Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Kako instalirati Srpski na WIN7
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Kako instalirati Srpski na WIN7

Svaki WIN operativni sistem u startu dolazi na engleskom. Manje iskusni korisnici, pogotovo oni koji nisu učili engleski u školi imaju problema sa snalaženjem. Sličan problem je imala jedna moja prijateljica koja me je zamolila da joj prebacim računar na srpski. Ja lično ne volim da prebacujem bilo koji IT uređaj na srpski pošto se na takvim uređajima jedva snalazim. Navika, šta li je...

Kada kažemo da se operativni sistem prevede, onda se to obično podrazumeva prevođenje svega što je na engleskom (a može biti bilo koji drugi jezik) na srpski i na latinicu. Takođe, pored latinice, moguće je sve prevesti da bude na ćirilici.

Srpski, latinica

Podrazumeva se da imate računar sa win7, verovatno ultimate, kao i svi i koji je prikačen na internet. Dakle, idemo redom:
Start->Control Panel->Clock, Language and Region
Ako se ne možete snaći gde je ovo zadnje u kontrol panelu, podesite da vam se sadržaj izlista po kategorijama. To ćete podesiti tako što ćete u gornjem desnom uglu pod view by izabrati category.
U sledećem prozoru idete opet:
Region and Language->Keyboards and Languages
Ukoliko imate instaliran srpski jezik onda ćete pod Display Language imati da čekirate opciju srpski jezik (serbian language).
Ako ne, idete na:
install/uninstall languages->Launch Windows Update->Check for Update.
Provera može da potraje u zavisnosti od brzine neta. Za sada NE idete na install updates. Dobićete izveštaj o broju važnih i opcionih nadogradnji. Nas interesuju opcione nadogradnje. Dakle, kliknete na (neki broj) optional updates are available. Prvo odčekirate sve ako je čekirano. Tražimo Serbian Latin Language Pack koji čekiramo. On je težak nekih 41,5mb. Dalje ide OK. Vraćamo se nazad na windows update. Ukoliko ste sve ispravno uradili trebalo bi da dobijete 1 optional update selected 41,5mb. Ukoliko je drugačije to znači da vam je ostalo nešto čekirano što od opcionih, što od sistemskih nadogradnji. Idite ponovo na prethodni korak i proverite i odčekirajte sve ostalo. Ako je sve ok idite na install updates. Računar će prvo preuzeti sadržaj a zatim ga instalirati. Po završetku ćete dobiti poruku da su nadogradnje uspešno završene.







Sada će u prozoru Region and Language->Keyboards and Languages biti dodat padajući meni sa izborom jezika. Izaberite srpski i ok. Dobićete prozor da se odlogujete a po ponovnom logovanju windows će biti preveden.

Srpski, ćirilica

Srpski na ćirilici se ne dobija u okviru nadogradnje već se mora preuzeti kao paket sa zvaničnog mikro$oftovog sajta. Idemo pravo na stranicu za preuzimanje. Klik na Preuzmi i dobijamo da biramo između 32bit i 64bit verzije u zavisnosti koja je na vašem računaru. Ako ne znate koji je win na vašem računaru idete na:
Start->computer->System Properties
Pod system će vam biti prikazano system type 64-bit operatin... ili 32-bit...
Fajl preuzimamo i sačuvamo ga na željenoj lokaciji. Dvoklikom na fajl pokrećemo instalaciju. Dalje ide next, next, next... Ovde treba napomenuti da da bi instalirali ćirilicu, windows treba da bude ili na srpskom ili na engleskom. Po završetku instalacije na već pomenutom padajućem meniju dobićemo i srpski ćirilicu. pored srpski latinice. Na engleski vraćamo na istom ovom mestu.

To bi bilo to. Kao što rekoh, ja ne volim da prevodim ni jedan uređaj sa engleskog, ali razumem da postoje oni kojima je to potrebno.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Dejan

    Nisam siguran da znam u čemu je problem. Ne instaliram često srpsku ni ćirilicu, ni latinicu ali stvarno nikada nisam imao problema.

  2. pjovano

    Zdravo Dejane, naišao sam na problem prilikom instaliranja srpskog ćirilice na Win7 64-bita. Naime, već na 2-3 računara prilikom pokretanja fajla LIP_sr-Cyrl-CS-64bit.mlc dobijam poruku: "Error executing program!". Dok na računarima na kojima je instaliran Win7 32-bita onaj drugi fajl LIP_sr-Cyrl-CS.mlc radi bez problema! Svuda je u pitanju Win7 Ultimate na engleskom i isključen je Bit Locker.

  3. falkoskcike

    ok