Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Asus X550CA-XX140H
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Asus X550CA-XX140H

Posle  dužeg vremena, ponovo sam došao u posed jednog notebook računara, iliti laptopa. Izbor je pao na Asusov model X550CA-XX140H ne toliko po nekim ekstra specifikacijama, koliko po ceni i onim šta sa njim dobijam. Nisam se rukovodio time da uzmem mašinu koja je u stanju da jednom rukom u cugu drži otvorenim deset prozora u Mozili, plus još pet programa pride, a drugom rukom da čačka zube. Ili da tera najnoviji CoD na max. Takav notebook košta malo više a imam desktop mašinu koja je više nego dovoljna. Ovaj računar i nije zamena za desktop, već pre dopuna.

Dobro. šta sam to uzeo...
U pitanju je mašina iz Asusove X serije. Postoje dosta jači modeli ove serije, ali isto tako i slabiji. Model X550CA-XX140H je mašina sa dvojezgarnim Celeron procesorom 1007U koji radi na 1,5GHz sa 2mb L2 keša. Čipset je Intelov HM76 Express. Grafika je integrisana Intelova HD4000 a memorija je DDR3 i to 4gb na 1600MHz u jednom slotu. Kao što se da zaključiti ova mašina nije za neki gejming. Pored toga što se neka ozbiljnija grafička karta ne može ugraditi. Što bi se reklo: "to ti je, što ti je". Zato u radu sa svakodnevnim programima i aplikacijama radi bez greške. Asus je ovde ubacio klasičan HDD od 320gb na 5400 obrtaja.Završna obrada je vrhunska, na šta nas je Asus nakon toliko godina i navikao. Proizvodi ove firme bez obzira kojeg cenovnog ranga su oduvek bili sinonim za kvalitet, pouzdanost i dugotrajnost. Ništa manje ne očekujem i od ovog uređaja. Sva plastika je kombinacija mat crne i blago teksturisane svetlo i tamno sive. Računar je veoma elegantnog dizajna sa blago zaobljenim ivicama. Spojevi su vrhunski. Mala zamerka ide na veoma male zavrtnje na poklopcu hdd-a i memorije. Jeste da taj deo nije nešto što treba svako da otvara, ali uhvatio sam sebe da tako mali krstak (krstasti odvijač) nemam. Dimenzije su 38cm x 3,17cm x 25,1cm. Težina je 2,3kg.

Kao kontrast celom računaru, ekran je sjajan, što je u mojim očima mali minus. Ne pamtim kada sam imao monitor sa sjajnim ekranom. Možda u vreme CRT-a. Ne daj Bože da kinete u njega dok nešto radite. Sam ekran se ne može podići jednom rukom već se donji deo mora pridržavati, što je i dobro i loše. Nije dobro za one koji su navikli da notebook računare otvaraju jednom rukom pošto može doći do eventualnih oštećenja i slično ako se podigne za kraj. Ekran je TFT LCD od 15,6" rezolucije 1366x768 sa pozadinskim osvetljenjem. Odnos dijagonala je 16:9. Generalno, slika je dobra sa jasnim i čistim bojama, jedino bih mogao da zamerim ugao vidljivosti.Kada sam pomenuo dimenzije, onih 3,17cm je najviše napravilo kućište za beteriju. Samo je ono blago ispupčeno a računar je inače osetno tanji. Baterija je Li-ion sa 4 ćelije i 2600mAh (37Wh). S obzirom da nije u pitanju jak potrošač i razumljiva je solidna autonomija. U mom slučaju oko 3-4 sata youtube-a ili do 10 sati klasičnog surfa ili manje zahtevnog rada, što me je prijatno iznenadilo. Pored toga, računar se veoma malo greje, što bi prema Asusu trebalo da zahvalimo IceCool tehnologiji koja uspeva da zadrži temperaturu računara u granicama temperature ljudskog tela.

Asus je nakrcao računar raznim tehnologijama. Splendid je mogućnost upotrebe predefinisanih režima (parametara - osvetljenje, kontrast, boje ...) ekrana koji se poziva tasterima fn+c. U pitanju su tri režima i manual. Opet po Asusu, kamera od 1,3mPx ima dovoljno osetljiv senzor da napravi pristojnu sliku kako u prostorijama sa slabijim osvetljenjem, tako i napolju. Inače kamera snima u HD 720p formatu i za moj ukus za Skajp i sl. vrši dobar posao. Kamera je postavljena iznad ekrana a pored nje su mikrofon i led.Ono što je veoma bitno je da se računar budi iz sleep moda za bukvalno dve sekunde. U pitanju je Super Hybrid Engine II tehnologija koja je donela na notebook instant buđenje kakvo smo imali prilike da vidimo samo kod pametnih telefona. Postoji mogućnost kontrole kroz Instant On vidžet a isto tako važno pomena je i to da računar u StandBy modu može raditi čak 2 nedelje (!) bez gašenja. Kada baterija padne ispod 5% računar će uraditi back up podataka pre gašenja tako da ne postoji mogućnost gubitka podataka. Tasterima fn+space pozivamo Power4Gear Hybrid kontrol panel za dodatna štelovanja. Iako ne baš spektakularnog hardvera, Asus je ovu mašinu utegao dovoljno da bez problema vrti multitasking. Da li će to biti neki video na youtube, a pri tom recimo facebook aplikacija i prebacivanje nekog filma sa fleša na hard i sl.

Šta reći o zvuku... Ako izuzmemo da nema neki Altec na sebi ili slično, računar daje jedan od najčistijih zvukova koje sam imao prilike da čujem na notebooku iako ne i previše glasan. Asus je i ovde umešao prste i uveo Sonic Master tehnologiju koja omogućava nekoliko režima za puštanje zvuka. Takođe, tu je i Audio Wizard za dodatna podešavanja ko ima znanja i nerava. Inače, zvučnici se nalaze iznad tastature a prorezi iz kojih izlazi zvuk su skoro neprimetni i treba se veoma dobro zagledati da bi se primetili.Od priključaka tu su svi koji nešto znače a svi su sa leve strane. Izuzetak je čitač SD kartica koji je takođe sa leve strane ali na prednjem delu ispod lampica. Veoma pristupačan a kartica kada je ubodena ne smeta uopšte. Sa leve strane su redom 3,5mm audio, USB 3.0, USB 2.0 ,LAN, HDMI, VGA i posle rešetke za ventilaciju ulaz za napajanje. USB 3.0 je svakako veliki plus, pogotovo za prebacivanje velikih fajlova. Sa desne strane je samo dvd super multi dl. Naravno, wireless (wi-fi 802.11b/g/n) i bluetooth (4.0) su tu i od njih vas deli samo klik, zapravo dvoklik sa tasterima fn + odgovarajućim.

Tastatura je blago upuštena tako da su vrhovi tastera u ravni sa površinom računara. Ovo je najbolje rešenje da ne dođe do umaranja prilikom kucanja a da ne smeta kada se računar zaklopi. Tasteri imaju veoma kratak i precizan hod. Tačno ćete znati kada je taster pritisnut dovoljno a opet će se vratiti dovoljno brzo da zadovolji potrebe brzog kucanja. Sve prečice su u opticaju, plus još nekoliko Asusovih preko tastera fn. Jedina zamerka je što ima YU tastaturu a svi znamo šta to znači. Uvek sam gledao da mi tasteri Z i Y imaju "normalan" raspored a ako sam uzimao neku tastaturu kod koje to nije slučaj, onda sam tastere vadio i menjao im mesta. I ovde mi se čini da će da radi zamena. Da dodam da je numerički deo kompletan i ne previše sabijen. Inače, svi tasteri su dovoljno veliki za udoban rad a enter širi, baš kako sam navikao.

Tačped je multitač. Među većim po dimenzijama, sa dva tastera za levi i desni klik ispod. Može se upotrebljavati kao i svaki drugi tačped a može se koristiti i sa dva prsta gde Smart Gesture tehnologija prepoznaje broj dodira i smer pokreta i menja režim dešavanja na ekranu. Tako na primer, sa dva prsta povučenih na dole ili na gore se može skrolovati web stranica ili neki drugi program. U startu sam malo vrteo glavom zbog nedostatka skrol dela na tačpedu ali je i ovo rešenje veoma dobro, kada se jednom naviknete. Sa dva prsta povučenim jedan ka drugom ili obratno se može zumirati neka slika. Zatim, povlačenjem prsta od krajnje leve ivice ka desno se prebacuje na poslednju korišćenju aplikaciju a od desne ivice ka levo na Charm bar. Postoji i kontrol panel za Smart Gesture gde se može dosta toga podesiti. Ono što je ogromna zamerka je to da je u startu u METRO korisničkom okruženju podešeno da se aplikacije otvaraju na dodir (klik). Tako da ako hoćete da povučete METRO u neku stranu a ukoliko se kursor nalazi na nekoj pločici, lako se može desiti da će se pokrenuti program umesto da se METRO pomeri. Jeste, klasičan miš rešava problem, ali zašto je Asus onda uopšte i postavio tačped?

Registracijom na Asus web sajtu dobijate na korišćenje Cloud Web Storage od 32gb na dve godine besplatno. A nakon dve godine...Ono što je veoma interesantno je punjač. Navikao sam se na punjače koji imaju klasičan izgled i koji imaju dva kraja kabla, jedan do utičnice a drugi do računara. Ovde punjač ima pljosnat četvrtast oblik i koji na sebi ima izliven utikač a samo jedan kabl, onaj do računara. Dakle, punjač se ceo ubada u utičnicu i štrči iz zida nekih 10-12cm tako da ne bih preporučio da se koristi u nekom prolazu pošto se može zakačiti. Još ovo je i prolazno ako je u pitanju obična šuko utičnica, ali ako je u pitanju redni program (aling, majurka, šnajder...) i euro utičnica, onda punjač stoji u zidu postrance i stalno nategnut na jednu stranu jer utikač nije izliven na sredini već na kraju.

Osnovna zamerka je operativni sistem koji dolazi uz računar. Da, iz opisa se vidi da je u pitanju Win 8 64bit koji je kasnije na marketu dobio besplatni update (ne upgrade) na win 8.1. Već u startu pri prvom pokretanju računara prilikom konfiguracije windowsa sam mikro$oftu morao da ostavim brdo informacija. Toliko mi ne traži ni policija. Regularno sam platio računar i uz njega operativni sistem, a da li mogu da ga koristim a da nikom ne dam moje podatke, da se nigde ne registrujem... A o log-in ekranima da ne govorimo. Kao neko ko se sa raznim windowsima druži više od 15 godina osećam se kao neko ko je kupio novi kaput koji, iako po meri ipak žulja. Džepovi nisu tamo gde treba da budu, dugmad je sa unutrašnje strane a kragna je na dnu kaputa. Možda je sve to moderno i funkcionalno ali ja bih voleo da buduća deveta iteracija windowsa pre liči čak i na win98 nego na ovo.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*