Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Asus RT-AC1200G+ ruter
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Asus RT-AC1200G+ ruter

U zadnje vreme sam imao prilike da se često družim sa dual bend ruterima i mislim da je odavno bilo krajnje vreme da sebi nabavim jedan takav. Izbor je pao na malo stariji Asusov model koji se uklapao u moju monetarnu politiku ali i određene zahteve. Na kraju mi je preostalo malo novca za jedan drugi uređaj o kome će svakako biti reči u narednom periodu.

RT-AC1200G+ je uređaj 802.11ac standarda koji radi na dva frekventna opsega gde podatke na 2,4GHz prenosi brzinom od 300Mbps a na 5GHz je to 867Mbps. Ovo su standardne brzine za ovu klasu uređaja i ovaj cenovni rang. Ruter je mat crne boje sa stilizovanim rombovima sa gornje strane. Tu je LED sekcija plave boje koja ne sija prejako a noću je to donekle diskretno. LED su poređane redom: power, 4 x LAN, po jedna za oba frekventna opsega i na kraju za USB. Sa donje strane su prorezi za ventilaciju kao i mesta za vešanje na neku vertikalnu površinu. Po jedna antena je postavljena sa strana, dok su dve iza i sve su od po 5dBi. Antene se ne mogu skidati i eventualno zameniti jačim. Sa zadnje strane su priključak napajanja, dugme za paljenje, USB 2.0 port, pin hole za reset, WAN i četiri LAN porta. Svi portovi su gigabitni (10/100/1000 BaseT). Na začelju je WPS dugme.





Asus je u crno mat kućište spakovao Broadcom-ov BCM47189 čip koji radi na 900MHz a u pitanju je jedan od prvih takvih čipova koji su u stanju da samostalno obrađuju oba frekventan opsega. CPU je potpomognut sa 128MB RAM-a i još 16MB za podatke. Od prisutnih tehnologija prisutne su MIMO 2x2 za oba frekventna opsega gde će se u svakom trenutku napajati po dva uređaja, nevezano koju brzinu koriste. AiRadar je tehnologija gde se signal na 5GHz "sabija" uz pomoć finih podešavanja gde se na taj način povećavaju domet i dinamička brzina prenosa, kao i sveobuhvatna stabilnost. Ovo je u suštini Beamforming tehnologija koju smo imali prilike da sretnemo kod drugih proizvođača i nije nikakva novost.



U radu je opravdao očekivanja. Brzine prenosa su bile u granicama specifikacija s tim što je u mom slučaju usko grlo bežični adapter na računaru sa svojih 150Mbps (TL-WN722N). Jačina signala je pristojna a pokrivenost porodične kuće na sprat zadovoljavajuća. Na nekoliko metara udaljenosti (iza dva zida) na 2,4GHz jačina signala je u proseku -47dBm a na 5GHz oko -56dBm. Gigabitni port ostvaruje brzine u skladu sa specifikacijama i u kombinaciji sa nekim NAS-om će ostvariti pun potencijal. USB port je možda mogao biti i 3.0 ali ne treba terati mak na konac. Za dual bend ove cenovne kategorije ima sve što treba da ima a Asus nije škrtario u pogledu propusne moći.

Ovim ruterom se može upravljati preko web GUI-a ili mobilne aplikacije. Kucanjem IP adrese pregledač nas vodi na Asusovo grafičko sučelje (AsusWRT) koje se dosta razlikuje od onoga što se može sresti prilikom rada sa Tendom ili TP-Linkom. Početnim podešavanjem se postavljaju SSID i lozinka a nisam primetio da se ovaj korak može zaobići, tj. da se ruter konfiguriše bez postavljanja lozinke.



Meni GUI-a je podeljen na Quick Internet Setup, General i Advanced Settings. Kroz ovaj prvi se prolazi prilikom početnog podešavanja rutera. Pod General se nalaze osnovne opcije: Network map, Guest network, Traffic manager, Parental controls i USB aplication. U okviru Mrežne mape je lista povezanih uređaja i stanje uređaja na USB portu a sve to slikovito prikazano kroz koji nivo zaštite ide ka internet mreži. Desno je sistemski status gde se mogu videti osnovni podaci o oba frekventna opsega kao i stanje i zauzeće hardvera rutera (CPU i RAM). Pod menadžerom saobraćaja su opcije vezane za praćenje protoka i QoS. Pod USB aplikacijama imamo četiri aplikacije. AiDisk se koristi za deljenje fajlova sa diska kroz mrežu. Media Services and Servers se koristi za podešavanje UPnP, Itunes, FTP I Network Place (Samba). Štampač se podešava u okviru Network Printer Server. Asus je ovde uveo podršku za korišćenje 3G/4G bežičnog modema a može se koristiti i Android telefon kao dongle. Za korišćenje ovog zadnjeg je veoma bitno nadograditi ruter na najnoviju verziju firmware-a a ukoliko je ista dostupna, imaćemo obaveštenje u vidu uzvičnika u gornjem desnom uglu. U padajućem meniju je poveća lista USB adaptera a prethodno je potrebno izabrati između Android telefona i USB modema.



U Advanced Settings sekciji pod Wireless su podešavanja vezana za kanale, modove i protok za oba frekventna opsega. Tu su još WPS, WDS (Bridge), MAC filter a zanimljivo je da "pomoć" nije odvojena desno kao kod konkurencije već se pojavljuje u prozoru kada nanesemo pinter na određenu opciju. Pod LAN su IP i Subnet Mask adrese, podešeavanje DHCP servera, rutovanje saobraćaja ka drugim ruterima povezanim na ovaj, podešavanja IPTV-a i Switch-a. WAN je skup opcija vezanih za internet konekciju a imamo još IPv6, VPN, Firewall... Pod administracijom imamo opciju da ruter podesimo kao Access Point (AP-pristupna tačka). Tu su još sistemske opcije, nadogradnja firmvera i deo vezan za snimanje podešavanja na hdd, kao i restore istih ako se za to ukaže potreba. Na kraju su Network Tools sa analizom mreže, Netstat i Wake-on-LAN.

Za mobilne uređaje se može preuzeti aplikacija ASUS Router gde se može naći dosta opcija koje već postoje na web grafičkom sučelju. Tu je grafički prikaz broja povezanih uređaja (wireless, wired), protok kao opterećenje sistema (rutera). Svaki od povezanih uređaja se može jednostavno "odvezati" a zgodno je i da se mobilnim uređajima dodele imena umesto onih generičkih tako da znamo da je android-1234*random broj zapravo mobilni telefon vaše supruge gde se istom može malo "zaviti" protok, ukoliko pivo nije dovoljno hladno. Lozinke se mogu menjati za oba frekventna opsega, kao i SSID. Pod more su Features sa ostatkom opcija koje se ne tretiraju kao osnovne. Pod plugins imamo AiCloud, AiPlayer, AiCam i Asus Extender. Svi pluginovi se moraju preuzeti iz prodavnica, gde je prvi zapravo joše jedan Cloud, AiPlayer je aplikacija za strimovanje muzike, AiCam za online povezivanje sa Asusovim kamerama za video nadzor i na kraju možda i najkorisnija za skeniranje najboljeg mesta za postavljanje wi-fi extendera. Sve ikonice u početku vode ka prodavnici ali nakon instalacije aplikacija, vode ka njima. Zanimljivo da ni u web GUI, ni u Asus Router nema opcija da se LED na kontrolnom panelu isključe. Pod Third-Party trenutni je samo XiiaLive za slušanje online radija.



Za ovih dve nedelje ni jednom nisam imao potrebe da restartujem ruter. Upravljački interfejs funkcioniše bez greške a aplikacija na mobilnom telefonu je i više nego dovoljna za svakodnevne potrebe. Mada i nema tu šta da se podešava, sem eventualnog praćenja saobraćaja i povezanih uređaja. Iako je u pitanju stariji model, ima sve što realno i treba da ima: dva frekventna opsega, prave gigabitne portove i USB port. Valjalo bi da je isti 3.0 ali meni završava posao. Domet je zadovoljavajući gde je porodična kuća na sprat pokrivena u odličnoj meri, s tim da je ruter na spratu. U podrumu je signal malo slabiji a to inače planiram da eliminišem uskoro extenderom. I na kraju, Asusov ruter se sa oba frekventna opsega prijavljuje pod jendim SSID što će reći da poseduje Smart Connect funkciju, gde će se povezani uređaju automatski povezivati na bolji opseg po potrebi, brzo i neprimetno, a to se najbolje oseti na mobilnim uređajima. Uređaji koji nemaju mogućnost prijema 5GHz signala, logično taj frekventni opseg neće ni videti.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*