Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Win 7 32 bit vs Win 7 64 bit
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Win 7 32 bit vs Win 7 64 bit

Stvarno prava dilema. Imate koliko toliko prosečan računar ali koji operativni sistem instalirati na njega? Zapravo, trenutno Sedmica nema premca ali da li se zadržati u 32-bitnom okruženju ili preći na 64-bitno? Koliko se gubi a koliko dobija u oba slučaja? Da li se na vašem računaru uopšte isplati instalirati 64-bitna Sedmica?

Win 7 32-bit

Najveći deo programa je u osnovi pisan za ovu verziju windowsa. Ono što je najveći kamen spoticanja je količina memorije koju windows "vidi". Možete staviti koliko hoćete modula rama ali windows će videti samo 4gb (2^32 bytes). Plus, nešto je od toga dodeljeno hardveru tako da vam je ostalo na raspolaganju oko 3-3,5gb. Kada na to dodamo limit od 2gb koji programi imaju prilikom adresiranja dođemo u poziciju da razmišljamo o selidbi u 64-bitno okruženje.

Prednosti


Win u 32 bita može da radi na starijim mašinama sa 1 gb rama što je i minimum. Sam sistem troši manje memorije. Drajveri za hardver su iza svakog ćoška. Za razliko od 64-binog os-a ovde će svi plug-inovi raditi lepo. U 64-bitnom mnogi neće, recimo Firefox plug-inovi.

Win 7 64-bit


Windows 7 u 64-bitnom može da proguta čak i do 192gb rama. Pored toga, može da adresira i do 8tb rama (2^64). Ipak, program koji je pisan za 32-bitno okruženje će i dalje moći da koristi samo 2gb rama dok će program koji je pisan za 64-bitno moći da koristi u krajnjoj liniji i do 8tb. Za starije mašine drajveri mogu predstavljati problem. Pogotovo kod manje iskusnih korisnika. 64-bit os traži minimum 2gb rama a i inače mu treba malo više rama po pokrenutom programu. Podrška za 16 bita više ne postoji.

Prednosti


U kombinaciji sa jakim procesorom i brdom memorije sistem će dobiti ogroman potencijal. Programi će moći da koriste svu raspoloživu memoriju bez ograničenja. Ne samo to, već će sama iskorišćenost biti efikasnija i neće biti "curenja".

Zaključak


Da bi uopšte instalirali 64-bit windows (bilo koji) treba da imamo računar koji to može da podrži. Počevši od 64-bitnog procesora, preko minimum 2gb rama pa do 20gb mesta na hardu. Ukoliko pak, imate 64 bit CPU, bar 4gb rama i ozbiljniju grafičku kartu onda i nemate izbora sem 64 bitnog sistema. Vreme 64 bitnog okruženja je davno došlo a sa dodavanjem kojeg modula memorije više dobijamo pravi skok peformansi. Programi poput Fotošopa i video igara će pružiti svoj pun potencijal. Pored priče o memoriji, 64-bitni windows dolazi i sa boljom zaštitom kernela a svi drajveri moraju biti digitalno potpisani.

Ako imate ploču koja ne podržava više od 4gb rama onda vam se i ne isplati da prelazite na 64-bita. Ako imate, recimo neki skener starije generacije, verovatno nećete moći da nađete drajvere.

Ne želim da se ponavljam zašto win 7 a ne win 8, ali, već sam podigao jednu obrvu na izlazak win 8.1. Sa najavljenim promenama u nadolazećem 8.2 možda od Osmice nešto i bude. Dotle, držite se vi proverenog, uz moju preporuku 64-bitnog windowsa 7.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*