mreže preko rutera. Sve sigurnosne mere su pogašene i sva sigurnost se oslanja na postavke zaštite same mreže. Moja je pretpostavka da su sva tri računara vaša i da nema bojazni ko će sadržaj foldera videti. U slučaju potrebe samo treba sigurnosne mere ostaviti i to je to.

Kao što vidite, svuda smo išli preko My Computera a vi ovim folderima možete pristupiti na više načina. Ja uvek i za sve koristim Total Commander, pogotovo sada od kako postoji 64-bitna verzija.

DISCLAIMER

Ovaj članak je u edukativne svrhe i jasno sam naveo da je sigurnost deljenih podataka na niskom nivou. Na ovaj način možete na brzinu prebaciti neku fotku u folder i pregledati je sa drugog računara. Ne savetujem vas da bez većih mera sigurnosti šaljete bitnije fajlove, pa čak ni u okviru svoje mreže. Sa druge strane samo sadržaj "otvorenog" foledra se može deliti tako da uvek možete napraviti po jedan folder SHARE u koji ćete ubacivati samo ono što želite da delite.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*