Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Asus MeMO Pad HD 7
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Asus MeMO Pad HD 7

Došlo je vreme da da tableti nisu tako veliki bauk što se cene tiče. I dalje postoje modeli koji su skupi k'o đavo ali je sve više koji su povoljni a nude mnogo. Jedan od njih je i Asus MeMO Pad HD 7.

Od Asusa smo navikli da daje najviše za uloženi novac a o kvalitetu neću trošiti reči. Do sada sam se sretao sa raznim komponentama, monitorima, notebook računarima ali ne i sa tabletima. Šta je Asus spakovao u ovo kućište dimenzija 196,8x120,6x10,8mm?

Da krenemo od ekrana pošto je to sve na ovakvim uređajima na šta ćemo obraćati 90% pažnje. Ekran je IPS LCD HD multitač sa rezolucijom od 800x1280 tačaka i gustinom od 216 ppi. Ovo je manje-više neki standard za ovaj cenovni rang. Sam ekran dobro prikazuje boje, ima ugao gledanja od čak 170°. Zamerke idu u blago isprane ivice što je posledica pozadinskog osvetljenja. Naročito se vidi kod tamnijih boja i pri većem kontrastu. Generalno, utisak je pozitivan. Pomenuo sam da je ekran multitač a odnosi se na registrovanje do čak 10 dodirnih tačaka. Za sada ne znam nijednu aplikaciju, osim igara koje mogu da iskoriste ovu mogućnost. Verujem da će u budućnosti postojati dosta aplikacija koje će ovo koristiti kao i uređaja koji će ovu mogućnost imati.



Oko ekrana je crni okvir a poklopac na poleđini dolazi u više boja. Svi su od sjajne plastike, što znači samo jedno: Konstantno briskanje. I uopšte mi tablet deluje nekako jeftino. Spojevi su dobri ali mi se nekako uvija i kao da krcka, kao da će svakog trenutka pući ako se malo pritisne. Ovo je naravno subjektivan osećaj. Verujem u Asus i ne verujem da su napravili neki suštinski propust a to se može videti tek posle određenog vremena korišćenja. Od tastera, tu su volume i power i oba su sa desne strane. Tasteri su nekako pre iza nego sa strane i nisu baš praktični za stiskanje. Od priklučaka su audio i usb, samo. Ovaj model vapi za hdmi. Tu smo dodali još jedan minus. Mesto za Micro SD je sa strane. Ovde mi je malo zasmetalo blago ispupčenje za zadnju kameru. Najprimetnije je kada tablet leži na tvrdoj podlozi, recimo stolu.



Tablet dolazi u dve varijante, sa 16gb rama i 8gb. Ja sam imao priliku da se družim sa ovom od 16gb. U pitanju je varzija sa zadnjom kamerom od 5mpx koja je pored fotki u stanju da snimi video u 1080p. Nema blic tako da od fotkanja u uslovima smanjenog osvetljenja i u mraku nema šta da traži. Za divno čudo fotke nisu prepune šuma i na ekranu izgledaju sasvim dobro. Nisam imao prilike da ih prebacim na računar. Ono što mi je posebno interesantno je snimanje videa i fotki istovremeno. Prednja kamera je 1,2mpx a video snima čak u 720p. Za kameru koja je namenjena za video pozive je i više nego dobra. Odlična prilika za one koji vole "selfi" fotke. Verzija od 8gb ima kamere 2mpx/0,2mpx. Po običaju Asus je aparat nakrcao aplikacijama. Asus Studio je tu za editovanje, sortiranje i sl., dok sa Asus Story možemo praviti albume. Ovde treba dodati i Splendid sa kojim sam se već sreo u X seriji notebook računara a i već sam rekao koju reč o tome. Uglavnom, sa Splendidom u "mobilnoj verziji" možemo podesiti ekran po našoj želji.



U 16gb verziji su tzv. dual zvučnici koji su metalne konstrukcije i imaju velike rezonantne komore i koji prema Asusu daju kvalitetniji i puniji zvuk. Zvuk jeste čist i jasan i muzika generalno je prijatna za slušanje iako su zvučnici na poleđini pri dnu. I ovde imamo par aplikacija od Asusa a o kojima sam već pisao. Tu su Asus Sonic Master i Max Audio.

Šta je sve pod haubom? Na Mediatek MT8125 čipsetu je spakovan četvorojezgarni 1.2 GHz Cortex-A7 CPU sa 1gb rama i PowerVR SGX544 grafikom. Nije nešto wow ali će moći da pokrene dobar deo igara sa marketa. O svakodnevnim aplikacijama nećemo ni da govorimo. S obzirom da ne podržava sim kartice, Viber je imperativ. Verzija Androida je 4.2 amoguće ga je nadograditi na 4.2.2. Asus je Android upakovao Waveshare korisnički interfejs. Sve radi fluidno i intuitivno. Tablet je nakrcan aplikacijama. Neke će nam trebati, druge ćemo obrisati. Super Note mi deluje zanimljivo. Recimo, uzmemo fotku i nažvrljamo prstom poruku koju posle pošaljemo. Buddy Buzz mi takođe deluje zanimljivo iako nisam imao prilike da ga probam. Naime, na jednom mestu sinhronizovana obaveštenja sa svih naloga sa socijalnih mreža.



Baterija se na žalost ne može menjati što je svakako jedan minus. Iako je u pitanju baterija od 15Wh i deklarisana na 10h multimedije, ipak bi bilo dobro da se može vaditi. Ova priča ide u prilog potrošačkoj tezi. Ok, kupio si naš uređaj, ali mi bi voleli da u što kraćem roku kupiš drugi. Stoga ćemo ovaj donekle onemogućiti da ga koristiš na duge staze. Inače, uz konstantno maltretiranje a s obzirom da sam žurio da sve isprobam dok ga ne vratim, bateriju sam spržio za nekih sedam-osam sati. Wireles je radio punom parom a verujem da će gps i eventualno bluetooth smanjiti autonomiju za još koji sat. Plus ako se odvije osvetljenje...

Iako ima objektivnih mana, dajem sve preporuke za ovaj tablet. Za svoju cenu opravdava svaki dinar. Pri tom je poprilično tanak i lagan (~300gr) da se može nositi svuda sa sobom. Mlađoj populaciji su tableti postali "must have" tako da je ovaj aparat pravi izbor.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Dejan

    Problem može biti zbog loše mreže (slabijeg interneta). Probaj da nazoveš nekog pod wi-fi-jem a ako je šum i dalje prisutan pošalji tiket Viber-u. Naravno on mora biti na engleskom. https://support.viber.com/customer/portal/emails/new

  2. slavica

    Imam asusov tablet.Kad pricam preko vibera, ja sve cujem normalnom ali mene ne ciju jasno. Svima nesto susti, secka se glas i duplira. Imate li neki savet zbog cega je to, sta da uradim da to popravim