Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Firefox gaming platforma
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Firefox gaming platforma

Možda Mozila i posustaje u borbi pregledača sa Google-om, ali u celini gledano u pitanju je ekipa sa vizijom. Vizija je ono što ljude vuče napred. To, i spremnost da se vizija ostvari. Mozilino bogato iskustvo u radu sa "web programskim jezicima" je dovelo do pojave Firefox operativnog sistema o kojem sam već pisao. Ovog puta biće reči o 3D gejmingu unutar Firefox pregledača.

Igranje u okviru pregledača je postignuto upotrebom naročito optimizovane verzije Javascript-a pod imenom OdinMonkey a bez ikakvih pluginova i instalacija. U svom postu na Mozilinom blogu opisano je da je upoterba ovako modifikovane verzije JS dala "supercharge to gaming code" da bi se isti mogao glatko pokrenuti u pregledaču. Ceo projekat je rađen u saradnji sa Epic-om tako da je mozila dobila port Unreal motora za svoj pregledač. U videu ispod možete videti demo za igru Citadel. Epic-u je trebalo (samo!?) tri dana da preprave motor da radi na Firefox-u.



Za sada nema naznaka da li će Epic komercijano pustiti Unreal za Moziline pregledače. S obzirom na broj igara koje se prave u Unreal-u za očekivati je da se sve te igre pojave u određenoj verziji i na (ne)običnom browser-u. Prema izvorima, Mozila uporedo radi na ovoj novoj gaming platformi i za svoj mobilni Firefox OS.

"technology that could have us playing high-end, console-quality games on the Firefox browser without the need for any plugins and installation"

Vladimir Vulićević, Mozilin direktor i čovek koji stoji iza WebGL je izjavio da "Mozila želi da web bude potencijalna platforma za moderne igre". Dosta toga je pojasnio u svom postu. Vukićević veruje da će ostali pregledači pre ili kasnije poći ovim putem pošto je cela stvar u osnovi čist javascript koji će u principu i ovako raditi u svim pregledačima ali za pun potencijal će morati neke stvari da se dorade. Mozila je svoje već doradila.

Hoćete da probate?

Izvolite!

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*