Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Kako da sklopite sami svoj računar - I deo
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Kako da sklopite sami svoj računar - I deo

Postoje dve vrste kupaca računara. Oni koji kupuju gotove konfiguracije, rukovodeći se pri tom cenom, performansama iskazanim u specifikacijama, preporukom prijatelja, na forumima, blogovima i sl. To su uglavnom korisnici koji nisu puno iskusni i koji ne traže od svojih mašina previše. Neretko će shvatiti bolni činjenicu da novi Crysis ili CoD neće da rade. Ili će imati usporavanja prilikom reprodukcije HD videa i sl.

Tu su i oni drugi, koji znaju šta hoće i gde napraviti kompromis jer računari su skup sport. Ako pripadate ovoj grupi (ili biste želeli) onda je ovo pravi tekst za vas. Sastavljanje konfiguracije po sopstvenom izboru znači više za uložen novac. U startu je najbitnije da znate šta želite i koliko novca biste maksimalno dali za računar. Morate jasno znati za šta ćete ga koristiti. Mislim da je malo glupo spakovati gejming mašinu i pući brdo novca a posle slagati karte. Zatim, isto je veoma bitno da se odlučite za INTEL/AMD i NVIDIA/ATI kombinaciju.

Pod pretpostavkom da prosečan napredniji korisnik računara u Srbiji koristi računar za surf netom, amatersku obradu fotki i videa, puštanje razne multimedije, i naravno, tamanjenje najnovijih igara kupljenih kod Crnobradog, napravićemo koliko/toliko izbalansiranu mašinu.. Realno, ova zadnja stavka u zahtevima pravi najveću rupu u budžetu. Imajte na umu da cene variraju od radnje do radnje, od dana do dana, da se u moru ponude uvek može sklopiti bolje za manje para. Ovaj moj tekst shvatite kao neki vodič a ne kao pravilo.

CPU

Krećemo od procesora, jedne od najskupljih (najbolnijih) stavki. Ja sam lično više privržen kombinaciji INTEL/NVIDIA a razloge zašto ne bih ovom prilikom, pošto su u mnogome lične prirode. Samo jednom sam imao AMD računar i to pre 10+ godina. U ovom slučaju ništa ispod i3 ne dolazi u obzir. i5 diže cenu propisno a i trojka nije baš jeftina. Sa sadašnjom generacijom procesora dvoumim se između INTEL Core i3-2120 3.3GHz Box i INTEL Core i3-322(0)5 3.3GHz Box gde je prava razlika u tehnologiji izrade a samim tim i u količini struje koju će ovo čudo da posrče. Ok i3, a zašto ne neki povoljniji, pitaćete se. Zato što kada pravite računar, pravite ga da ne radite mastan upgrade svake godine a u ovom slučaju dobijate na taktu, tehnologiji izrade i na kraju na mogućem OC-u.

Prednost dajem INTEL Core i3-3220 3.3GHz Box koji dolazi bez integrisane grafike (Intel® HD Graphics 4000) ali je i pet evra jeftiniji.



Spec:

  • socket (podnožje) 1155
  • dual core(broj jezgara 2)
  • tehnologija izrade 22nm
  • tdp (potrošnja el. energije) 55w
  • radni takt 3,3 Ghz
  • L3 keš 3mb
  • Cena ~ 97€

Sada kada je procesor raspakovan na stolu, vreme je da skoknemo do neke od radnji za...

MB

...matičnu ploču u koju ćemo isti montirati. Postoji more čipsetova za 1155 podnožje. Nas interesuje nešto iz treće generacije čipsetova (Z68, Z77, H77), namerno za sada preskačem osmu seriju (Z87, H87, H81) koja je relativno nova i još uvek nije dovoljno zastupljena. Odmah da kažem da se ne obazirete puno na WHQL sertifikate pošto ja u principu ne savetujem nikog da pređe na WIN 8. A realno, sa sertifikatom ili bez, win 8 će raditi na svakoj ukoliko hardver zadovoljava. Ne nasedajte na marketing.

Dakle, šta uzeti? I koji format? Moj računar u ovom slučaju će imati ploču sa Z77 čipsetom ATX formata. Z77 je bukvalno naslednik Z68 a razlika između Z77 i H77 je u tome što H77 nije zgodan za OC (overclocking), ne može se glavni PCI-e x16 slot podeliti u dve konekcije, nedostaje podrška za množioce za otključavanje procesora, a SVE ostalo je potpuno isto. Tu je podrška za 4 USB 3.0 slota, plus nekoliko 2.0 slotova, SSD cashing, dual PCI-e x8 slotovi.

Dakle Z77 ipak, jer je razlika u ceni mala a možda ćemo se sutra kajati. Format ATX obavezno pošto ćete doći u situaciju kada ćete zažaliti što ploča nije duža bar još koji santimetar za taj PCI slot koji vam fali. Moj izbor je MSI MB - SOCKET 1155 - Z77A-G43 a odlučio sam se za nju, pored cene, zato što ima mogućnost da uz 22nm procesor nosi memorijske module i do 1600Mhz.





Spec:
  • socket 1155
  • čipset Intel Z77
  • Podržava i3, i5, i7, Pentium i Celeron za 1155
  • Memorija 4x DDR3 1066/1333/1600 pa do 2667 u OC - sve do 32gb
  • 3x USB 3.0 (od toga jedan na ploči)
  • 6x USB 2.0
  • Lan, HDMI, itd.
  • cena ~ 100€ (ovde cene žestoko variraju)

Ok, vadimo matičnu ploču i stavljamo je na sto preko one iste kese u kojoj je bila u kartonskoj mabalaži. Pregledamo je da slučajno nema neko fizičko oštćenje a zatim pristupamo ugradnji procesora. Zašto sada a ne kada je ploča namontirana u kućištu. Nekada se box kuler teško namešta (pogotovo kod neiskusnih) pa može doći do pucanja pertinaks štampane ploče. Ja to obično stavim na suvu krpu i stavim u krilo. Tako imam potpunu kontrolu sa ugradnjom. Dakle, ploča u krilo, otkačite metalnu polugu sa strane podnožja i podignete je a za njom i poklopac podnožja. Uklanjate zaštitnu plastiku i pred vama će se ukazati podnožje sa gomilom zlatnih iglica. Primetićete sa unutrašnje strane podnožja po jedno malo plastično ispupčenje sa obe strane.



Raspakujemo procesor i vadimo ga iz svih zaštitnih plastika. Procesor se drži sa strane i bez dodirivanja donjeg dela. Ovo važi i za iglice na podnožju, a posbno za njih. CPU polako spuštamo u svoje ležište. Sa leve i desne strane na obodu CPU pločice primetićete blago udubljenje. Cilj je da procesor okrenemo tako da se ti zarezi gađaju sa ispupčenjima na podnožju. U principu bez grube sile on se ne može pogrešno ni ugraditi. Ugrađen procesor treba da lepo leži u svom ležištu. Ukoliko ne, onda proverite da li ste ga okrenuli kako treba i da li ste ga ravnomerno spustili.



Vraćamo metalni poklopac nazad da lepo legne preko procesora a za njim i metalnu polugu koju postavljamo u isti položaj u kojem je bila pre otvaranja. Ako ste sve uradili kako treba, procesor bi trebalo da lepo leži u svom ležištu, da ništa ne klima i da sve stoji ravnomerno. Ponavljam, fizička sila u celom ovom procesu je ZABRANJENA!



Ostaje još kuler. Kada ga okrenete naopačke videćete plastične žabice koje imaju svoje odgovarajuće rupe na matičnoj ploči. Na sredini hladnjaka bi trebalo da se nalazi već namazana termalna pasta sa zaštitnim poklopcem koji skidate. Ako paste nema, onda trk u radnju da je kupite. Pasta se nanosi tanko i ravnomerno.



Spuštate kuler u svoje ležište i držeći ga sa strana (!!!) lagano pritiskate dok sve četiri plastične žabice ne upadnu u svoja ležišta. Svakako ih ne možete ubosti sve odjednom, samo polako. Kada sve postavite, ostaje da ih osigurate sa crnim plastičnim osiguračem iznad njih. Svaki pritisnete na dole dok vrh ne izađe ispod kroz iste one plastične žabice o kojima smo pričali. Ostaje još da se kablić poveže na svoje mesto na ploči koje je obično označeno sa CPU FAN (ne REAR FUN) a ako i nije, priključak ima takav oblik (obično je bele boje) da se jednostavno ne može ubosti bilo gde bez fizičke sile. Ona je beše zabranjena, je li tako?



Super ide, sada bi mogli još da ubodemo...

Memorija

...memoriju. Ono što nas interesuje su dva memorijska modula DDR3 od po 2gb na nekih 1333Mhz minimum. Zašto ne više? Zato što uglavnom svi guraju 32-bitne sisteme gde sistem ne vidi ni četvrti gigabajt. Već na 64-bitnom sistemu više memorije ima smisla ali za računar koji mi pakujemo više memorije može doći kao neki upgrade u budućnosti. Za sada je dovoljno i 4gb mada gomila memorije nikad nije malo.
Opet pitanje, šta uzeti?

Ovde treba voditi računa o CL (CAS latency - toleranciji kašnjenja) i birati sa što manjom vrednošću. Odluka je pala na KINGSTON HyperX 2GB DDR3 1333MHz CL9 DIMM - KHX1333C9D3B1/2G. Ovi moduli dolaze u crnoj, plavoj i crvenoj boji tako da se može malo i birati. Ono što je bitnije je da imaju na sebi montirane hladnjake.



Spec:
  • tip ddr3
  • kapacitet 2gb
  • brzina 1333Mhz
  • voltaža 1,5v
  • latencija 9
  • cena ~ 25€

Module ubacujmo u slotove (dimm) na ploči. Bitno je ubaciti oba modula u slotove iste boje zbog dual-chanela. Svaki modul ima kod pinova zarez na pertinaks pločici i, opet, bez fizičke sile ga je nemoguće ugraditi pogrešno. Modul potiskujemo polako na dole dok dve plastične brave na ploči na krajevima ne zabrave.



Ostaje par objašnjenja. Uvek je bolje dva modula od po 2gb nego jedan od 4gb. Takođe, bolje je modul od 4gb na 1333Mhz nego modul od 2gb na 1600Mhz. O razlozima neki drugi put ili konsultujte prijatelja Gugla.

Za prvi deo priče ovo bi bilo dosta. Slobodno podignite ploču sa CPU i memorijom na onu plastičnu kesu od ploče i sve to stavite na sto. Utrnuće vam noge do sledećeg susreta.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*