Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Štampanje u 3D
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Štampanje u 3D

Svedoci smo omasovljavanja 3D štampača. Kao što im i ime kaže, u pitanju su štampači koji naše digitalne dizajne pretvaraju u čvrsti predmet "uživo". To nije ništa novo u industriji, setimo se samo CNC mašina u mašinstvu. Ali mali lični 3D štampač za kućnu varijantu je svakako novost. Pa čak i svojevrsna revolucija, početak nove ere.

Trenutne cene nisu nešto što će lako ući ni u domove na zapadu, tek neće ni kod nas. Sa druge strane za cenu već od 1500-2000€ možemo otkriti čarobni svet neograničene kreativnosti. Svet pretvaranja svojih zamisli, vizija, kreativnosti... I to sve u svom domu u kutiji malo većoj od računara. Da li možete da zamislite šta sve možete da "stvorite" na svom stolu pored računara uz malo znanja, mašte i poneki savet sa mreže? To je budućnost gde granice ličnoj kreativnosti i stvaralaštvu prestaju da postoje.

U mnogo ozbiljnijoj priči možete videti kako izgleda Aston Martin iz Skyfall-a od plastike. Da, isti onaj koji će u filmu biti uništen. Niste valjda mislili da će neko stvarno uništiti auto tako star, redak i naravno skup?







Da ne bude sve tako belo tu je i crno. Naime, na 3D štampaču mogu da se proizvode razne stvari, pa čak i oružje. Već na you tube možete naći klipove sa oružjem od plastike koji mogu da ispale prava zrna. Ameri idu u drugu krajnost pa tako postoji firma koja prodaje oružje od plastike.

Može li gore od ovoga? A šta kažete na hranu "odštampanu" na štampaču? GMO hrana će nam još biti i dobra.

A kako to sve funkcioniše? Prvo se napravi 3d image, recimo u CAD-u. Zatim se taj isti objekat, u zavisnosti od veličine (visine) "seče" na stotine hiljada horizontalnih lejera. Uređaj čita ove lejere i laserom skida deo po deo dok ne dobijemo ono što želimo. Ovo je naravno u grubo rečeno. Uglavnom za kvalitetniji predmet treba više lejera i uređaj sa većom rezolucijom.

Nesumnjivo ćemo u godinama koje dolaze polako svi manje/više doći u posed nekog ovakvog uređaja. Cene će vremenom ići dole, a proizvođači će na razne načine a pre svega raznim dodacima, gledati da pridobiju kupce. Nešto slično se desilo i kada su pametni telefoni "sišli u narod". Sebe sada ne bih mogao ni da zamislim sa nekom konfekcijom. 

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*