Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Zamena DIN9 konektora na E151i (pinout shematic)
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Zamena DIN9 konektora na E151i (pinout shematic)

Zvučnike Altec Lansing E151i imam stvarno dugo i više sam nego zadovoljan. Za preko deset godina od kako ih imam sam imao samo jedan problem kada mi je nakon preteranog i preterano dugog opterećenja izgoreo topljivi otpornik na trafou. To sam rešio relativno lako i zvučnici su me služili odlično. Do skoro.

Naime, vufer mi stoji na podu ispod stola i uglavnom pritisnut uz komad iverice iza, gde se vremenom "komandni" kabl koji vodi do desnog satelita, nagnječio i došlo je do prekida nekih žica. Dešavalo se da neki od zvučnika ne rade ili se zvuk pojačavao do kraja, a nekad je zvuk bio kao iz "kace". U početku sam problem rešavao pomeranjem kabla i traženjem pravog ugla gde su žice ostvarivale kakav takav kontakt. S obzirom da je u pitanju prekid na nekih deset centimetara od DIN konektora odlučio sam da isti naručim i da kabl jednostavno presečem i ugradim novi konektor.





U međuvremenu je konektor stigao ali se pojavio problem pinout šeme. Naime, nigde na netu nisam mogao da nađem kako se žice povezuju, pa čak ni najobičnije slike tih zvučnika. Kada sam presekao kabl u nadi da ću žice ispratiti unimerom uvideo sam da je problem naći mesto za bar četiri jer su u prekidu a samo njihovo mesto lemljenja na konektoru je zatopljeno. Dok sam penastu zelenu masu čistio sam presekao još par žica i došao u još veći problem. Ipak, nakon dosta muke sam uspeo da nađem gde koja žica ide i da ih nekako zalemim na tanke igle konektora a da ni jednu ne premostim. Konektor je spakovan, kabl priključen a Altec radi i dalje.







Ovom prilikom želim da okačim pinout šemu ukoliko neko dođe u sličnu poziciju. Žice se povezuju po šemi a konektor je mini DIN9 tip B.


Za slučaj da se slika izbriše sa hosta kao neke koje sam držao na Image Shack-u (nisam hteo da plaćam premium).

  1. Siva
  2. Braon
  3. Zelena
  4. Žuta
  5. Bela
  6. Crvena
  7. Oranž
  8. Crna
  9. Plava
  10. Neizolovana (masa)
Gde su gledano odozdo u prvom redu s leva na desno 7 i 8, u drugom 6, 3, 4 i 9 a u terćem 5, prazno mesto, 2 i 1. Prsten oko pinova je 10 i na njega ide masa.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*