Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 22

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in /home/itstreet/public_html/classes/CMySQL.php on line 24
ITstreet -Samsung J5 2016
Preskoči na sadržaj

ITstreet postovi

Samsung J5 2016

Samsungov model iz naslova je definitivno bio best buy za prošlu godinu. Jednostavno ni jedan drugi model bilo kojeg cenovnog ranga nije dao više za svoju cenu. Postoje naravno i bolji telefoni, postoje i jeftiniji ali jedni su osetno (bolje reći nerealno) skuplji a drugi su osetno siromašniji u raznim segmentima. Model J5 iz prošle godine za srednji cenovni rang nudi mnogo.

J5 dolazi u aluminijumskom kućištu ali sa plastičnim poklopcem baterije. Aluminijumsko kućište telefonu daje veliku čvrstinu a tri metalik boje (zlatna, srebrna i crna) mu daju onaj pravi premium look da telefon izgleda skuplje nego što jeste. Svi tasteri su na mestima na koja smo navikli kod Samsunga. Home taster nema senzor za čitanje otiska prsta. To je rezervisano za skuplje modele. Spojevi su vrhunski, a s obzirom na aluminijumsko kućište, razume se da uvijanja nema. Telefon je čvrst i kompaktan. Lično volim kada telefon ima određenu težinu, kada postoji osećaj da se nešto drži u ruci.



Samsung je ovom modelu ostavio čipset prethodnika, povećao memoriju i ekran i ubacio u aluminijumsko kućište. Zli jezici bi rekli, ušminkana stara J petica i to je to. U kratkom periodu nekoliko njih iz mog okruženja se odlučilo za ovaj model i imao sam dosta prilike da ga podrobno upoznam. U njemu jeste za mobilne uređaje "zastareo" čipset ali i te kako da Qualcommov MSM8916 Snapdragon 410 ima šta da ponudi i u ovoj 2017. a kamoli u prošloj godini kada je telefon i izašao. CPU je Cortex-A53 na 1,2GHz a GPU je Adreno 306. U odnosu na prethodnika RAM je udvostručen i sada iznosi 2GB. Tu je i 16GB za podatke od kojih je deo zauzeo sistem. Skladišteni deo memorije je moguće proširiti putem mikro SD kartice do 128GB. Pogonski segment ovog telefona nije top ponude čak ni u srednjem cenovnom segmentu ali daleko od toga da je u nekom ozbiljnom hendikepu. Ako izuzmemo neke ozbiljnije igre za sve ostalo nisam primetio bilo kakav problem. Ah da, i rezultati benčmark programa neće prikazati zavidne cifre, onome kome je to uopšte bitno. Samsung je u J5 ubacio za prošlu godinu relativno novu 6.0.1 verziju Androida koju je upakovao u svoj TouchWizz i vizuelno iskustvo koristeći GUI se ne razlikuje od top modela. J5 sve radi fluidno, bez ikakvog laga i nakon skoro godinu dana upotrebe, mogu reći da se sasvim dobro drži. Dok ovo pišem, a nakon skoro godinu dana od pojavljivanja još nije izašao update na Android 7.0 a mišljenja sa da neće ni biti pošto je model za 2017 već izašao.



Dimenzije su 145,8x72,3x8,1mm i rekao bih standardne za ovu klasu telefona i veličinu ekrana. S obzirom na Li-Ion bateriju od čak 3100mAh i na silne antene o kojima će kasnije biti reči, smatram da je samo 8,1mm debljine uspeh inženjera Samsunga. Aluminijumsko kućište je i ovde iz segmenata sa bamperima koji telefonu povećavaju otpornost na padove. Sa zadnje strane je kamera 13Mpx dok su oko nje zvučnik i blic. Plastičan poklopac beterije je tako obojen da deluje kao da je i on od aluminijuma. Kućište kamere je blago ispupčeno ali ne nešto previše. Prednja strana je rezervisana za ekran od 5,2 inča i dok je to sada već uveliko standard, za prošlu godinu za taj cenovni rang i nije. Ekran je Super Amoled sa rezolucijom 1280x720px i 267 gustinom tačaka po inču (dpi). Ekran je dobro poznat i o njemu ne treba trošiti ovo virtuelno mastilo. Uglovi vidljivosti su odlični, prikaz pod direktnim sunčevim svetlom takođe, a spektar boja je kao i kod svih Samsungovih modela možda malo prenaglašen. Ispod ekrana su hardverski home a oko njega kapacitivni task switcher i back. Iznad ekrana su kamera od 5Mpx i blic, što nije tako česta pojava i jasno je da je Samsung telefon namenio mlađoj populaciji i upotrebi sveprisutnih selfija. Tu su još zvučnik, senzor blizine, mikrofon a priključci su sa donje strane telefona. Senzora osvetljenja nema iako postoji još jedan okrugli otvor pored senzora blizine tako da se jačina osvetljenja ekrana mora ručno podešavati. Za korišćenje pod jakim direktnim Sunčevim svetlom tu je čekboks za najjače osvetljenje. Ovo je malo nerazumna odluka Samsunga, jer mišljenja sam da taj senzor ne bi smeo da digne cenu nešto osetno više. Ako je nedostatak senzora osvetljenja možemo nazvati nerazumnim, nedostatak bilo kakve zaštite ekrana (Gorilla, Dragontrail...) je stvarno ozbiljan hendikep. Zaštićene ekrane u ovom cenovnom rangu ipak možemo sresti.

Ovaj J5 ima dosta mogućnosti za povezivanje. Osvrnuću se samo na neke po meni bitne detalje. Poklopac telefona krije antenu za NFC što je očekivana mogućnost ali smatram da u našoj zemlji svest o upotrebi NFC čipa jednostavno nije zaživela. Naravno da Samsung i nije puno mislio na nas prilikom dizajniranja ove J5-ice. Za vezu sa svetom J5 se oslanja na 4 LTE mrežu sa brzinama od 150/50Mbps. Za bežičnu (Wi-Fi) vezu J5 podržava b/g/n ali ne i ac protokole, što će reći da će se povezivati na rutere na frekventnom opsegu od 2,4GHz ali ne i 5GHz. U najvećem broju scenarija ovo neće biti problem, ali ove godine na godišnjem odmoru sam primetio zanimljivu doskočicu lokalnog kafea koji je pustio free internet ali samo na 5GHz. Najveći deo turista taj SSID nije ni video, ali ja jesam sa A5 2016 i iskoristio njegove pogodnosti da bekapujem slike na samoj plaži. Za navigaciju, tu su GPS, GLONASS i BDS antene. Vredno pomena je prisutnost opcije Wi-Fi direkt.



Glavna kamera je pomenutih 13Mpx ali već svi znamo da se proizvođači razmeću sa megapikselima kao jednim od sell-pointa. Bitno je kakve slike telefon daje. Prema specifikacijama, kamera ima 2,8mm senzor sa f/1.9 otvorom blende sa autofokusom, detekcijom lica, pomenutim blicom i mogućnošću snimanja 1080p videa, rekao bih da je u pitanju klasika. Sa slikama sam u principu zadovoljan ali da se razumemo, telefon treba da ima dosta opcija za fotografisanje, da daje slike sa malo šuma, oštre, kvalitetne ali onaj ko traži profesionalnu fotografiju na njemu treba da iz prodavnice telefona ode u prodavnicu fofoaparata. J5 nudi standardnu galeriju slika sa mogućnošću bekapovanja, eksportovanja i editovanja. Editor je sasvim pristojan i sa nekim efektima sam i više nego zadovoljan. Recimo, umekšavanje lica, gde se prostim povlačenjem slajdera postiže skoro fotošop efekat. HDR na žalost na ovom telefonu nećete naći a ni night mode. Napomenuo sam da prednja kamera ima blic i da je više nego očigledno na koju populaciju je Samsung ciljao, a u prilog toj tvrdnji ide i autofokus koji odlično radi posao kao i par opcija za korekciju lica prilikom samog slikanja.





J5 nema opciju fast charging i takav punjač. U pitanju je stavka rezervisana za skuplje telefone. Generalno, ovaj cenovni rang sadrži telefone koji imaju određene kompromise. Prilikom izbora, kupac obično bude na muci. Vrlo je teško šta izabrati, čemu dati prioritet a preko čega preći i napraviti kompromis.

Na peščanom satu J5-ice pesak je već iscureo. Naslednik je tu, a konkurencija nikad jača. Uprkos tome, telefon se kao nov još može naći u radnjama i kod mobilnih operatera u okviru paketa. To je znak da je uprkos određenim nedostacima Samsung ipak napravio pun pogodak i da je nakon godinu dana od pojavljivanja telefon još uvek atraktivan i da se traži. Veliki AMOLED ekran pristojnih mogućnosti, pristojne obe kamere, kvalitetna izrada, dopadljiv dizajn i na kraju dobra autonomija su razlozi zbog kojih ova J5-ica postavlja standarde koje konkurencija nije mogla tako lako da preskoči. Veliki izazov ima i J5 iz 2017, a da li će zaseniti telefon o kome sam pisao videćemo u mesecima koji dolaze.

Ono što je svakako nerazumno je cena. Možda po kvalitetu i mogućnostima ovaj J5 i nije u samom vrhu, po ceni jeste. Koliko je cena prilikom pojavljivanja bila nerealna, isto tako je i sad (iako manja) s obzirom da pričamo o ipak "starom" telefonu. Samsung je veoma jak brend a ime Samsung na telefonu mora da se plati.

Ostavite poruku

Vaša mejl adresa neće biti objavljena.Označena polja su obavezna*