Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Kako da instalirate WIN7
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Kako da instalirate WIN7

Ovaj tutorijal je prvenstveno namenjen za one korisnike koji su u fazonu "samo da nešto ne pokvare". Dakle za manje iskusne. Ostali su slobodni da dodaju šta smatraju da fali. A što se mene tiče, od sada ću moći mnoge da preusmeravam na ovaj članak da ne bih išao da ispravljam krive drine kod onih "na dođem ti".
Instalacija (dizanje) operativnog sistema se može uraditi na računar na kome već ima neki operativni sistem a koji je "zreo" za obaranje ili na nov tek kupljen računar koji je bez ikakvog OS-a.

Zašto neću pisati o instaliranju Win8? Zato što mikro$oft mora da nauči da osluškuje korisnike. Ne želim da otvaram polemiku o win7 vs win8, već jednostavno smatram da vam ovakva Osmica pored ovakve Sedmice NE TREBA.

Da počnemo...
Za ovaj tutorijal vam treba kompletan i ispravan računar, disk sa Win7 (po mogućstvu originalan) i diskovi sa drajverima od ploče, kartica i sl. Naravno, taj računar ne može biti baš iz Mezozoika. Minimalne specifikacije za 32-bitni računar su:
-CPU 1ghz
-RAM 1mb
-GPU directX 9
-HDD 16gb mesta na C particiji

Za 64-bitni računar je potrebno gigabajt rama više i dvadeset gigabajta slobodno na hardu. Ovo shvatite kao minimum. Za lagodan rad u Win7 okruženju je potrebna malo jača mašina, prvenstveno ram.

Prvo što radimo kada upalimo računar je da podesimo da se računar butuje sa diska. Nekada je ovo već podešeno a nekada ne. To radimo u BIOS-u. U zavisnosti koji je BIOS na vašem računaru, različito se u njega i ulazi. Uglavno su to tasteri DELETE ili F2. I ja kada nisam siguran pritiskam oba na smenu. Dakle, čim upalite računar pritiskate jedan od ova dva (ili oba) tastera i ulazite u BIOS. Ako promašite i računar krene da se pali, jednostavno stisnite dugme reset na kućište pa ponovite. U BIOS-u u meniju nađite opciju koja se tiče BOOT-ovanja i podesite da vam "primary boot device" bude cd rom. Promene sačuvajte i izađite. Snimanje promena je uglavnom na F10 ali ćete svakako na ekranu BIOS-a već naći koji taster je za vašu verziju. Prethodno zapamtite kakav je raspored bio pre. Kasnije treba sve da vratimo kako je bilo.
Još dok ste u BIOS-u ubacite disk sa Win7 u vaš dvd drajv.

Po snimanju vaših promena u BIOS-u, vaš računar će se restartovati. Ovaj put ostavite da krene da učitava podešavanja koja ste postavili. Na ekranu će vam se pojaviti tekst "Press any key to boot from cd or dvd..." i vi pritisnite bilo koji taster. Ako promašite stisnite reset dugme na kućištu pa ponovite.



Windows 7 će prvo da prebacuje fajlove a zatim da izbaci prvi ekran na koji se traže vaše postavke. Ovde podesite jezik, vreme a valutu možete i da preskočite. Za jezik obično ostavljam english (united states) a vreme neđite Belgrade. Kasnije u regional setings možete dodati našu latinicu i/ili ćirilicu. Dalje idemo na Next.



Sledeći ekran nas pita da li želimo da "popravimo" oštećeni OS i druga bla-bla-bla. Mi idemo na ono veliko dugme Install now.



U zavisnosti koju verziju Win7 imate možete dobiti ekran na kome birate koju verziju želite da instalirate, a možete imati i verziju koja vam ovakav ekran neće ponuditi. Ukoliko dobijete ovakav ekran izaberite Ultimate verziju. Ona je tata za sve verzije. Dalje na Next...



Na red dolaze uslovi korišćenja koja ćete verovatno možda i pročitati. U svakom slučaju čekirajte I accept the license terms pa opet Next.



Dolazimo do ekrana na kome treba da odlučimo da li hoćemo da nadogradimo postojeći sistem (XP ili Vista recimo) ili idemo na čistu instalaciju. Čak i ako imate neki od ovih operativnih sistema već instaliran ipak idite na čistu instalaciju. Dakle, opcija Custom (advanced).



Sledeći ekran može biti malo pipav. U zavisnosti koliko imate HDD-a, particija ili da li je HDD tek izvađen iz celofana u ugrađen u vaše kućište, dobićete drugačije popunjenu listu sa informacijama o particijama na vašem HDD. Ono što nas interesuje je C particija (označena sa disk 0 Partition 1: System Reserved). Ispod je link Drive option koji kada kliknete otvara meni sa raznim opcijama. Tu se može obrisati, formatirati, proširiti ili napraviti nova particija. Nas interesuje kao što sam rekao prva sistemska particija. Kliknite na nju a zatim na format bez obzira da li je računar nov ili obarate postojeći OS. Kada se particija formatira idemo opet na Next.



Posle ovoga ide deo kada nije potrebno ništa podešavati. Win7 će početi da kopira fajlove na vaš HDD. Za to vreme će se restartovati par puta. Ne treba da vas buni što će vam se činiti da u nekom trenutku beskonačno stoji na jednom mestu i ne radi ništa. Ti postotci ne označavaju vreme već progres i može da stoji nekoliko trenutaka na nekih 23% a zatim da skoči na 88%. Veoma je važno da prilikom restartovanja ne dirate ništa, pogotovo kada dođe opet do onoga "Press any key to boot from cd or dvd...". Dakle, pustite ga da radi sam i ne dirajte tastere. Proces instalacije se ne može ubrzati stiskanjem bilo kog tastera.



Nedugo zatim, vaš računar će podići Win7 po prvi put. Dolazimo do ekrana na kome treba da unesemo korisničko ime. Unesite vaše i stisnite Next.



Sledeći ekran je Set a Password for your Account. Ja ovo uvek preskačem što i vama savetujem ako ne želite da dođete u poziciju da vam isti pass zatreba a ne možete da se setite. Jedino ako vam je bitno zbog drugih eventualnih korisnika. Sa lozinkom ili bez idemo na Next.



Dolazimo do ekrana gde se traži originalni ključ koji ste dobili na kutiji sa diskom. Unesite ga u prazno polje i čekirajte da vam se potvrdi aktivacija čim se konektujete na mrežu. To ako imate originalni softver. U suprotnom ostavite polje prazno i ODČEKIRAJTE aktivaciju. U ovom slučaju počinje trial period koji traje trideset dana za koje vreme možete uneti aktivacioni kod a nakon toga se windows ne može pokrenuti. Next...



Sledeći ekran se tiče sigurnosti. Ukoliko znate šta radite i planirate sigurnosne mere koje vama odgovaraju idite na opciju Ask me later u suprotnom idite na Install important updates only. U principu možete izabrati i prvu opciju samo ja ne volim da mi mikro$oft vršlja po računaru.



Dalje su na redu podešavanje vremena, lokacije, da li ste kućni korisnik ili ne... Nakon toga računar će se restartovati poslednji put za vreme instalacije. Ovo je prilika da se opet ode u BIOS i vrati BOOT redosled, usnimi i izvadi instalacioni disk. Ukoliko ste uneli lozinku pri instalaciji dočekaće vas logon ekran, ukoliko ne sistem će se odmah podići.



Windows smo podigli ali da li je računar sada spreman za upotrebu? I da i ne.
Otvaramo device manager ovom putanjom: Start Menu -> Control Panel -> System and Security ->System -> Device Manager. Dobićete listu svih uređaja ugrađenih u vaš računar. Oni uređaji koje je računar prepoznao i instalirao osnovne drajvere će biti uredno prikazani. Oni uređaji koje računar nije prepoznao imaće jedan žuti znak uzvika. Naš sledeći cilj je da pogasimo sve znakove uzvika.



Bez obzira da li je računar prepoznao sve komponente na ploči ili ne prvi disk na redu je disk od matične ploče. Ubacite ga i pustite da pokrene autorun. Pustite ga da automatski odradi sve. On će nadograditi postojeće drajvere i pri tom će se računar restartovati još nekoliko puta. Sledeći na redu je disk od grafičke karte a za njim i ostali koji su neophodni da bi se pogasili oni uzvičnici. A znaćete šta računar nije prepoznao tako što ćete kliknuti na svaki znak uzvika. Obično ne prepozna mrežne karte, video i satelitske karte i sl.
Drajvere možete instalirati i preko mreže ukoliko nemate diskove od vaših kartica. To postižete tako što kliknete desnim klikom na uređaj sa znakom uzvika i izaberete "Search automatically for updated driver software".
 
Ostaje još par stvari. Redom Start Menu -> Control Panel -> System and Security. Prva stvar je da vidite da li ste uspešno aktivirali vašu originalnu kopiju Win7. Pri dnu pod Windows Activation treba da stoji Windows is Activated a ispod toga i vaš ključ. Desno od toga i Genuine logo. Ako ne, onda piše da je u pitanju trial verzija i koliko je dana ostalo da vašu verziju aktivirate ovako ili onako.

I na kraju AERO. Primetili ste da vaš Win7 nije onako fensi kao kod drugih. To je zato što windows nije još ocenio vaš računar. Na sredini istog prozora od malopre imate sekciju system. Idite na "Rate This Computer". Vaš računar će par puta "flešovati" ali vi ne dirajte ništa dok se sve neophodne kalkulacije ne odrade. Kada se ocenjivanje završi ukoliko je računar iole noviji (čitaj snažniji) AERO će biti aktiviran. Ne očekujte da će na vašem novom laptopu raditi aero ukoliko su mu performanse dovoljne za surf netom. Aero traži posebnu grafičku kartu sa sopstvenom memorijom i može glatko raditi na računaru starom pet-šest godina ali ne i na novom laptopu koji radi na nekom Atom procesorou sa integrisanom grafikom.
Na istom onom prozoru će se pojaviti lista vaših ocenjenih komponenti sa ukupnom ocenom sa strane. Odmah možete videti šta bi trebalo da nadogradite a šta da promenite. Što je ocena veća to je bolje.



I to bi bilo to.
NE. Ostao je još UAC. Prokletinja koju je mikro$oft uveo još u Visti ovde je malo blaža ali i dalje dosadna. Dakle pravac Control Panel i tražite User Account Control Settings i vucite slajder do dna.



E sada je to to. Ostaje da se instaliraju neophodni programi za reprodukciju multimedije, antivirusni softver, i sl. A to bi bila neka druga priča.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*

  1. Dejan

    Svi koji pišu tutorijale ih pišu kao da su namenjeni nekom ko već zna. U svakom slučaju drago mi je da ti se sviđa. Deli dalje...

  2. Nenad

    Vaše uputstvo za instalranje Windowsa 7 do sada mi se najviše dopalo. Veoma jasnim jezikom objašnjeno. Ja sam laik, za software ali imam dovoljno hrabrosti da ono što mi je potrebno uradim sam. Vaše uputstvo je ujedno i odličan podsetnik za nas koji ne radimo instalaciju ili reinstalaciju windowsa 7 tako često. Hvala na uloženom trudu. Nenad

  3. Dejan

    Uf, ja bih rekao da je to protivzakonito. Obično se taj ključ nalazi tamo gde i ta kopija windows-a.

  4. TOMISLAV

    Zamolio bih Vas da mi pošaljete CDkey za windows 7 ultimate build 7601