Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Šta je GRAVATAR?
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Šta je GRAVATAR?

GRAVATAR je skraćenica od globally recognized avatar i u pitanju je servis koji obezbeđuje jedinstvene avatare na globalnom nivou. Verovatno ste primetili na raznim forumima, blogovima i sl. da se pored poruka pojavljuju sličice koje reprezentuju osobe koje su postavile te poruke. Iako sama forma za unos poruke nema opciju za postavljanje ili linkovanje (povezivanje) do iste. Tu su naslov, sama poruka i ... mejl adresa.

Mejl adresa je sve što je potrebno za prikazivanje (gr)avatara. Ukoliko posetite GRAVATAR zvaničnu stranicu možete napraviti nalog i postaviti sliku koja će se pojavljivati svuda gde je omogućeno pojavljivanje avatara sa ovog servisa. Bez obzira koliko veliku sliku postavite ona će se uvek pojavljivati u formatu 80x80 piksela.

Od verzije 2.5 Wordpress je omogućio podršku za ovaj servis. Za prikazivanje na non-cms sajtovima potrbno je dodati par linija koda a svu neophodnu dokumentaciju imate na ovoj adresi. Posetioci koji nemaju nalog na ovom servisu će pored poruke dobiti Mystery Man-a.




Dok će drugi postaviti neki od Identikona.




Uz pomoć css-a sa slikom se može uraditi bilo šta, uvećati, smanjiti, pa čak i uokružiti.

Prednosti

Postavljanjem slike na svom profilu na ovom servisu dobijate mogućnost da stvorite neki svoj vizuelni identitet koji će biti prepoznatljiv. Usput, ne morate da kačite sliku na neki od servisa za čuvanje slika. Na ovaj način će se svuda gde je to omogućeno pojavljivati vaš avatar, a njega možete promeniti uvek.

Web developeri imaju mogućnost da u svojim projektima instant prikažu avatare svojih posetioca koji ostave poruku, bez pravljenja sistema sa nalogom i postavljanjem slika na svom serveru. Za neki veći sistem sa dosta članova to može da bude poprilično zauzetog prostora.

Mane

Na netu sam nalazio oprečne podatke u vezi sigurnosti email adresa. Naime, postoje tvrdnje da se može doći do adresa iako je sva enkripcija md5. Dalje, postoje tvrdnje u sigurnost podataka i u praćenju IP adresa u posetama web stranica i od samog Gravatara.

Zaključak

I pored potencijalnih (za sada nedokazanih) problema sa ovim servisom, ja vam ipak preporučujem da napravite svoj profil. Wordpress, kao sveprisutna platforma, je uvela gravatara u svoj sistem. Mnogi blogovi takođe. Dalje, skoro svuda je omogućeno da gravatar ili ime posetioca poruke bude povezano sa sajtom dotičnog. Koliko puta ste kliknuli na neki link ako vam je avatar bio interesantan? Na ovaj način možete privući lep saobraćaj ka vašem kutku na webu. A vi i vaš gravatar kao vaš lični online potpis, možete postati prepoznatljivi na prvu loptu. Ukoliko vam je sigurnost na prvom mestu, uvek možete napraviti nalog sa mejl adresom koja vam je nebitna i sa njom ostavljati komentare po netu.

Kako to sve može da izgleda imate i dole ispod u komentarima, pa izvolite...

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*